Primeira Liga e tudo

Mindenki nyugodjon le!

2013. november 20. - toszi21

Jövőre sem lesz Vb Portugália nélkül, még akkor sem, ha ez most hihetetlenül sok embernek okoz álmatlan éjszakákat világszerte. Ismét bebizonyosodott, hogy Portugália akkor játszik a legjobban, ha óriási rajtuk a nyomás, na meg a fél világ lesajnálja. Ezek után azt kívánom, hogy sajnálják csak le a srácokat minden egyes meccsük előtt, ha ez ilyen hatással lesz az eredményre. Ronaldo teljesítménye vajon hány ember száját csípte tegnap? Beszarás ez az ember, ugye?

Na, mivel a szerkesztőfelület nem enged beszúrni semmilyen képet, ezért mindenki képzeljen ide egy olyat, ahol Ronaldo épp azt mutatja, hogy ki is itt a regnáló király.

Vágjunk is mindjárt a közepébe. Hihetetlen, hogy a társadalom manapság annyira el van kényeztetve, hogy egy jelentős rétege már több hónapja azon vitatkozik, hogy ki kapja az aranylabdát, és ki ne. De mintha az életük múlna rajta. Egyszerűen odáig fajult a helyzet, hogy még egy 13 éve lőtt Nuno Gomes gól alatti kommentmezőn is képes ezen háborúzni a jó nép. A mucsaröcsögei Józsi például legalább három észérvvel is bizonyítja, hogy miért nem annak a törpe Messinek kéne kapnia a következő aranylasztit, ezzel szemben a bivalybasznádi Jani teljesen ki van akadva ezen és csodálatos nyelvünk nem éppen legelőnyösebb szavaival magyarázza el Józsinak, hogy nagyot téved és idén csak ezért, meg csak azért is megint Messi kapja majd. Na és aztán még nem is beszéltünk a hajdercsikóréti Lajosról, aki felturbózott vehemenciával töri ketté a vitézkedést és beismeri, hogy igaz, ami igaz, Ronaldo momentán jobb, de teljes szívből utálja, ezért adják már azt a fránya aranyozott akármit inkább a Ribérynek.

Komolyan mondom azt sem tudom, hogy miért sírjak időnként. Sírjam vissza a régi időket, amikor még nem volt internet, meg számtalan tévécsatorna? Nem lenne olyan könnyű dolgunk, mint most, de legalább az emberek rákényszerülnének arra, hogy olvassanak és a médiának sem lenne akkora hatalma. Mert bődületesen nagy hatalma van, ehhez kétség sem férhet.

Tehetséges gyerekekről készült videókat nyomnak orrba-szájba, és ha szerencséjük van, akkor egyikükből tényleg lesz valaki, aztán már csak folyamatosan kell adagolni a röhejes cikkeket, videókat, hiszen egy idő után már annak is hírértéke van, ha Messi babája tüsszent, vagy, hogy ne legyek részrehajló, Ronaldo nője vajas kenyeret eszik. Mert Ronaldóval is így kezdték még valamikor 17-18 éves korában. Olvasni lehetett a címlapokon: "Lesz-e trónfosztás? Meg tudja-e majd közelíteni a fiú brazil névrokona szintjét?"

Ha holland cselgép a kiskölyök, akkor az új Davidsról beszélnek, ha egy brazil amatőr felvételen a nyakába dobja a labdát a srác, akkor ő az új Ronaldinho, ha pedig egy 15 éves nebuló bombagólt lő Angliában, akkor az új Rooney-t látják benne. De még azt is meg merem kockáztatni, hogy ha ott fönn egy nagyasztalnál kitalálnák, hogy éveken át telepumpálnak mindent pl. a Chievóval, akkor egy idő után tele lesz majd Magyarország is Chievo drukkerekkel, akik váltig állítják majd, hogy ők már pedig Pellisier játéka miatt szerették meg a sárgákat.

De mire akarok kilyukadni? Adott ugye két remek focista, Ronaldo és Messi, akik valószínűleg a nagy felhajtás nélkül is sztárok lennének, hiszen akkora játékos mindkettő, hogy jelenleg alattuk van még egy-két szinttel Ibra, aztán egy nagy debella űr, na és utána jön Ribéry meg a többiek. Ezt a két játékost 30-40-50 év múlva Maradona, Pelé, Eusébió és Puskás mellett fogják emlegetni az emberek. Igen, Ronaldót is, akár tetszik, akár nem. Kettőjük idézőjeles versengése pedig nagyon jól jön a médiának. Az évek során ki is alakult mindkettőjükről egy kép az egyszeri ember tudatában. Messi a jófiú, Ronaldó meg rossz. Messi az alázatos, Ronaldo a beképzelt. Messi csapatember és jóbarát, Ronaldo pedig egy robot, egy hadvezér - ahogy Blatter is mondotta volt.

Szép, hogy az ember kialakít a kedvenc játékosáról egy ideális képet, meg az is, hogy védi őt esőtől, széltől, de könyörgöm, ne higgyünk már el mindent és ne hagyjuk magunkat befolyásolni! A mai fociban az alázat már legfeljebb csak megjátszva létezik. Ott, ahol már a középszerű játékosok is milliókat keresnek, és elhiszik magukról, hogy a világ megváltói, ott nehogy már pont az egyik legnagyobb klasszisról gondoljuk azt, hogy ő az alázat definíciója.

És akkor itt van nekünk Ronaldo, aki tegnap lőtt egy mesterhármast a svédeknek, a portugálok pedig ezzel ki is jutottak a jövő évi Vb-re. Kapott hideget, meleget ez a válogatott Ronaldóval az élen: Majd Ibra kirúgja a hajából a zselét, majd Ibra megtanítja ezeket a műmájereket focizni, aztán majd sírhatnak és nézhetik a Vb-t tévéből. Nos Ibrahimovic egy fantasztikus játékos és meg is tette a magáét, de Ronaldo jobb nála. Kettőjük nagy csatájával harangozták be a párharcot, amit Ronaldo nyert 4-2-re.

Két dolog idegesít igazán. Az egyik az, hogy Ronaldo tündöklése miatt nem esik szó a csapat többi tagjáról. Nem írják sehol, hogy milyen stabil a középpálya, ahol Veloso, Meireles és Moutinho nem csak kitűnő labdákat tudnak adni Ronaldónak, hanem remekül is szűrnek. Nem írnak arról sem, hogy mennyire egyben van ez a 11 játékos. A tavalyi Eb-n pontosan ugyanez volt a felállás a végállomást jelentő spanyolok elleni meccsig. Nagy vonalakban ugyanez a 11 ember húzta végig a tornát, mert a cserepadon már olyan játékosok ülnek, akik nem jelentenek minőségi pótlást. Hiába van tehát egy nagyon erős kezdőcsapat, nem lehet rotálni. A másik pedig az, hogy Ronaldo hiába bizonyított már sokadjára, a fórumokon nem lehet mást tapasztalni, csak a gyűlöletet. Ha már nem lehet belekötni a teljesítményébe, akkor szóljunk be máshogy. Úgysem övé lesz az aranylabda, ne örüljön senki. A portugálok úgyis leégnek majd a Vb-n, stb. Mire való ez?

Kiállok/kiállunk Ronaldo mellett, mert egy remek játékos, meg egyébként is ez egy portugál focival foglalkozó blog. De még mielőtt valaki engem is divatdrukkerséggel és elfogultsággal vádolna, közölném, hogy nagyon fordítva ül azon a bilin, ugyanis ezeket a sorokat egy olyan fickó írja, aki Benfica-drukker és ha tehetné, akkor Nuno Gomes szobrot emelne az udvarában.

Szeretem Ronaldót, de azért szeretem, mert portugál és nagy kincs a válogatott számára és nem azért szeretem a portugál válogatottat, mert Ronaldo is itt tolja. Érezni a különbséget? A focit pedig ilyen klasszisok miatt - is - érdemes nézni, mint amilyen ő és Messi. Hiába gyűlölködnek tehát az ellendrukkerek, tudat alatt ők is tudják, hogy Ronaldónak és ennek a portugál csapatnak ott a helye a jövő évi Vb-n.

Ide a végére pedig képzeljetek egy olyan képet, ahol Ronaldo diadalittasan mutatja a károgóknak, hogy csitt legyen!

A bejegyzés trackback címe:

https://portugalfoci.blog.hu/api/trackback/id/tr108331240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

348517 2013.11.21. 15:55:23

Remek írás, engem ugyan hidegen hagy, ki nyeri az aranylabdát, és egyik sem kedvencem, viszont tény, hogy korszakos zsenik.

346649 2013.11.21. 19:03:43

Itt a végén előttem van a barcelonai buktája, ahol nem hagyták 30 méteres körzetben üresen, nem is tudott semmit se csinálni. Ami a portugál focit illeti, nagyon izzadságszagú, soha sem fog sikeres lenni a nagy tornákon. Képesek voltak még a hazai rendezésű EB-t is elbukni Achillesék ellen.

346649 2013.11.21. 19:07:56

Az olyan játékosokat, akik atlétikus képességük miatt voltak sikeresek, soha nem fogják egy lapon emlegetni Pelével, Maradonával, Puskással, Eusébioval.

305929 2013.11.21. 19:22:41

[zsugasvili1](#2177232): Nekem CR kifejezetten ellenszenves, de el kell ismerni, hogy korszakunk futballjának egyik zseniie és azért az erős túlzás, hogy csak az atlétikus képességei miatt lenne sikeres. Kétségtelen, hogy a gyorsasága is egyedülálló, de emellett remekül cselez és ha van helye, általában nagyon pontosan és persze erősen is lő. Sőt, akármekkora majomnak is tartom a hülyeségei miatt, mentálisan is egyre inkább vezéralkattá kezd válni a Reálban és a válogatottban egyaránt. A portugál csapat pedig szerintem is jó volt a svédek ellen csapatként is, azt is érdemes megnézni, hogy CR milyen remek gólpasszokat kapott. Hogy ez mire lesz elég a vb-n, az meg majd kiderül :) Ez az írás most nekem is nagyon tetszett.

344648 2013.11.21. 20:41:02

[zsugasvili1](#2177232): A bivalybasznádi Janihoz, vagy a hajdercsikóréti Lajoshoz van szerencsém? A vak ember akkor sem fogja látni a rajzodat, ha azt magára az égre vésed fel kilométeres vonalakkal.

255228 2013.11.21. 20:58:58

Nagyon jó írás, különösen Moutinhóékról írtaknak örülök. Nem szerettem eddig Ronaldót, de a keddi meccs óta nagyot nőtt a szememben.

Tibi85 2013.11.21. 21:19:14

@zsugasvili1: nem tudom neked mi a sikeres de azért egy eb döntő 2004 (az az achillesz végig verte europát) és két elődöntő (2000ben zizu 11ese, 2012 les gól) no meg a 2006 os vb 4. hely ha nem az akkor ne szállj vitába....

kicsithag 2013.11.22. 02:55:00

@zsugasvili1: Hat az hogy CR-t kizarolag az atletikus kepessegei teszik naggya az finoman szolva "aranyos". Ervek: - remekul cselez (mivel az idom dragabb ennel most nem szeretnek elkezdeni 10-15 perces valogatas videokat linkelgetni meg az angliai idoszakabol amikor nem rossz vedoket borit fel lepten nyomon) - kivalo rugotechnikaja van (tavoli bombak, szabadrugasok) - hihetetlenul jol fejel (ertsd nem csak magasra ugrik hanem oda is teszi a labdat fejjel ahova szeretne) Ezekbol nem azert latunk kevesebbet mert nem kepes megcsinalni, hanem mert Ronaldo atalakitotta a sajat jatekat annak erdekeben hogy meg eredmenyesebb legyen a csapata szamara. Szerintem ehhez atlagon feluli intelligencia kell, hogy egy jatekos felismerje hogy az egyebkent is eredmenyes stilusan meg van mit csiszolni. Emellett pedig az is sokat elarul a sracrol, hogy Roy Keane es Gary Neville is elismerik az munkahoz valo alazatat. Azt az egy pontot adom hogy sosem fogjak egy lapon emlegetni Maradonaval, Peleve, Puskassal es Eusebioval. Ez persze nem azert van mert nem eleg jo jatekos hozzajuk kepest, hanem az emberek tobbsege intelligencia teren visszamaradott. Ez nem bantas, pusztan teny, az intelligencia normalis eloszlasu elmeletben, valojaban sajnos nem ilyen jo a helyzet a kevesbe intelligens emberek elofordulasi gyakorisaga nagyobb a normalis eloszlas szerint varhatonal. Persze nincs ezzel semmi baj ez is az elet egy sajatos szepsege... Osszefoglalva Ronaldo korunk emberenek szemeben tovabbra is meg nem ertett zseni marad, de en azert orulok hogy vegigkovethetem a teljes palyafutasat.

345428 2013.11.22. 09:45:05

Nagyon jó írás Toszi! Amivel nem értek egyet, az a mélység hiánya. A védelemben jobb oldalra ott lesz Almeida, középre Neto a Zenitből, bal oldalra pedig Silvio tökéletese beugró lehet, akár Antunes is a Malágából. Középen Custódio is megbízható volt, ha játszott, Micaelnek is voltak jó meccsei, nem beszélve a fiatalokról, Carvalho, André Martins. A szélekre ott lehet Vieirinha majd, Danny, esetleg Varela, ha mondjuk Nani nem lesz formában, vagy bármi történik. És ha Nélson ilyen szezont fut a Rennes-ben (eddig asszem 11 meccs 9 gól), csak a hülye nem fogja bevetni, Postiga-szerelem ide, vagy oda. Érik az a klasszis csatár, akit beharangoztam még az Eb idején tavaly. Szóval összességében ha végre nem kerülünk megint csöcsre a sorsoláson, esetleg még az ágrajz is kedvező lesz, nagyon meglepődnék/szarul esne, ha nem játszanánk legalább negyeddöntőt. A spanyolok és a németek szinte biztosan bejutnak a 4-be - hacsak nem futnak össze korábban -, a brazilokat úgyis betolják legalább addig. Egy hely még kiadó, rá kell hajtani!

154146 2013.11.22. 11:16:43

"ezeket a sorokat egy olyan fickó írja, aki Benfica-drukker és ha tehetné, akkor Nuno Gomes szobrot emelne az udvarában." Csak hogy toszi ezen sorait illusztráljam, és elfogulatlanságát megerősítsem: http://youtu.be/KQKh-QUxOMc

275608 2013.11.22. 16:20:03

(...) Szeretem Ronaldót, de azért szeretem, mert portugál és nagy kincs a válogatott számára és nem azért szeretem a portugál válogatottat, mert Ronaldo is itt tolja. Érezni a különbséget? (...) jókora különbség van a kettő között... csak azt nem tudom, hogy ha nincs Ronaldo a svédek elleni 2 meccsen, akkor ki rúgta volna a gólokat... tehát kedves szerző próbálod belemagyarázni, hogy Ronaldo is csak beleteszi a sajátját a portugál válogatott teljesítményébe, hiszen ott a többie is, csakhogy sokkal inkább az van, hogy ha Ronaldo lesérül az elmúlt 1 hétre, akkor a svédek jutottak volna ki a vébére

275608 2013.11.22. 16:29:16

@zsugasvili1 én előttem meg az van, amikor Schweini és Javi Martinez eltüntette Lesszit, lett is belőle egy 7:0 összesítésben...

344648 2013.11.22. 17:09:21

[MB13_fan](#2206209): Esküszöm, hogy nem értem honnan jött ez így neked ki. Majdnem az egész írás Ronaldóról szól, ahogy a meccs is főleg róla szólt. A többiek éppen akkora arányban vannak megemlítve az írásban, amekkora szerepük volt ebben a győzelemben. Három remek gólpassz, a többit pedig elintézte Cé. Azt meg egyenesen bocsássa meg a világ, hogy nem Cé miatt drukkolok a portugál válogatottnak.

275608 2013.11.22. 17:31:59

jaj, tőlem drukkolhatsz a portugáloknak, Ronaldóval vagy nélküle.... igen, volt ott 3 jó gólpassz, csak nem tudom, hogy ki oldotta volna meg úgy ahogy Ronaldo, kellett ehhez jól helyezkedni, kellett Roni gyorsasága, és mire lövőhelyzetbe került kellett az ereje, hogy rúgás közben ne vigye el a lendülete... szted Nani ezeket gólra váltotta volna? max 1-et... az első meccsen is a zsenialitása jelentette az egy gólos előnyt

345428 2013.11.22. 17:44:33

[MB13_fan](#2207442): Imádom ezeket a "mi lett volna, ha.." meg "ez nem lett volna ha.." kezdésű mondatokat, véleményeket. Ronaldo van. Játszott, lőtt két meccsen 4 gólt, Portugália kijutott a vb-re. Innentől kezdve elméleteket gyártani, megmagyarázni, hogy ha ő amúgy nem lenne, akkor aztán nem lenne semmi.... Egyrészt baszott felesleges, másrészt felkúrja az agyam. Az első meccsen alig ért labdába, egyszer üresen hagyták egy pillanatra, döntött. Vagy az is az ő érdeme, hogy a svédek alig jöttek át a félpályán Lisszabonban? A svédek csak azért jöttek vissza a meccsbe a visszavágón, mert a vezető gól után jó szokás szerint a portugálok már lazsáltak, még hazai pályán sem volt közük semmihez. Meg persze a szabadrúgás óriási kapushiba volt. Nem tudom, minek játssza a megmondóembert valaki, aki látja ezt a válogatottat egy évben egyszer.

275608 2013.11.22. 18:00:42

én nem láttam a mostani svédek elleni meccseket, de láttam korábban pl. az oroszok elleni meccset, amit 1:0-ra megnyertek, hát nem sok játék van a portugálok focijában.. én drukkolok nekik meg minden, de sztem egy német válogatott lenyomná őket.. egyszerűen túlságosan egyéni megoldásokra támaszkodnak, nem működik csapatként.. dehát az eredmények önmagukért beszélnek, elég megnézni az elmúlt 3 selejtezőt, egyiket sem tudták hozni, pedig nem túl acélos ellenfeleket kellett volna megelőzni az 1. helyért... reméljük, hogy Ronaldo még sokáig fogja segíteni ezt a portugál válogatottat, aztán majd meglátjuk kinek lett igaza

345428 2013.11.22. 18:13:28

[MB13_fan](#2207891): A portugál válogatott utál selejtezni, de az elmúlt időszakban minden világversenyen ott voltak, és nem csak statisztaként. Nézd meg a hollandokat, milyen parádésan selejteznek állandóan, aztán nézd meg, mire mentek utána az Eb-n tavaly. A tornákra ki kell jutni, a lényeg ott kezdődik. Európából csak a spanyol-német párost érzem egyértelműen esélyesebbnek egy jó eredményre jövőre. Persze sok múlik a sorsoláson.
süti beállítások módosítása