Primeira Liga e tudo

Primeira Liga 13/14

2013. augusztus 16. - Latz von W.

A mostani hétvégétől kezdve a portugál gazdaság teljesítménye is visszaesik a megszokott szintre,  mert az ottani első osztály is nekivág az idei szezonnak, elvonva a figyelmet az élet minden más területéről. Ennek apropóján mi is átfutunk a fontosabb kérdéseken, hogy nektek se kelljen bambán nézni, ha egy baráti társaságban megkérdezik, mi is az a minho-i derby, vagy, hogy mi a neve az Académica frissen igazolt csatárának. Primeira Liga 2013/14, a hajtás után.

A mostani hétvégétől kezdve a portugál gazdaság teljesítménye is visszaesik a megszokott szintre,  mert az ottani első osztály is nekivág az idei szezonnak, elvonva a figyelmet az élet minden más területéről. Ennek apropóján mi is átfutunk a fontosabb kérdéseken, hogy nektek se kelljen bambán nézni, ha egy baráti társaságban megkérdezik, mi is az a minho-i derby, vagy, hogy mi a neve az Académica frissen igazolt csatárának. Primeira Liga 2013/14, a hajtás után.

Jól írta anno az NST a londoni olimpia focitornájáról: „az nem nagy flash, ha valaki látott már Jenna Jameson filmet, de ha valaki már gimiben randizott vele, az ugye erősen más megítélés alá esik.” Ez a leírás szinte pontosan illik a portugál bajnokságra is, hiszen az itteni meccseket csak az igazi ínyencek követik, a többség valószínűleg csak három, esetleg négy csapatot ismer, de valahogy mégis minden európai topklubban van olyan játékos, aki a Primeira Ligából érkezett. Ez a bajnokság tehát tényleg a feltörekvő sztárok gyűjtőhelye, közvetlenül az európai élmezőny mögött.

A portugál bajnokságban általában az a kérdés, hogy akkor Benfica vagy Porto (régebben még Sporting is)? Ez nagy valószínűséggel idén sem lesz másként, a két gigaklub az arany legfőbb esélyese, köztük egészen apró dolgok dönthetnek majd. Ennél valamivel bonyolultabb és érdekesebb a további

erősorrend

kérdése, mert Portugáliában a három nagyon kívül kevés az állandóságot képviselő csapat; aki egyik évben a BL-ért küzd, az a következőben könnyen ki is eshet. Itt rá is térhetünk a tavalyi harmadik helyezett Pacos Ferreirára, akiknek a BL-selejtezős helye kb. akkora meglepetés, mintha a Liverpool bajnokságot nyert volna tavaly.

Ennek megfelelően a sikeredző Paulo Fonsecát el is happolta a Porto, és a játékosok közül is leléptek páran, így minimum kétséges, hogy meg tudják-e ismételni a tavalyi szereplést, mindenesetre a várható Európa Liga csoportkör nem könnyíti meg az újra összeálló Costinha-Maniche edződuó dolgát. A Pacosnál egyébként annyira számítottak az európai kupaszereplésre, hogy a Zenit elleni selejtezőt a Porto stadionjában rendezik, amíg a saját pályájukat felújítják, így máris van párhuzam a magyar bajnoksággal is.

A Pacos várható gyengülésével tehát újra előtérbe kerülhet a Braga és a Sporting, előbbinek mindenképp nagy érvágást jelent, hogy idén nem jött össze a BL. A keretük erősségét nehéz lenne megmondani, sok-sok fiatal és ismeretlen mellett visszajött a válogatott Rúben Michael, és a Pacos középső középpályását, Luíz Carlost is megszerezték, a szintén válogatott Rúben Amorim viszont a fővárosba költözött. Ezzel együtt még mindig erősebb a keretük, mint a Sportingé, akik így a 4.-5. helyért lehetnek harcban, miután egyetlen épkézláb játékosuk, Wolfswinkel a Norwichbe igazolt, az érte kapott tíz milliót pedig nem igazán sikerült elkölteni. Helyette inkább fiatalokat igazoltak, kérdés, hogy ez mennyire válik be.

Túlzás lenne azt állítanunk, hogy a bajnokság többi csapata között egyértelműen különbséget tudnánk tenni, a Rio Avetől a Gil Vicentéig terjedő középcsapat-skála elhelyezése a tabellán nálunk nagyobb szakértőket is zavarba hozott már, így inkább térjünk rá az

újoncok

kérdésére, mind csapat, mint játékos szinten. Lisszabonban idén eggyel több élvonalbeli csapat lesz, a korábban még bajnoki címig is jutó Belenenses személyében. Nagy szó ez egy olyan országban, ahol összesen csak öt csapat mondhatja ezt el magáról. Viszont az is biztos, hogy ezt az eredményt nem idén fogják megismételni, inkább a bentmaradást célozhatják meg reálisan.

A másik újonc FC Arouca annyira az, hogy még a másodosztályban is csak két idényt töltött, mielőtt feljutott volna a legjobbak közé, így ránézésre ez egy Hoffenheim-szerű csapatnak néz ki, így azon sem lepődnénk meg, ha csont nélkül bentmaradnának.

Nézzük az újonc játékosokat is, azokat, akikre esetleg később érdemes lesz odafigyelni, hiszen tudjuk, hogy a Benfica, de főleg a Porto nagyon ért a dél-amerikai importhoz.

Lisszabonba idén egy fiatal argetin válogatott, Lisandro Lopez érkezett, ő nem uyganaz, aki korábban Portoban is játszott. Rajta kívül még két szerb játékosért adtak ki komolyabb összeget, Djuricic és Markovic is szerb válogatottak, kíváncsian várjuk, mit tudnak.

A Porto idén inkább a mexikói piacról igyekezett csemegézni, Diego Reyes, és Herrera a védelembe és a középpályára érkeztek, illetve jött még a Seria A-ból Quintero. Nagy kérdés, hogy mennyire tudják pótolni a Monacohoz igazoló Moutinhot, és Rodríguezt, szép kihívás lesz ez Paulo Fonsecának.

És, hogy a bevezetőben említett két kérdésre is meglegyen a válasz: ma este rögtön egy fincsi Pacos- Braga meccsel indul a szezon, ami csak akkor lenne minho-i derby, ha a Pacos helyett a Guimaraes játszana, az egyetemváros frissen igazolt csatára pedig a nemrég még magyar pályákon száguldozó Liban Abdi.

A bejegyzés trackback címe:

https://portugalfoci.blog.hu/api/trackback/id/tr28331224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

345428 2013.08.16. 12:38:55

Azt hittem kicsit részletesebben belemész portói szemszögből azért. Mi nem veszítettünk egy kulcsembert sem egyelőre - ha veszítünk, felkészültünk a pótlásukra -, a szerb vonal parádés lesz, nálatok ahhoz képest talán a két legjobb játékos távozott, és a pótlásuk eléggé kísérletezésszagúnak tűnik. Fonseca biztosan érti a dolgát, a félhülye VP után a kispadon erősítettek a legjobban. kíváncsi leszek rá. Ha az elmúlt években azt mondták, hogy inkább a Porto a favorit, ez most bőven inkább ránk igaz, a mi futballunk nem fog változni, ezt megint csak elcseszhetjük idén/kurva nagy mázlitok lehet ismét.

338468 2013.08.16. 13:14:34

Frankó szezonnyitó bejegyzés! Nagyon várom már a rajtot, érdekes lesz az idei szezon – azzal együtt, hogy még mindig nem vagyok tisztában a versenykiírás azon részével kapcsolatban, hogy miképp lesz megoldva a liga bővítése az idény végén. Kicsit biztosan át fognak alakulni az erőviszonyok, a Benficát idén én is esélyesebbnek látom a bajnoki címre, a tavaly jól szerepelt kicsik közül pedig a Paços és az Estoril egyértelműen gyengültek. A Belenensest jó újra a legjobbak között látni, drukkolok a bennmaradásukért. Jövőre még hozzájuk jön a Boavista és minden olyan lesz, mint a régi szép időkben. :)

305929 2013.08.16. 14:23:46

Én mindig reménykedem, hogy a Vitoria Guimaraes talán egyszer beleszól a "nagyok dolgába". Talán majd most Maazouval :)

338546 2013.08.17. 12:21:22

Egy apró javítás: angol keresztnevű kolumbiai mindkettő, de nem (Jackson) Martínez, hanem (James) Rodríguez igazolt a Portóból a Monacóba.

carlitos 2013.08.17. 22:34:53

Már megint ez a "lerágott csont', vagyis kivel tudjuk pótolni...?...hagyjuk már ezt könyörgöm, nézd végig a keretünket és vedd észre, hogy ki is az a Quintero, vagy Iturbe! Szerintem még erősebbek is leszünk mint tavaly. Újra remek igazolásaink lettek, Forcá Porto!

348559 2013.08.18. 09:17:09

Kár, hogy nagyon rövid ez a beharangozó. Talán nyaralás közben sms-ről küldte az írója. A kevés most tényleg nagyon kevés. Kár. A Benfica az idén vagy nagyon jó lesz, vagy jelentéktelen. Igaz a második helyük még úgy is meglenne. A szerbeket én is nagyon várom, hogy mit mutatnak. Matics már tavaly elképesztő formába került, de most ott van Djuricsics is, akit én nagyon sokra értékelek. Kérdés mennyi idő alatt tudja felvenni a ritmust, kell-e neki idő a regenerálódásra? Markovics is jónak ígérkezik, ha nem kutyul el és bizalmat is kap. Ő tavaly kijelentette, hogy csakis a Chelseaben hajlandó játszani, de ahhoz először bizonyítania is kell. Kezdetnek a Benficánál. Szulejmani is így indult Hollandiában, de utána leeresztett, most itt az ideje, hogy felpörögjön. Matics tesóját inkább csak családi okból vették meg. Más: igaz, hogy már a Digisport sem adja a portugál focit?

339564 2013.08.19. 11:07:58

[szponzor](#1553083): köszi, javítva!

338468 2013.08.22. 18:03:39

[kranjcarcerinvabec](#1555578): Igen, a hír sajnos igaz. Marad a streamelés...
süti beállítások módosítása