Primeira Liga e tudo

Újra pörög a biznisz

2013. július 05. - Szaló Péter Tamás

A hosszú, fárasztó szezon nem csak a csapatokat, hanem szerkesztőségünket is is elfárasztotta, a Copacabanan eltöltött szabadság után most visszatérünk, és összefoglaljuk, milyen változások előtt állunk a következő szezon előtt. Szerencsére téma van bőven, lássunk is neki!

Nos, első hallásra kicsit meglepőnek tűnhet, de az első négy helyezett csapatból háromnál is változás történt a vezetőedző személyét illetően, és ez alól pont az utolsó pillanatban mindent elbukó Benfica jelenti a kivételt. Ugyanakkor egyet kell értenünk a döntéssel, hiszen Jorge Jesus (Luis Felipe Vieira befektetésével és Rui Costa menedzselésével) újra nemzetközi szinten is versenyképessé tette a sasokat, így a májusi blama ellenére is megérdemeli a bizalmat a Luzban. Az eset kárvallottja Cardozo lett, aki a kupadöntőn nem túl stílusosan nekiesett Jesusnak, és azóta sem kapott kegyelmet a megerősített trénertől. Legkitartóbb kérője a Fenerbahce, ahol vélhetően nem lennének gondjai a rezsi befizetésével, de a korábbi bundabotrányai miatt az Uefa 3 éves eltiltást szabott ki a török klubra, ami megnehezítheti a váltást. A másik távozó a sasoknál Matic lehet, de az ő megtartása érdekében a Benfica egész szerb településeket költöztetett át Lisszabonba, köztük Matic testvérét is.

A két edző szimbolikusan már az utolsó fordulóban átadta a stafétabotot

Veretlen szezon, bajnoki cím, ligakupa-döntő, azt hinnénk, ez megérhet egy szerződéshosszabbítást, kivéve Portóban, ahol Vitor Pereirát a Pacos Ferreirával csodát tevő Paulo Fonseca váltja. Bár Pereira saját bevallása szerint ajánlatot és hosszúnak számító két hetes gondolkodási időt kapott a Portótól, mielőtt az Al-Ahlyt választotta (amit egy nagyon tartalmas interjúban fejtett ki), de mégis megvan bennünk a kételkedés, hiszen sokan úgy gondolják, hogy Fonsecával valami nagyon nagyot alkothatunk idén. Fiatal, sármos, játékosokkal könnyet hangot értő, taktikailag tökéletesen felkészült edző, nem nehéz tehát egy bizonyos André Villas Boasra, és arra a fantasztikus szezonra gondolni, és ha megnézzük ezt, bizony elkezd a hátunk bizseregni:

 

Ráadásul AVB-hez hasonlóan Fonseca is minőségi kerettel dolgozhat jövőre, bár a klub már belekezdett menetrendszerű eladásaiba: a középpálya két alkotója, James és Moutinho már elment, a középpálya polipja, Fernando szerződése jövőre lejár (na erre nem vagyunk felkészülve), Otamendi vagy Mangala is kapós, utóbbiért 35 milliót sem sajnálna a Chelsea a hírek szerint. Jó hír, hogy Jackson várhatóan marad. Az biztos, hogy a profitra idén is szükség lesz, elég ha megnézzük az elmúlt évek költségvetéseinek arányát.

És ki az aki érkezett: a tehetségét a tavalyi olimpián bőven megmutató mexikói Hector Herrera, aki irányítani fog, és Diego Reyes a védelembe 10-10 millió euróért, az U-20-as vébén kiemelkedő kolumbiai Juan Quintero a Pescarából, aki honfitársa, James helyén fog irányítani (10 millió euró ő is), Jackson is kap alternatívát a Moreirensében ragyogóan termelő Ghilas személyében, továbbá szokás szerint letarolták a kisebb csapatból kiemelkedő játékosokat: érkezett Lica és Carlos Eduardo az Estorilból, Ricardo és Tiago a Guimaraesból, valamint a saját nevelés Josué a Pacostól. Mindannyian ígéretes tehetségek, hogy belőlük pontosan ki fog a keretben maradni, azt az előszezon dönti el. Továbbá visszajön egy rakat kölcsönjátékos, ebből Fucile mindenképpen fontos, továbbá Juan "újMessi" Iturbe is kap újra egy lehetőséget. És még mindig nincs vége, továbbra is próbálkozunk az Atletico Mineiro sztárja, Bernard megszerzésével, de ez még egy hosszú kör lesz, ugyanis fél Európa vinné a srácot.

Nehéz szezon elé néz a Pacos, legalábbis a tavalyihoz képest, hiszen a csodatévő edző, Fonseca nélkül kellene a Bajnokok Ligája főtáblára bekerülni, és bár nekiláttak a stadion felújításához, de így is Portóban kell majd pályára lépniük. Pedig jó muri lenne mondjuk egy Real Madridot a Mata Realban látni, de sajnos ez nem fog bekövetkezni. A csapat vezetését a Costinha-Maniche tengelyre bízták, hogy működni fog-e ez úgy, mint a pályán, azt megtippelni nem lehet, mi nem bánnánk, ha a Pacosnak sikerülne megragadnia tartósan az élmezőnyben csak nem fog sikerülni. Játékosmozgásról nehéz mit írni, hiszen ezek a nevek nekünk sem mondanak semmit, Josué mondjuk hiányozni fog nekik.

Hasonlóan vagyunk a Braga érkezőivel is, a kimeneteli oldalon viszont Ruben Micael, Hugo Viana, Mossoro, Ruben Amorim komoly névnek számít, de a Braga is tipikusan a majd megoldják' csapat. A kispadra érkezett a professzor, Jesualdo Ferreira, aki korábban már vezette a csapatot, nagyjából az ő ideje alatt stabilizálódott az élmezőny mögött a klub. Jesualdo a Sportingot hagyta ott, melynél folytatódik a tavaszi koncepció: felesleges, drága, tehetségtelen és buta játékosok kisöprése, helyettük pedig az akadémisták beépítése. A koncepcióhoz szereztek egy tehetséges edzőt, Leandro Jardim sikeres volt a Bragánál és az Olimpiakosznál, és a rossznyelvek szerint a két elnök feleségénél is. A legfontosabb feladat a korosztályos portugál sztár, Bruma megtartása lenne, az új Ronaldónak tartott srác szerződése jövőre lejár, ám ő szakított a Sportingot egyszer már megszívató ügynökével, és állítólag hajlandó hosszabbítani. Bruma ugyanis hálás a Sportingnak a bizalomért, valamint hogy megváltoztatták a mentalitását, és emiatt képes lenne nemet mondani az olajos csapatoknak is. Halihó futballromantikusok, él még a remény!

Történt mi csomó igazolás a középcsapatoknál, de ehhez nincs mit hozzáfűznünk, ha jók lesznek, majd elviszi őket a Porto, vagy a Benfica.

A bejegyzés trackback címe:

https://portugalfoci.blog.hu/api/trackback/id/tr928331218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása