Primeira Liga e tudo

Csatárkérdés

2013. március 20. - toszi21

Lassan lehet hangolni a focivébé selejtezőinek soron következő szakaszára - pénteken már egymásnak is feszülnek a nemzeti válogatottak. Mi is így teszünk, és szeretett portugáljaink megannyi problémája közül most a csatárkérdést vesszük elő, amely már  valahol Pauleta és Nuno Gomes távozása óta komoly gondot jelent a szövetségi kapitányok számára.

Ha körülnézünk Európa élválogatottjai között, akkor bizony észre kell vennünk, hogy csak nálunk vannak ilyen jellegű gondok. Lássuk csak sorban: a hollandoknak ugye ott van van Persie, az angoloknak Rooney, a németeknek Gomez, a franciáknak Benzema, a spanyoloknak meg Torres David Villa. Ők mindannyian klassziscsatárok, és Portugáliában bizony jelenleg nincs ilyen, sőt, ami még fájóbb, úgy néz ki, hogy egy jó ideig nem is lesz. Jó tíz évvel ezelőtt Joao Pintóra, Paulétára, vagy éppen Nuno Gomesre még rámondtuk, hogy klasszis csatárok, de ezzel valószínűleg csak mi voltunk így, hisz a semleges fociértők már-már erőltetetten objektív mércéje ettől magasabban volt/van.

De szüksége van egyáltalán a portugál válogatottnak egy klassziscsatárra, akinek a zsigereiben van a gólszerzés, amikor van egy Cristiano Ronaldója, aki maga is termeli a gólokat, ráadásul a játék is rá épül? Minden bizonnyal. Még akkor is, ha ez a titokzatos klassziscsatár jóval nehezebben szerezne gólokat a válogatottban, mint általában a klubjában.

Nézzük is gyorsan a gyenge minőségű kínálatot, hadd legyen látható, hogy nem a levegőbe beszélek:

Hélder PostigaHélder Postiga (Real Zaragoza)

Azt tudjuk, hogy Bento odavan érte, de valljuk be, ebből a gyér felhozatalból rá lehet a legjobban számítani. Jelenleg 10 gólnál tart abban a gyenge Zaragozában, amelyben ő az egyetlen valamirevaló csatár. Mindig is úgy voltunk vele kapcsolatban, hogy hadd játsszon, jobb úgy sincs. Sosem láttunk fantáziát benne, de lőtt már fontos gólokat, ami azt mutatja, hogy elfér a kezdőcsapatban, de mihelyst felcsillanna egy ifjú tehetség, azonnal a helyére követelnénk. Postiga már egyébként is 30 éves, és ettől már csak öregebb lesz. Megkapta a behívót Bentótól.

Hugo AlmeidaHugo Almeida (Besiktas)

Egészen jó szezonja van eddig a törököknél, ahol klubja a harmadik helyen áll, ő maga pedig 9 gólos. Nem az a típusú csatár, aki megfeszül a pályán, helyzeteket teremt magának, majd belövi azokat, hanem sokkal inkább az a fajta, aki ácsorog a tizenhatoson belül és várja a magas labdákat, hátha bele tud bólintani valamelyikbe. Cseleket nem ismer, sokszor a helyezkedéssel is problémái vannak, ráadásul lassú is. Időhúzó cserékre alkalmas, de jómagam sosem szerettem őt a válogatott szerelésében látni. Megkapta a behívót Bentótól.

 

VarelaVarela (FC Porto)

Tud játszani középcsatárt is, de legjobban a jobb szélre húzódva érzi magát. A Portóban többé-kevésbé alapember, és 4 gólja van idén, de a kikötővárosban nem ő az első számú gólvágó, továbbá hozzá kell tenni azt is, hogy csapatában is  szinte mindig a jobb szélen operál. Tavaly az Eb-n eleinte őt láttam volna legszívesebben kezdőként, de aztán végül Postiga meggyőzőbb volt, ráadásul Bento listáján Almeida neve is előrébb szerepel. Stabil csereember lesz, nem több, aki a 60-70. perc körül fog érkezni. Megkapta a behívót Bentótól.

 

Ricardo Vaz TeRicardo Vaz Te (West Ham United)

Tavaly nagyon sajnáltam, hogy nem került be az Eb-keretbe, hiszen egy rendkívül jó szezont futott a West Hammel. Egészen 22 gólig jutott az angol másodosztályban (ebből 10-et még a Barnsley mezében szerzett), és oroszlánrészt vállalt abban, hogy a West Ham feljutott a Premier League-be. Idén már nem ontja magából a gólokat, igaz, többnyire a jobb szélen számítanak rá, ráadásul sokszor csak a kispadon kezdi a meccset. Én azért szívesen megnézném a válogatottban, még ha idén már nem is szárnyal annyira. Egy próbát mindenképp megérne, de sajnos Bentótól nem kapta meg a behívót.

Nélson OliveiraNélson Oliveira (Deportivo La Coruna)

Szentül meg voltunk győződve, hogy ő lesz az új Nuno Gomes, de mostanra a lelkesedés már a részünkről is alábbhagyott. Van a srácban valami, az kétségtelen, de ezidáig még nem tudott nagyot robbantani. Idén kölcsönben szerepel a spanyol sereghajtónál (a Benficától), de itt is csak kiegészítőemberként számítanak rá. 2 gólt már lőtt a szezon elején és azóta jóformán nem is hallani róla. Még mindig csak 21 éves, simán eljöhet még az ő ideje is, de ezúttal nem kapta meg a behívót Bentótól.

 

ÉderÉder (Braga)

Rá már túlzás azt mondani, hogy ifjú tehetség, hisz 25 éves, de úgy igazán csak idén került reflektorfénybe. Tavaly még az Académicában nyomta, onnan vitte el a Braga, ahol mostanáig 13 gólt lőtt, ezzel pedig a harmadik helyen áll a góllövőlistán. Erős testalkatú, magas és jól fejelő játékosról van szó, aki formában van és ég a bizonyítási vágytól. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapta meg a behívót Bentótól.

 

 

Bruno GamaBruno Gama (Deportivo La Coruna)

A felsoroltak közül talán ő játszik a legritkábban középcsatárt, viszont ez nem jelenti azt, hogy nem bevethető ezen a poszton. A Deportivóban abszolút alapembernek számít, de az én meglátásom szerint nem elég jó ahhoz, hogy a válogatott tagja legyen, még akkor sem, ha ezen a poszton gyér a felhozatal. Bentótól nem kapta meg a behívót.

 

 

 

LimaLima ? (Benfica)

Azért került oda a kérdőjel a neve mellé, mert ő tulajdonképpen brazil, viszont nemrég nyilatkozott egy olyasmit, hogy már elég régen tartózkodik Portugáliában ahhoz, hogy felvehesse az állampolgárságot, ha pedig úgy adódna, hogy behívnák a válogatottba, akkor nem mondana nemet az ajánlatra. A felsoroltak közül messze Lima a legjobb, viszont már 29 éves, szóval nem ártana meggyorsítani az intézkedést. Bento egyelőre még nem környékezte meg.

 

Ez mind persze nem azt jelenti, hogy jelenleg csupán 8 portugál csatár tesz-vesz világszerte, de ha a válogatottról van szó, akkor szigorúan csak ezek a nevek jöhetnek szóba. Mivel tekintenünk kell a jövőbe is, úgy gondolom, hogy Lima esetleges behívása átmenetileg megoldást jelentene a csatárkérdésre, de egy igazi, hosszútávú minőségi megoldás sajnos továbbra sem körvonalazódik.

A bejegyzés trackback címe:

https://portugalfoci.blog.hu/api/trackback/id/tr658331180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

345428 2013.03.20. 18:35:42

Édernek térdszalag-szakadása van, idén már nem játszhat.

344648 2013.03.20. 18:38:13

[gomes88](#1158040): Így akkor már érthető. :)

338468 2013.03.20. 19:34:05

Limát én is mindenképp kipróbálnám. Szerintem Edinhót az Académicából lenne még érdemes behívni, bár igaz, már ő sem tekinthető a jövő emberének.
süti beállítások módosítása