Primeira Liga e tudo

Válaszút előtt az Alvalade népe

2013. március 23. - Latz von W.

Március 23-án, szombaton új elnököt választ Portugália egyik legmeghatározóbb klubja, a Sporting CP, miután Luís Godinho Lopes az idei év vesszőfutását már nem tudta lenyomni a  drukkerek torkán és lemondott posztjáról. Azóta hetente merülnek fel újabb és újabb nevek, többségük természetesen befolyásos üzletember és/vagy politikus. Egy ekkora klubnál (jelenleg 88.276 pártoló taggal rendelkezik) egy elnökválasztás már egészen izgalmasan zajlik, több jelölttel, kampánnyal, vitákkal és nem utolsósorban érdeklődéssel a szurkolók részéről, tehát szöges ellentétben az itthon tapasztaltaktól. Na, már ezért is érdemes beleásni magunkat a témába.

Március 23-án, szombaton új elnököt választ Portugália egyik legmeghatározóbb klubja, a Sporting CP, miután Luís Godinho Lopes az idei év vesszőfutását már nem tudta lenyomni a  drukkerek torkán és lemondott posztjáról. Azóta hetente merülnek fel újabb és újabb nevek, többségük természetesen befolyásos üzletember és/vagy politikus. Egy ekkora klubnál (jelenleg 88.276 pártoló taggal rendelkezik) egy elnökválasztás már egészen izgalmasan zajlik, több jelölttel, kampánnyal, vitákkal és nem utolsósorban érdeklődéssel a szurkolók részéről, tehát szöges ellentétben az itthon tapasztaltaktól. Na, már ezért is érdemes beleásni magunkat a témába.

Mi történt pontosan?

Február elején egy rövid hír jelent meg a Nemzeti Sportban arról, hogy Godinho Lopes, a Sporting elnöke lemondott tisztségéről. A mozambiki születésű portugál vállalkozó közel két évig állt a klub élén, ám az ígért felemelkedésből szinte semmi sem valósult meg, így az elnöknek mennie kellett. Azóta eltelt nagyjából egy hónap, a választás tehát a finisébe érkezett, ezért gyorsan nézzük át a fontosabb tudnivalókat!

Az elődök

Egy ilyen áttekintést illik azzal kezdeni, hogy mégis kiknek az örökébe lép a győztes. Az egyesület első elnöke, egyben alapítója Alfredo Augusto das Neves Holtreman, Lisszabon Alvalade kerületének vikomtja(algrófja) volt. Már ebből a címből is sejthető, hogy nem valami földönfutó utcagyerekről van szó, ő is ügyvéd és vállakozó volt, aki unokája kérésére az új klubnak adományozta alvalade-i birtokát és lett a klub első elnöke. Az unoka, José Alfredo Holtreman Roquette később felvette a José Alvalade nevet, a klub harmadik elnökeként szolgált, nevét a csapat stadionja őrzi.

Ugyan a Sporting Clube de Portugal rengeteg szakosztállyal működik, mégis leginkább futballcsapatáról ismert, ezért azokat az elnököket szokás még kiemelni, akik irányítása alatt ez a szakosztály sikeresen működött.

Ilyen elnök volt például António José Ribeiro Ferreira a 40-es és 50-es évek fordulóján, amikor többször bajnokcsapat volt a Sporting.

Az érdekességek közt jegyezhetjük még meg, hogy több tábornok, illetve haditengerészeti tisztviselő is töltötte be az elnöki posztot, még a 60-as években is, akiknek már a neve is tiszteletet parancsol: Martiniano A. Piarra Homem de Figueiredo tábornok, vagy például Joel Azevedo da Silva Pascoal kapitány.

Az újkoriak közül Pedro Miguel Santana Lopes-t érdemes megemlíteni, aki a 90-es évek közepén irányította a klubot, majd bő tíz évvel később Portugália miniszterelnöke lett, de elnökösködött még az alapító unokája, José Roquette is, hozzá köthető az egyesület részvénytársasággá formálása is, ami alapvetően alakította át a Sporting és a portugál klubok működését.

Általánosságban tehát elmondható, hogy a klubot egyrészt különböző dinasztiák irányították, másrészt mindig is szoros volt az összefonódás a politikai szereplőkkel. Ettől a felállástól a mostani helyzet sem tér el.

A jelöltek

A vasárnap tartandó választásra eddig négy "lista", lényegében négy párt jelezte indulását (A, B, C és D lista), akik elképesztően profin felépített kampányokkal igyekeznek megnyerni a választókat. A magyar futball viselt dolgaihoz szokott drukkereknek legalábbis mindenképp megdöbbentő lehet a tény, hogy itt több, mint egy jelölt van, ezen jelöltek terveket és programokat készítenek, rengeteg interjú olvasható velük, akár a saját, külön a kampányra létrehozott honlapjukon. Hiszen Portugáliában az egyik legnépszerűbb sportegyesületet irányítani nem nyűg, inkább kiváltság, ami rengeteg lehetőséggel (az élet minden területén) jár.

Egyelőre egyik jelölt sem dobta be sztárok megszerzését adu ászként, de nem is valószínű, hogy erre sor kerül, hiszen mostanában egyáltalán nem reális olyan játékos szerződtetése, akire egész Európa felkapná a fejét. Ehelyett mind a négyen igyekeznek kiemelni a pénzügyi stabilitás megteremtését, a futballcsapattal kapcsolatban viszont csak ködös ígéretek hangoznak el, úgy mint: "szeretnénk, ha a jövőben olyan Sportingot láthatna a közönség, amelyre büszke lehet".

A négy közül a legérdekesebb induló valószínűleg José Couceiro, az 50 éves edző, aki volt még a Sporting, de a Portó edzője is, legutóbb pedig a Lokomotív Moszkvát irányította. A szurkolók mindenesetre nem igazán örülnének neki, ha hirtelen foglalkozást váltana - és valljuk be, aki edzőnek esetleg jó, nem biztos, hogy klubelnöknek is az lenne.

Egy másik jelöltet, Carlos Severinot pedig a Cruyff Football nevű szervezet támogat, és ismerve a Sporting utánpótlásbázisát, valamint a holland iskolát, Severino megválasztása is érdekes fordulatot hozhat a klub életében.

Hogy négyük közül ki lesz a befutó, az holnap estig kiderül, de akárki is lesz a győztes, nem lesz könnyű dolga, hiszen egy romokban lévő egyesületet kell újra felépítenie.

A bejegyzés trackback címe:

https://portugalfoci.blog.hu/api/trackback/id/tr308331144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kz 2013.03.24. 04:54:32

Köszönet érte, hogy emlékeztetsz rá többször is a cikkben, hogy itthon minden milyen szar és ott minden milyen komoly. Nem ez volt az a csapat amelyiket lekaszálta idén a Videoton? meh

154146 2013.03.24. 10:50:35

[kz](#1163242): Nem, ez az a csapat, amelyik tavaly El elődöntőt játszott, és az utóbbi 10 évben nyert UEFA kupát, adott a világ focijának többek között egy Cristiano Ronaldót és egy Nanit (vö: Kuttor, Polonkai, Sitku). Nevetséges egy ilyen poszt alatt videotonozni, ha ismernéd Mikit, vagy akár engem, akkor tudnád, hogy szeretjük mi a magyar foci romantikáját is, csak éppen nem tudjuk feltétlenül komolyan venni.

339564 2013.03.24. 12:05:16

@famate5: UEFA-kupát azért nem nyertek ;) de egyébként teljesen igazad van. Attól, hogy idén kikaptak a Viditől, még lehet egy profibban felépített csapat. De szerintem jó példa még a Rangers is: most a skót ötödosztályban vannak, ergo a Videoton (vagy Fradi, Győr, stb.) profibb, jelentősebb, népszerűbb, jobb csapat náluk? Nem hiszem.

154146 2013.03.24. 12:52:33

[PVMiki](#1163497): a 2005-ös döntőt ha megkérdezi tőlem Vágó 20 misiért, hogy ki nyerte, tutira azt mondom, hogy a Sporting. Teljesen úgy maradt meg, hogy az Alvaladéban megnyerték anno, konkrétan jövőre tuti leírtam volna a szezon beharangba, hogy csak azt kell csinálni a BL-ben idén, mint anno a Sportingnak az UEFA kupában, hogy végigmenni, és aztán megnyerni hazai pályán :D Most egy világ omlott össze bennem.
süti beállítások módosítása