Primeira Liga e tudo

Ki menti meg a szezonját?

2013. április 13. - Latz von W.

Európa majd minden országában kezdenek finisbe érni a különböző kiírások, bajnokságok néhol már eldőltek, máshol nemsokára eldőlnek, hamarosan már kupákat adnak át minden szinten. Így van ez Portugáliában is, ahol a bajnokság is kezd lefőni, ma pedig a szezon első trófeáját is megnyeri valaki. Nem éppen a legfontosabb, legértékesebb kupáról van szó, azonban a döntő két résztvevőjének (szerencsénkre) nagyon is számít ez a meccs, tehát jó kis összecsapás lesz.

Európa majd minden országában kezdenek finisbe érni a különböző kiírások, bajnokságok néhol már eldőltek, máshol nemsokára eldőlnek, hamarosan már kupákat adnak át minden szinten. Így van ez Portugáliában is, ahol a bajnokság is kezd lefőni, ma pedig a szezon első trófeáját is megnyeri valaki. Nem éppen a legfontosabb, legértékesebb kupáról van szó, azonban a döntő két résztvevőjének (szerencsénkre) nagyon is számít ez a meccs, tehát jó kis összecsapás lesz.

Portugália harmadik számú kiírása, a helyi Ligakupa sok hasonlóságot mutat nyugat-európai, vagy épp a magyar megfelelőjével: az első- és másodosztály csapatai általában nem a legerősebb összeállításban játszanak, inkább az ifiket igyekeznek némi meccsrutinnal ellátni, de azért, ha épp eljut egy csapat az elődöntőig, esetleg döntőig, akkor már igyekszik megnyerni a kupát. Az öt éve indított sorozat tehát szakmailag nem jelent nagy dicsőséget, ahogyan pénzügyileg sem veszi fel a versenyt a Bajnokok Ligájával, sőt, az angol Ligakupával ellentétben a győztes nem indulhat az Európa Ligában sem. Hogy akkor mégis miért jó a csapatoknak ez a kiírás? Leginkább a fent említett okok miatt, a fiatalok, formán kívüliek játékba hozására,emellett azért (eltérően a magyar Ligakupától), Portugáliában a meccsenkénti nézőszám sem egyezik meg a pályáralépők és rokonaik számával. Az elődöntőbeli Braga-Benfica és Porto-Rio Ave meccset is 13-13 ezer néző látta a helyszínen, ami persze töredéke egy valódi téttel bíró meccsnek, de mégis elfogadható szám.

A döntőt Coimbrában, az egyetemvárosban rendezik, ahol a Porto ellenfele a címvédő Benficát eltakarító Braga lesz. Egyik csapat sem nyerte még meg a sorozatot, ebben a tekintetben a Benfica még jó ideig utolérhetetlen lesz a maga négy győzelmével.

Az idei döntőben két olyan csapat szerepel majd, amely igencsak elcsellózta a szezonját. A mindig, minden szinten meglepetésre képes Braga idén leginkább a dobogó alsó fokáért küzd a bajnokságban, ami a korábbi évekhez mérve bizony visszaesés; a BL-ből egy közepesen erős (vagy inkább gyenge) csoportból estek ki, ráadásul utolsó helyen és a kupából is már a nyolc között leléptek. Ez a szezon eddig elég nagy bukta, ahogyan a Portonak is az a maga szintjén. A bajnokság legutóbbi néhány fordulójában kemény munkával képesek voltak négypontos hátrányba kerülni a Benficával szemben, a BL-ben tudjuk mi történt: egy alapvetően megnyerhető párharcot vesztettek el, a kupából pedig pont a Braga pöckölte ki őket. Nagyon sanszos tehát,hogy idén csak egy nyamvadt Ligakupa-győzelmet mutathat fel mentség gyanánt,szemlesütve a két csapat közül az egyik. Ilyen előzményekkel pedig már akár egy jó meccs is kikerekedhet az egészből.

Külön ízt ad az egésznek, hogy a két csapat hétfőn még bajnokit játszott egymás ellen, akkor a Porto nyert 3-1-re, egy Kelvin nevű (természetesen) brazil suhanc két góljával, aki a 76. percben áll be. A Portora egyébként is jellemző, hogy miután minden nyáron eladja aktuális sztárjait, rezzenéstelen arccal,különösebb felhajtás nélkül előhúz valahonnan egy 17 és 20 év közötti dél-amerikai überbrutáltehetséget. Most, hogy Jackson Martínez és James Rodriguez már kezd beépülni a köztudatba ( mainstream lesz), előbújt ez a Kelvin gyerek. Korábban így volt ez Hulkkal és Falcaoval, Guarínnal és Meirelessel,vagy épp Decoval.

Ez a Kelvinre tehát negyed óra alatt elintézte a Bragát, rajta kívül pedig még van pár jó játékos a keretben, a Porto tehát mindenképp erősebb és esélyesebb a szombati ellenfelénél.

A Braga mellett felhozható érvek igencsak soványak és nagyjából ki is merülnek az "egy meccsen bármi megtörténhet" aranyköpésekben. Akárhogy is lesz, bízzunk benne, hogy a Porto-Braga párharcok a két évvel ezelőtti EL-döntő után újabb nagy meccsel gazdagodnak.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://portugalfoci.blog.hu/api/trackback/id/tr178331196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása