Primeira Liga e tudo

Vége, a Porto a bajnok!

2013. május 22. - Szaló Péter Tamás

Vasárnap este befejeződött a portugál bajnokság, ahol a Porto tett pontot az utolsó fordulókra felpörgött küzdelem végére. A sárkányok zsinórban másodszor szereztek bajnoki címet úgy, hogy néha már maguk sem hittek a sikerben, ezzel együtt zsinórban harmadik, összességében történetük 27. bajnoki sikerét aratták. Amíg Portóban a sör, addig Lisszabonban a könnyek folytak, az élvonaltól pedig a Moreirense és a Beira-Mar búcsúzott el.

Sok szempontból úgy tűnt, hogy az utolsó forduló csak egy púp volt a csapatok hátán, hiszen a múlt heti Porto-Benfica önmagában tartalmazott egy akkora csattanót, amihez már nem igazán lehetett hozzá tenni, persze néhány Benficista bizonyára reménykedett valamilyen dupla csavarban a zárás előtt, de az Európa Liga-döntős sokk után a maradék kedvük is elment a reménykedéstől, így előfordulhatott az, hogy egy potenciális bajnokavatásra is mindössze 35 ezer ember látogatott ki a Luzba. Igaz, ez a száma még mindig felülmúlja a Pacos Ferreirában megjelentek számát, igaz, ezt erősen korlátozta az Estadio Mata Real 5255 fős befogadóképessége is, ahol kellemes ünnepi hangulat fogadta a Portót. A hazaiak a történelmükben példátlanul jól sikerült, BL indulással megkoronázott szezont ünnepelték, így a portóiak szinte a fieszta biztos tudatával érkeztek, így az első percek nagyjából úgy folydogáltak, mint ahogy a pisi szokott egy tetszőleges kiválasztott budapesti aluljáró betonfelületein.

A langyos percek után egy pillanatra kizökkent egy pillanatra a mérkőzés, de a James ellen elkövetett szabálytalanságért járó büntető+piroslap kombó végképp elintézte,hogy komoly izgalmak nélkül teljen le a mérkőzés hátralevő ideje. A félidőre aztán hátrányba került a Benfica, így addigra már egy esetleges fordulat lehetősége is lőtávolon kívülre került, és mire sikerült a Luzban megfordítaniuk az állást, addigra Jackson berúgta a második portói gólt Cassiónak, így nem maradt más, mint néhány teljesen értelmetlen perc a lefújásig, hogy aztán elkezdődjön a BULI.

És mivel a népsporton olyan erős médiafölénye van a Benficának, hogy hozunk gyorsan hét megdönthetetlen érvet amellett, miért kellett ezt a bajnokságot a Portónak megnyernie, mielőtt mindenkinek telibeszélnék hülyeségekkel a fejét Gomes88ék:

Először is kezdjük a legfontosabbal, a Porto 30 meccsen 24 győzelmet aratott és 6-szor játszott döntetlent, és veretlenül a legtöbb pontot szerezte a bajnokságban. Hogyha Vitor Pereira elmúlt két évi mérlegét nézzük, az sem sokkal gyengébb: 60 mérkőzésen mindössze egyszer szenvedett vereséget a csapat, azt is Gil Vicentétől sikerült összeszedni. Miért nem győzött egyszer sem ellenünk a Benfica? És hogy ha hozzáadjuk, hogy Vitor Perreira tagja volt André Villas-Boas stábjának is, még nagyobb a döbbenet: 3 év alatt lejátszott 90 forduló alatt mindössze EGY, az az EGY nyomorult vereség! És a vicc a dologban, hogy reális az a forgatókönyv, amely Pereira nélkül képzeli el a jövőt, de most ne menjünk messzire.

Kettő: a fáradtság. Ugyanakkor figyelmeztetnék arra, hogy a Benficának is azért jutott sokáig az Európa Ligában, mert a BL-ben sikerült kiesnie egy nem túl erős csoportban. Oké, a Celticet tekinthetjük meglepetéscsapatnak, de halkan megjegyzem, a Porto első csapatként harcolta ki a továbbjutást már 4 forduló után, hogy aztán a sokak által lesajnált Malaga, amely a mindenki által joggal csodált Dortmund ellen a 180. percig továbbjutásra állt, egy nagyon szerencsétlen időszak végén pottyantsa ki csapatunkat. És ha a Celticet meglepetéscsapatnak tekintjük, akkor a Malaga szekerét minden oldalról angyalok húzták az idei sorozatban.

Amíg a Benfica tavasszal több meccset játszott, addig viszont a Porto sokkal kevesebb opcióval húzta ki a szezont, a két brazil szélső hátvéd például végigcsinálta az Olimpiai felkészülést, majd a tornát, hogy utána csere nélkül csinálja végig a teljes szezont. A játékot alapvetően két ember csinálta Portóban, ha James vagy Moutinho hiányzott, egyből jött is a baj, míg a Benfica azt is megengedhette magának, hogy a téli szünetben elpasszolja Nolitót és Bruno Cesart. Vagy mégsem?

Ettől függetlenül a Benfica tavaszi menetéles tényleg imponáló volt, bár ha nem tévedek, az EL első két körét szépen lealibizve élték túl Jesusék, de én ettől függetlenül nagyon büszke vagyok a Portóra, mely 4 pontos hátrányban is képes volt megszenvedni az esélyért, hogy kvázi bajnoki döntőt játszhasson, hogy ott aztán az elmúlt évek legemlékezetesebb pillanatát éljék át.

Három: A Classico. Valahol természetes, hogy ahol két csapat ennyire átgázol a mezőnyön, ott az ügyet egymás között kell elintézni, és bár hihetetlenül kicsi valószínűsége volt a Portói győzelemhez, pont ez volt az igazi drámája a bajnokságnak. Aki látta Jorge Jesust térdre rogyni, vagy a portói oldalt megőrülni, pontos tudja, mire gondolok. Nem mondom, hogy nem alakulhatott volna másképp, de tiszteljük ennyire a sorsot, aki megajándékozott minket egy ilyen felejthetetlen pillanattal.

Négy: Kelvin. Hihetetlen, hogy ez a röhejes frizurájú, 19 éves, egyébként felettébb tehetséges, ámde többnyire mellőzött srác kétszer is olyan helyzetben mentette meg a csapatot, amikor már minden rutinos húzóemberünk feladta a vizsgát. A mindent eldöntő gól pedig számunkra nagyjából azzal egyenértékű, amit Zidane rúgott még a Leverkusennek vagy 11 éve.

Öt: Jackson Martinez. Ha valamiben egyértelműen alulmaradt a versenyben a Porto, akkor az a támadójáték, mégis, Jackson Martinez alakította a legnagyobbat idén a csatárok közül. A Porto az elmúlt két évben komoly potenciált vesztett a támadó harmadban, melyet mezőnyfölénnyel és labdabirtoklással igyekezett kompenzálni, ám sokszor hiányoztak a lendületes, egyéni játékot felvállaló szélsők a csapatból, a gólokat többnyire a belső középpályások, Moutinho, Lucho és James készítették elő. Ez a játék idővel kiismerhetővé vált, ami miatt mégis eredményes maradt, az Jackson fantasztikus teljesítménye a kapu előtt. Jackson minden szempontból tökéletes közönség kedvenc: játéka látványos, ugyanakkor rengeteget dolgozik, és mindezt eredménnyel tette, és 26 góljával simán lett gólkirály.

 

Hat: a legjobb védelem. Az előző pontból következik, hogy a sok labdatartás kevesebb teret enged az ellenfélnek kibontakozásra, de ettől függetlenül is a Portóé volt a legjobban szervezett védelem idén. Otamendi abszolutista uralkodók szintjére emelkedett, Mangala brutális felépítése képzettséggel is párosult, a két szélen pedig Alex Sandro és Danilo általában megbízhatóan, többször kiemelkedően játszott, míg a védelem előtt Fernando végezte az évek során megszokott tökéletes szűrőmunkáját. A két belső védőnk ráadásul rengeteg veszélyt okozott a pontrúgásoknál is, Mangala például 4 gólig jutott.

Hét: Liédson. Ha valaki, hát ő megérdemelt már egy bajnoki trófeát annyi szerencsétlen Sportingos év után, és bár neki személyesen nem sok érdeme van az egészben, sőt maga is lenyilatkozta, hogy a trófea ellenére is csalódott a mellőzöttség miatt. Ezek után nem sorsszerű, hogy Kelvin gólja előtt ő adta a gólpasszt? De még mennyire.

+1) Ahogy a Benfica TV kommentátora a mindent eldöntő gólnál először meglepődik, majd két percig némán néz maga elé, az egészen zseniális jelenet. (1:10-től)

 

Ha volt csapat, amelyik tényleg szívesen megúszta volna az utolsó forduló nélkül, az a Moreirense, amely a Benfica elleni vereségének és az Olhanense bizonyára izzasztó 0-0-jának köszönhetően búcsúzott az élvonaltól a Beria-Marral egyetemben. Bár az utolsó meccsén szimpatikusan küzdöttek, talán őket sajnáljuk legkevésbé, hiszen nem sok nyomot hagytak bennünk, egyedül Ghilas az, akivel várhatóan találkozni fogunk a közeljövőben is. Egyébként neki a bátyja (vagy névrokona, honfitársa és rá nagyon hasonlító) másik Ghilas is szerepelt már ligában, nem is rosszul, így az ő pályafutását mindenképpen figyelemmel követjük majd a jövőben. A Beira-Marnál pedig nem tudott csodát tenni Costinha, így a Sportingnál sportigazgatóként csúnyás megbukó ex-portói játékost továbbra is elkerülik a sikerek, mint menedzsert.

Az várható, hogy a nyáron nagy jövés-menés esz több csapatnál is, Leandro Jardim sportingos kinevezéséről már tudunk, úgyhogy lesz témánk a nyáron is.

Zárásként pedig a bajnokság végeredménye, köszönjük olvasóinknak az egész éves figyelmet, a Digisportnak pedig a rendszeres bajnoki közvetítéseket.

A bejegyzés trackback címe:

https://portugalfoci.blog.hu/api/trackback/id/tr318331208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

345428 2013.05.22. 08:27:45

Korrekt összefoglaló, habár pár dolgot figyelmen kívül hagytál, de majd mi is értékelünk a jövő héten várhatóan. A fáradtságot felhozni elég érdekes. Ezt a portugál bajnokságot "meg lehet nyerni" 11-13 játékossal, ha heti egy tétmeccsed van közel 4 hónapon keresztül, íme a példa. Tavaly mi voltunk ilyen helyzetben - illetve JJ nem volt hajlandó rotálni -, de a BL miatt ugye nem volt ennyi szabadidőnk. Érdekes nyár jön, már James és Moutinho is nyilatkozgatja, hogy itt milyen jó, de ha kifizetnek, lépek. És továbbra is tartom, hogy VP a legnagyobb haknikirály, máshol gyönyörűen bukna a felkészületlenségéből adódóan. Remélem marad, és bukik itt jövőre. Gratulálni nem fogok, ez nem az a bajnoki cím, amelyik kiérdemelné.

345428 2013.05.22. 08:49:45

Ezt a médiafölényt nem pontosan értem. Szerintem a felület az egész szezonban biztosítva volt, arról nem mi tehetünk, hogy még a BL-val kapcsolatban is könyörögnöm kellett nektek, hogy legyen már poszt.

zsuga 2013.05.22. 12:31:09

mi volt az alap taktika?

255228 2013.05.22. 16:01:23

[gomes88](#1285025): A fáradtsággal kapcsolatban van egy kis ellentmondás, alapvetően mindkét csapat akkor szenvedett, mikor komoly európai tétmeccsei voltak. Ez a Portónál a Malaga elleni fordulót jelenti, amikor egyszerre esett ki James és Moutinho, akik a focit csinálták, akkor sikerült összeszedni a 4 pontos hátrányt. A Benficánál a Fener és a Newcastle elleni fordulót volt kritikus, ez ugye több meccs, de sokkal több opciótok is volt, lásd Rodrigo, Ola John, Lima, Aímar, Carlos Martins + Nolito és Bruno Cesar. Szerintem nagyon sok múlott azon, hogy Martins és Aímar értékelhetetlen volt, akárcsak nálunk Liedson és Izmailov. Ezzel szemben kik voltak a Porto cseréi a szezonban? Defour, oké, nem rossz, de kiegészítő ember, és leginkább Fernando helyén jó, de őt ritkán kell cserélni. Maicon? Jó védő, de Mangalának és Otamendinek nem kellett csere. Castro? Ügyes gyerek, lelkes helyi srác, de ő is inkább védekezésben jobb. A támadósorban maradt a használhatatlan Liedson és Izmailov, illetve a fiatal Atsu és Kelvin. Varela pedig bármilyen fos játékkal kezdő lehetett egy szezonon keresztül. AVB-nek szerintem hatalmas mázlija volt, abban az évben pont kész játékosokkal volt tele a csapat, egyből jöttek is az eredmények. Szerintem a Porto idén nagyjából a keretének megfelelően teljesített, labdaszerzésben, labdajáratásban kiemelkedő csapat volt, sebességben és erőnlétében pedig gyengébb, de nem érzem úgy, hogy több lett volna ebben a keretben. Egyedül a hazai kupaszereplés miatt van bennem hiányérzet. Most, hogy James és Moutinho megy, új rendszert kell felépíteni, ezért fog menni Pereira is, ha minden igaz, az Evertonhoz.

255228 2013.05.22. 16:02:57

[gomes88](#1285054): ez csak arra vonatkozik, hogy a Benfica blog összeszokottabb, többen is vagytok, és több energiát is fordítotok a dologra.

345428 2013.05.22. 16:27:46

[reyes9](#1285752): JJ tökéletesen forgatta a csapatot az egész szezonban, egyedül az Estoril elleni meccsre makacsolta meg magát, ez pedig a bajnoki címbe került. Ha ott egy "gyengébb", de frissebb csapatot játsszat, nincs miről beszélni. Persze most már mindegy. Most úgy látom, talán ti jobban széteshettek, Otamendi is menne, Fernandóért még most lehet pénzt kapni, Jacksont sem lesz könnyű megtartani, ha jön a Galata vagy a szovjetek. Persze nálunk is biztos lesz jövés-menés, de bízom benne, hogy Garay és Gaitán kivételével más nem lép le, és úgy tűnik Jesus marad a mester.
süti beállítások módosítása