Primeira Liga e tudo

A hét színe: fekete

2012. szeptember 21. - Latz von W.

Hat meccs, egy győzelem, három döntetlen és két vereség. Összességében nem lenne olyan gyalázatos eredménysor ez, de ha vetünk egy pillantást az ellenfelekre, kijelenthetjük, valami egészen máshoz vagyunk szokva az európai kupák ezen szakaszában.

Hat meccs, egy győzelem, három döntetlen és két vereség. Összességében nem lenne olyan gyalázatos eredménysor ez, de ha vetünk egy pillantást az ellenfelekre, kijelenthetjük, valami egészen máshoz vagyunk szokva az európai kupák ezen szakaszában.

Persze ne csak siránkozzunk, hiszen ha visszatekintünk a keddi estére, még minden szép és jó volt. Zágrábba utazott kideríteni a Porto, hogy képesek-e gólt szerezni és meccset nyerni Hulk nélkül. Nem mindennapi nehézségek árán végül kiizzadták a 3 pontot Luchóék, úgy, hogy egy gólt ajándékba kaptak, és a hazaiak többször is egalizálhattak volna a hátralevő közel 50 percben. Nem sikerült nekik, Defour pedig egy finom kis emeléssel romba döntötte a horvát reményeket a hosszabbításban. A Portónak hulkmentesen is illene továbbjutni ebből a csoportból, habár a párizsi kirakat és a Dinamo Kijev ellen ennél mindenképpen több kell. Ciprusi csapat meg nincs, szóval kár túlizgulni.

Huszonháromból nulla?

Ennyit az örömmámor kategóriáról mára. Alvás után jött a szerda, jött a fix 1-es Braga-Cluj mérkőzés. Húztam is a tippmixen mindenféle gondolkodás nélkül, aztán úgy elvitt mint pár éve a részeg haverom biciklivel. Nem láttam a meccset, de megnézve a statisztikákat - labdabirtoklás: 65-35 %, kapura lövés 23-4 - rájöttem, hogy José Peseiro fiainak nem ártana fejleszteni a helyzetkihasználáson. Idejöttek a 2. kalapból, első forduló, a lehető legkönnyebb meccs, és égés. Nem kicsi, nagy. Ettől még továbbjuthatnak, csak ezt a három elszórakozott pontot a MU-Galatasaray pároson kell behajtani. Kihívás lesz, nem mondom!

Szerdai sportesemény volt még a Benfica glasgow-i vendégjátéka, benfiquistaként velük már számoltam...

Azok után, hogy a Bajnokok-Ligája nyitányon teljesen jogosan vártam a portugál csapatoktól 9 pontot, lett belőle 4. A Dinamo Zagreb, Cluj, Celtic hármas ellen a nyolcaddöntőbe várt vágyó portugál fogatnak ezt, ha nem is simán, de hoznia kellett volna!

Újabb alvás, csütörtök, Európa-Liga rajt. A helyszínünk elsőkörben Csehország, a portugál kupát megnyerő (emellett a bajnokságból majdnem kieső) Academica látogatott a tavalyi szezont BL-csoportkörben töltő Viktoria Plzenhez. Ez volt az a meccs, amitől nem tudtam, milyen végkifejletet várjak. Mindenesetre úgy gondoltam, felmérhető, hogy hol tart egy portugál középcsapat egy jóval gyengébb bajnokság listavezetője ellen. Vezetést szereztek ugyan a coimbrai egyetemisták, de a második félidőben a csehek jól használták ki a hazai pálya előnyét, és nem utolsósorban a helyzeteiket. Nincs kizárva, hogy Portugáliában ugyanilyen arányban Edinhóék nyerjenek, de igazán akkor beszélhetnénk a portugál bajnokság komplex fejlődéséről, ha egy ilyen párharcot egy Academica oda-vissza meg tudna nyerni.

Nem vártunk sokat a Marítimótol a lényegesen jobb erőkből álló Newcastle United ellen, mégis sikerült a funchaliaknak egy pontot otthon tartaniuk. Az eredmény persze több, mint csalóka, hiszen az angolok elég rendesen beleszartak ebbe a meccsbe. Vagy úgy gondolták, hogy a B-csapat is behúzza, vagy szimplán érdektelen számukra ez a sorozat. El sem utazott a meccsre a szenegáli dupla dinamit, Cabaye, Gutierrez, Coloccini, vagy éppen Tioté, akit talán a legeslegjobban látnék Javi Garcia helyén januártól aki az egyik személyes nagy kedvencem. Mindenesetre ebből a négyesből bravúr lenne továbbmenni, a Bordeaux most eléggé egyben van, a szarkák viszont nem hinném, hogy minden meccshez így állnak majd hozzá. Dolgozni kell még azon, hogy az angol ötödik komolyan vegye a portugál ötödiket... Kinéz egy csata a bronzért a Club Brugge ellenében.

A végén pedig az igazi feketeleves, legalábbis számomra. A tavalyi elődöntős Sporting hazai pályán nem bírt a Basellal. Azért vonatkoztassunk el attól, hogy a Manchesternek tavaly erős volt a svájci bajnok, ezt a Baselt egy ilyen másodosztályú csoportban hazai pályán úgy is illene megvernie a lisszaboniaknak, hogy az 50. percben Xandaót kiállították. Ne legyen kétségünk, ettől függetlenül sima lesz ez a továbbjutás, hiszen itt van még a Genk, meg persze a Videoton. Ez a Sportingnak legalább akkora öröm, mint nekünk magyaroknak, mert ha már Genkben sima hármast kapott a Sousa csapat...

3 meccs, 4 pont itt is. Nem a várt leosztásban ugyan, de mégis elfogadhatóbb teljesítmény, mint a BL különítményé. De az elfogadhatónál nem több.


Fri 21/09/12 Moreirense 21 : 15 Vitória Guimarães
More info
Sat 22/09/12 Porto 21 : 30 Beira-Mar
More info
Sun 23/09/12 Vitória Setúbal 17 : 00 Olhanense
More info


Nacional 17 : 00 Paços de Ferreira
More info


Sporting Braga 19 : 00 Rio Ave
More info


Académica 21 : 15 Benfica
More info
Mon 24/09/12 Estoril 20 : 00 Marítimo
More info


Sporting CP 21 : 15 Gil Vicente

 

Ez pedig már a hétvégi párosítás, a 4. fordulót rendezik a Liga Zon Sagresben. A Porto könnyűnek ígérkező meccs előtt, a Benfica annál kevésbé. Mindkét mérkőzést élőben közvetíti a DigiSport 1. A Sporting pedig ha most sem szerzi meg első győzelmét, akkor már most lemondhat komolykás terveiről, Sá Pinto meg az állásáról, sokak szerint. Ha a Braga szeretne tapadni az éllovasokra, nyernie kell, immáron Lima nélkül. A Setubal - Olhanense mérkőzés lehet még érdekes, mivel egyik csapat sem az a védekezni szerető - és tudó együttes.
Utóbbi soraiban tudja azt a Liban Abdit, aki Détári Lajos szerint haszontalan és nem NB1-szintű játékos. Ahhoz képest Alex Sandrót, a Porto (!) balbekkjét úgy forgatta az elmúlt fordulóban, hogy öröm volt nézni. Alex Sandro brazil válogatott, megjegyzem. Ezt csak úgy érdekességképpen, zárszóként. Mert hát ki vagyok én ahhoz, hogy megkérdőjelezzem Détári Lajost.

Jó meccsezést mindenkinek!

A bejegyzés trackback címe:

https://portugalfoci.blog.hu/api/trackback/id/tr538331000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

338468 2012.09.22. 13:01:20

Az Abdival kapcsolatos megjegyzésen jót nevettem, teljesen jogos a zrika. :D

Stephanie 2012.11.14. 20:29:31

Natasa szerint: demecber 14, 2010 - 10:16 de.szia Nikolas neked szurkolok e9s reme9lem hogy te nyersz mert mege9rdemled jf3 hangod van e9s jf3 e9nekelsz e9s sok sikert e9s ve1rlak szombaton a tv-be hajre1!!!!:):) Ve1lasz
süti beállítások módosítása