Primeira Liga e tudo

BL-ben a Paços, romokban a Benfica

2013. május 15. - Latz von W.

Egy fontos kérdésre már választ kaptunk a portugál labdarúgó-bajnokság utolsó előtti fordulóját követően, ez pedig a bronzérmes kiléte, azonban minden másra csak a 30. forduló után fog fény derülni. Na jó, arra sem tennék fel túl sok pénzt, hogy a Porto az utolsó meccsen elbukja a semmiből jött első helyét, de még bármi megtörténhet.

 

Egy fontos kérdésre már választ kaptunk a portugál labdarúgó-bajnokság utolsó előtti fordulóját követően, ez pedig a bronzérmes kiléte, azonban minden másra csak a 30. forduló után fog fény derülni. Na jó, arra sem tennék fel túl sok pénzt, hogy a Porto az utolsó meccsen elbukja a semmiből jött első helyét, de még bármi megtörténhet.

 

Rio Ave 2–1 Gil Vicente

A Rio Avénak mindenféleképpen le kellett győznie a Gil Vicentét ahhoz, hogy a zárófordulóban esetleg vissza tudjon majd kapaszkodni oda, ahol a szezon nagy részében tartózkodott, vagyis Európa-ligát érő pozícióba. Nem is rontott a Vila do Conde-i gárda – igaz, csak az egyiptomi Ahmed Hasszán (nem a válogatottsági csúcstartó, hanem ez a '93-as fiú) 81. percben lőtt tizenegyesével sikerült legyűrniük a GVFC-t. A kakasokat lehet, hogy vágóhídra küldi vasárnap az Estoril...

Marítimo 1–0 Vitória de Guimarães

A Rio Avéhoz hasonlóan a Marítimo is az EL-be igyekezett, Danilo Dias góljával a madeiraiak le is győzték a kupadöntős szereplése okán már biztos EL-résztvevő Guimarãest, azonban a pillanatnyilag 5. helyen álló Estoril is győzött, ezzel elvágva az Európába vezető utat a verde-rubro elől.

Sporting CP 1–0 Olhanense

A Sporting ugyanazt az utat járta be, amit a Marítimo: hiába győztek otthon, az Estoril győzelme garantálta számukra, hogy jövőre ne legyen helyük Európában. Ez a csúfság egyébként történelmük során először fordult elő az oroszlánokkal, szóval feltették a koronát bohócsapkát idei botrányos teljesítményükre. Ami az Olhanensét illeti, ezzel a vereséggel most épp ők kerültek a Beira-Mar mellett szopóágra. Hétvégén a Marítimo ellen vívhatják ki a bennmaradást. Nem lesz könnyű, de még mindig jobbak a kilátásaik, mint a Moreirensének, akik majd az Estádio da Luzba mennek...

A szurkolók véleménye: „8 év szenvedés, ez ám a teljesítmény!”

Estoril Praia 2–1 Beira-Mar

Ha az utolsó fordulóban nem lesz meglepetés, akkor az Estorilról elmondhatjuk, hogy idén ők voltak a királycsinálók, de ami ennél valószínűleg sokkal érdekesebb az, hogy az újonc kanárik az 5. hely első számú várományosai, vagyis egy évvel feljutásuk után akár mindjárt nemzetközi vizekre evezhetnek. A Beira-Mar a tabella legaljára sodródott, de vasárnap egy Sporting elleni bravúrral még megúszhatja a másodosztályt.

Académica de Coimbra 1–1 Paços de Ferreira

Coimbrában idén sokaknak volt ünnepelnivalójuk. A Braga itt lett ligakupa-győztes, a Boavista futsalosai pedig itt harcolták ki az élvonalba jutást, és hát a bajnoki idényben is sokszor távoztak ponttal, pontokkal innen a vendégcsapatok. A hétvégén azonban végre a hazaiak is pezsgőt bonthattak, miután a Paços ellen döntetlenre végeztek, meghosszabbítva ezzel topligás tagságukat. Az Académica sokat érő gólját természetesen Edinho szerezte, aki ezúttal büntetőből talált be. A bissau-guineai csatár idén szinte egymaga tartotta benn csapatát: az egyetemisták 32 találatából 12-t vállalt. Ilyen kiemelkedő statisztikával csak Ghilas és a Moreirense rendelkeznek még (13/29).

Ha már az ünneplésről volt szó, annál nagyobb bulit bizonyára még nem csaptak focicsapat tiszteletére Paços de Ferreira kis városában, amekkorát most a hétvégén. Az egy pont ugyanis nemcsak az Académicának volt jó, de a sárgáknak is a bronzérem bebiztosításához, ami történelmük legjobb eredménye, mellesleg BL-selejtezőben való indulást ér. Szóval jó kis össznépi hurráhangulat lehetett szombaton a coimbrai városi stadionban a meccs lefújása után. Jó kérdés, hogy mennyire kedvez a kiscsapat BL-indulása a portugál futballnak, az azonban elvitathatatlan, hogy Paulo Fonsecáék nagyon megérdemelték. Gratulálunk!

SC Braga 1–3 Nacional da Madeira

BL-re, illetve EL-re hajtó csapatok csatájának indult, aztán csalódott csapatok ütközetévé vált. A Nacional az Estoril győzelme miatt lemondhatott az EL-ről, de legalább a győzelemnek örülhetett. A Braga ezzel szemben teljes csődöt mondott. Az első félidőben még vezető arzenalisták a második játékrész végén három perc alatt három gólt kaptak és ezzel elúszott számukra minden remény. A dolognak meg is lett a következménye: António Salvador klubelnök már most kristálytisztává tette mindenki számára, hogy nagy változások lesznek a nyáron Bragában, kezdve azzal, hogy Peseiro mester repül a kispadról...

Moreirense 2–1 Vitória de Setúbal

Pablo Olivera és Vinicius góljának köszönhetően, Bruninho találata ellenében, nagyon fontos győzelmet aratott a Moreirense a szintén kiesőjelölt Setúbal ellen, és ezzel az újonccsapat el is mozdult a kiesőhelyekről. A szezon első fele után egy lyukas garast sem tettem volna a Moreirense bennmaradására, ehhez képest a végsőkig izgalmassá tudták tenni a hátsó régió küzdelmeit, ezért pedig jár a kalapemelés. A biztos bennmaradáshoz azonban nem kisebb hőstettet kéne végrehajtaniuk az utolsó fordulóban a zöld-fehér sakkmintásaknak, mint bevenni a Fény Stadionját. Ez elég necces vállalkozásnak tűnik, úgyhogy valószínűleg marad az ima a többiek bukásáért...

FC Porto 2–1 SL Benfica

Nos, nem szívesen lennék a benfiquisták helyében, az biztos. Itt valami egészen hihetetlen dolog történt, kérem szépen. Nagyon úgy tűnik, hogy a Benfica idén is engedi, hogy kiénekeljék a szájából a sajtot. Pedig a 91. percig minden Jorge Jesus terve szerint alakult. Aztán jött Kelvin... Tudósítás és videó a legfontosabb jelenetekkel itt, érzelemdúsabb Benfica-dühkitörés meg itt. Én semleges szemszögből még annyit fűznék hozzá, hogy életem legunalmasabb Clássicóját volt szerencsém végignézni. Kész csoda, hogy így is az egyik legemlékezetesebb marad.

Vasárnap a Benfica–Moreirense és a Paços–Porto meccsek után még fordulhat a kocka... Addig azonban minden portugál fociért rajongót arra bíztatok, hogy szurkoljon a Benficának szerdán az EL-döntőben! Legalább azt a trófeát megérdemelnék.

A bejegyzés trackback címe:

https://portugalfoci.blog.hu/api/trackback/id/tr698331204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása