Primeira Liga e tudo

Öt klub, két kupa: meghódítani Európát!

2013. szeptember 17. - Latz von W.

A héten beindul az európai nagyüzem: kedden és szerdán a Bajnokok Ligája, csütörtökön pedig az Európa Liga csoportküzdelmei veszik kezdetüket. A selejtezők során csak a Bragától kellett érzékeny búcsút vennünk, a BL playoff-körében elbukó Paços Ferreira ugyanis az EL-ben javíthat, tehát öt portugál csapatért szoríthatunk az európai kupasorozatok idei kiírásában. Nézzük, milyenek a kilátások!

A héten beindul az európai nagyüzem: kedden és szerdán a Bajnokok Ligája, csütörtökön pedig az Európa Liga csoportküzdelmei veszik kezdetüket. A selejtezők során csak a Bragától kellett érzékeny búcsút vennünk, a BL playoff-körében elbukó Paços Ferreira ugyanis az EL-ben javíthat, tehát öt portugál csapatért szoríthatunk az európai kupasorozatok idei kiírásában. Nézzük, milyenek a kilátások!

BAJNOKOK LIGÁJA

2014. május 24-én rendezik majd a Bajnokok Ligája döntőjét, mégpedig nem is akárhol: a helyszín a lisszaboni Estádio da Luz lesz. Ennek már önmagában is eléggé motiválónak kell lennie a Benfica számára, de ha mégsem lenne az, akkor a piszkos anyagiak biztosan. A BL csoportkörében érdekeltek rajtpénzként 8,6 millió eurót kapnak, minden további győzelem egy-egy milliót ér, vagyis a győztes akár 37 millió eurót is kereshet. Persze nem várható a Sasoktól, hogy százszázalékos mérleggel üljenek fel Európa trónjára, de a legjobbak között ott a helyük. A PSG, az Anderlecht és az Olimpiakosz mellől a csoportból való továbbjutás egyáltalán nem tűnik megoldhatatlan feladatnak, a továbbiakat pedig majd meglátjuk...

Az FC Porto a Bajnokok Ligája egyik leggyengébbjének kikiáltott csoportjába lett besorolva. A G-jelzésű kvartettet a Sárkányokon kívül a selejtezőkben a Paçost kiütő Zenit Szentpétervár, a BL-újonc Austria Wien és az utóbbi években főleg az EL-ben tündöklő Atlético Madrid alkotja. Egyik csapat sem lóg ki nagyon a négyesből felfelé, lefelé az Austria azért igen, de a másik három gárda közül bármelyik továbbmehet. Ha tippelni kell, akkor Atlético, Porto, Zenit, Austria sorrendet mondanék a végére. A Porto szerdán kezd Bécsben, abban a városban, ahol 1987-ben elhódították a BEK-et.

EURÓPA LIGA

A Paços Ferreira BL-kalandja rövidre sikeredett, és őszintén szólva a második számú európai kupasorozatban sem esélyesek a tavasz megélésére. Az E-csoportból a Fiorentina kiemelkedik, a Bruno Gamát és Matheust a soraiban tudó Dnyipro Dnyipropetrovszk tipikus kelet-európai sötét ló, a papíron leggyengébb román Panduriiról pedig elég annyit elmondani, hogy a Bragát búcsúztatta a selejtezőben. Costinháék ráadásul botrányosan kezdtek a bajnokságban, négy forduló után még pont nélkül állnak. Így nehéz lesz...

Az Estoril történetének első európai kupaindulása során már két selejtezőkört sikerrel vett, a bajnokságban mutatott formájukat elnézve pedig kijelenthetjük, hogy a mostani csapatuk sem sokkal gyengébb, mint a tavalyi. A H-csoport toronymagas favoritja a Sevilla, a Freiburgot viszont nem tartom annyira erős csapatnak, hogy ne tudják őket meglepni a Kanárik, a Slovan Liberecet meg aztán pláne. A nagy kérdés az, hogy Marco Silva tanítványai az idő múlásával mennyire fogják majd bírni a bajnokság és kupa, valamint az EL miatti többfrontos terhelést.

A Portugál Kupa megnyerése révén a küzdelmekbe most bekapcsolódó Vitória de Guimarães ellenfelei az I-csoportban a HNK Rijeka, a Real Betis és az Olympique Lyon lesznek. Első blikkre egy harmadik hely néz ki a Vitóriának, de azért jegyezzük meg, hogy a mostani OL már nem a régi. A branquinhók legutóbb 2008-ban léptek a nemzetközi kupaporondra, akkor a Basel elleni BL-selejtezők, majd az UEFA-kupa első körében a Portsmouth jelentették a végállomást. Remélhetőleg most sikeresebb lesz a csapat, az UEFA-pontok jól jönnének Portugáliának.

PORTUGÁL EDZŐK EURÓPA-SZERTE

Az európai kupasorozatokkal kapcsolatban fel kell hívni a figyelmet arra a tényre is, hogy Portugália delegálja a legtöbb, összesen kilenc edzőt a csoportkörbe jutott klubokhoz, ez pedig azért valamelyest a kisebbik ibériai országban folyó szakmai munka elismerésének tekinthető. Az öt luzitán klubon kívül két angol, egy ciprusi és egy izraeli csapat kispadján ül portugál szakember. Név szerint José Mourinho a Chelsea-nél, André Vilas-Boas a Tottenhamnél, Paulo Sérgio az APOEL-nél, Paulo Sousa pedig a Maccabi Tel-Avivnél ténykedik. Utóbbit a magyar válogatottal is szóba hozták, szerintünk nem véletlenül.

A bejegyzés trackback címe:

https://portugalfoci.blog.hu/api/trackback/id/tr738331234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása