Primeira Liga e tudo

Elszalasztott lehetőségek

2013. augusztus 31. - Puresz

Évek óta egyre közelebb kerül a portugál bajnokság a nagy négyes utolsó tagját képviselő olaszhoz. A hátrány csökkentése mostanra odáig jutott, hogy a taljánok egy gyenge évet zárván akár el is veszíthetik negyedik helyüket. Portugália azonban nem kezdte úgy az idei európai kupákat, ahogyan egy ilyen helyzetben kéne: több csapat is már a kvalifikációk során elvérzett.

Évek óta egyre közelebb kerül a portugál bajnokság a nagy négyes utolsó tagját képviselő olaszhoz. A hátrány csökkentése mostanra odáig jutott, hogy a taljánok egy gyenge évet zárván akár el is veszíthetik negyedik helyüket. Portugália azonban nem kezdte úgy az idei európai kupákat, ahogyan egy ilyen helyzetben kéne: több csapat is már a kvalifikációk során elvérzett.

Kezdjük előbb az egyszerű és örömteli információkkal: a Porto és a Benfica képviseli idén Portugáliát a BL-ben (no és persze a döntő színhelyéül szolgáló Estádio da Luz). A sárkányok csoportja nem egyszerű, ám kiemelkedően nehéznek sem mondható. Ellenfeleik a G-csoportban az Atlético Madrid, Zenit Szentpétervár és Austria Wien hármas, melyből a továbbjutás megszerezhető, az EL-t jelentő harmadik hely pedig kötelező.
Még könnyebb dolga van a fővárosiaknak. A Benfica (véleményem szerint) kifejezetten könnyű csoportba került. A C-csoport további tagjai ugyanis a PSG mellett az Olympiacos és az Anderlecht. Innen mindenképpen a továbbjutás a cél, akkor is, ha az esetleg a párizsiak mögött történik.

Szomorú hír a BL tájáról azonban a Paços de Ferreira sorsa. Már a sorsoláskor sem járt jól a tavalyi bronzérmes, hiszen éppen a Portóval összekerülő Zenitet kapta a csapat. Nos, az oroszok nagyon simán jutottak tovább, miután a múltkori 4-1-es hazai vereséget egy idegenbeli 4-2-es követte. Kár a szaftos UEFA pontokért, melyet a Paços elbukott (nem beszélve egy kiemelkedően nagy lehetőségről a csapat szempontjából), ám a Porto remélhetőleg bosszút áll a szentpéterváriakon. Ja, ha már bosszú: a Paços habár kiesett a BL-ből, az EL-ben folytathatja, és az E-csoportban éppen összekerült a (!!SPOILER!!) Bragát búcsúztató román Pandurii Târgu Jiu csapatával. Legnagyobb bajuk azonban valószínűleg nem a románokkal lesz majd, hanem a Fiorentina és a Dnyipro Dnyipropetrovszk párossal.

Mivel már látatlanban áteveztünk az EL-re, így folytassuk is a már bespoilerezett Bragával. A legnagyobb csalódás egyértelműen hozzájuk kapcsolódik. A kvalifikációk során a román Pandurii lett az ellenfél. A zsilvásárhelyieket idegenben 1-0-ra verték is a portugálok, amely azonban kevésnek bizonyult, hiszen a románok nem riadtak meg, és már a 15. percben kiegyenlítettek. A Braga nem tudott magasabb fokozatra kapcsolni, sőt a hosszabbítás utolsó perceiben Alexandru Ciucur továbblőtte a Târgut.

Jó helyzetből várhatta a visszavágót az Estoril. Az FC Paschingot otthon 2-0-ra győzték le az odavágón és idegenben sem okozott gondot ellenfelük legyőzése. A két gól ismét megvolt, az osztrákok pedig csak egyszer tudtak válaszolni, így 4-1-es összesítéssel jutott tovább a portugál csapat. Nagy kérdés, hogy meddig fog tartani az európai porondon mutatott jó forma, hiszen igen nehéz lesz a H-csoportból az előremenetel. A Sevilla, Freiburg, Slovan Liberec trió brutális küzdelmet ígér, hiszen a két top bajnokságbeli ellenfél melletti Slovan a selejtezők során az olasz Udinesét búcsúztatta. Tegyük hozzá, első nemzetközi szereplésként már a csoportba kerülés sem rossz teljesítmény a kanáriktól.

A csoportbeosztásig nem kellett izgulnia a Vitória de Guimarães együttesének, mely azonban könnyen lehet, hogy hamar búcsút is fog inteni a EL-nek, hiszen egy roppant kemény I-csoport vár rájuk. A Lyon, a Betis, vagy a horvát Rijeka sem lehet piskóta, és habár lehetetlennek nem mondható a továbbjutás, közel sem biztos a portugál siker.

Összegezve a dolgokat: a Braga és a Paços bukása sokba kerülhet a sorsdöntő évben. Az Udinese kiesését a Braga rögtön kiegyensúlyozta, és a fontos BL-pontok helyett a Paços is csak töredékpontokat szerezhet az EL-ben. A fő feladat, a portugál bajnokság felvirágoztatása így ismét a két nagyra, a Benficára is a Portóra hárul.

A bejegyzés trackback címe:

https://portugalfoci.blog.hu/api/trackback/id/tr458331228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

304890 2013.09.01. 10:05:54

A portugál bajnokság előzhet egy évre, de aztán nem hiszem, hogy azt meg is tartja. Amikor két portugál volt az EL döntőben sok pontot hozott nekik, de ha megnézzük a koefficiens pontokat a többi évben jobb volt a Serie A, az elmúlt esztendőben is az olaszok gyűjtöttek több pontot. Egy esetleges előzés (amire van esély ha az olaszok idén nem gyűjtenek 5 ponttal többet, mint a portugálok-ami valószínűtlen) pünsködi királyság életű lesz. A portugál klubfocinak e tekintetben a francia lesz az ellenfele és nem a nagy négyes.
süti beállítások módosítása