Primeira Liga e tudo

Kiscsapatok hétvégéje

2013. február 16. - Latz von W.

Szokásunkhoz híven ezen a héten is úgy harangozunk be, hogy a pénteki meccset már lejátszották: a Porto különösebb megerőltetés nélkül győzött Aveiroban, amivel gyorsan letudta a kötelező feladatot a jövő keddi BL-meccs előtt. A Beira Marnak tehát nem, több kiscsapatnak viszont kijöhet a lépés a hétvégén. Erről és a többi meccsről is leírunk mindent, amit tudni érdemes, a hajtás után.

Szokásunkhoz híven ezen a héten is úgy harangozunk be, hogy a pénteki meccset már lejátszották: a Porto különösebb megerőltetés nélkül győzött Aveiroban, amivel gyorsan letudta a kötelező feladatot a jövő keddi BL-meccs előtt. A Beira Marnak tehát nem, több kiscsapatnak viszont kijöhet a lépés a hétvégén. Erről és a többi meccsről is leírunk mindent, amit tudni érdemes, a hajtás után.

A Beira-Mar vendégeként lépett pályára tegnap a Porto abban a reményben, hogy sikerül izgalom- és sérülésmentes meccsen, minimális erőkifejtés mellett összeszedni a három pontot. Ez egyébként a kezdőcsapaton nem látszott meg, nagyjából teljes fegyverzettel indított Vítor Pereira, talán egyedül Atsu, a fiatal ghánai volt a kakukktojás, ő általában csereként lép pályára. Ha azonban már ott volt, beverte első bajnoki gólját idén, csak, hogy megnyugtassa a csapatot. A második gól azonban csak nem akart jönni a 73. percig, talán ezért se hozta le sztárjait a Porto, 2-0 után viszont már teljesen megnyugodhattak.

A kötelezőt tehát letudták, most már mindenki a keddi BL-meccsre koncentrál. Nem mintha a Málaga ne lenne bitang nehéz ellenfél, de talán a lehetséges ellenfelek közül még a leginkább verhetőnek számítanak, így érdemes lenne kihasználni az alkalmat, hogy idén is legyen portugál csapat a legjobb nyolc között. A főpróba mindenesetre jól sikerült.

 

Elég szokatlan megoldás, de szombaton is csak egy meccset rendeznek, ráadásul az is a Gil Vicente - Sporting rangadó lesz. Oké, a rangadó túlzás, de mivel a két együttest egy pont választja el egymástól, legalább a "hat pontos meccs" titulust megérdemli a találkozó. Bár a meccset a DigiSport közvetíti, két okot is tudunk arra, hogy ne nézzük ezt a meccset:

1.a Gil Vicente 18 gólt lőtt összesen a bajnokságban, házi gólkirálya 3 gólos, náluk kevesebbet csak egy csapat lőtt:

2.a Sporting.

A Sporting szinte már házhoz megy a lófaszért, ahogy az ismert vicc mondja, ezúttal két 19 éves belső védővel fognak kezdeni, ha minden igaz, mert a két holland, Schaars és Boulahrouz sérült. Elképzelhető tehát, hogy a barcelosiak most javítanak majd valamit a szegényes gólarányukon.

A Gil Vicente beceneve: Csirkék.  Miatta azért kimennénk a meccsre.

A Sportingnál egyébként egyre inkább a március végi elnökválasztásra készülnek, mindenki attól várja a pozitív fordulatot a klub és főleg a futballcsapat életében, addig meg ki kell húzni valahogy, lehetőleg úgy, hogy az EL-helyek egyikét még el tudja csípni a csapat. Ehhez mindenképp nyerni kéne a mai meccsen, azonban ez inkább döntetlennek néz ki, legjobb esetben. Este, 21:10től a DigiSporton kiderül.

 

Vasárnap játszik az idei meglepetés csapat, a Pacos is. Egészen hihetetlen, de már tisztán négy pont az előnyük a harmadik helyért vívott harcban. Ilyesmi igen ritkán fordul elő, legutóbb a 2008/09-es lett bronzérmes olyan csapat, amely nem a Porto, Benfica, Sporting, Braga négyesből került ki, akkor a Guimaraes volt a befutó.

A Pacosról és szurkolóikról már egyébként is sokszor írtunk az idén, a mostani teljesítményük pedig a portugál sajtót is hétről-hétre megihleti. A Record című sportnapilap mai számában a kiscsapat titkát fejtegeti, kiemelve a szinte tökéletes gazdaságpolitikát és a jó érzékkel igazolt játékosokat. Itt található egy kép a cikkről, amiből a portugálul nem beszélők is megérthetik a lényeget: a klub nagyjából 3,5 millió euróból gazdálkodik, a fizetési plafon 7000 euró, ami természetesen a legkisebb a ligában. Ez egyébként nagyjából egy magyar élcsapat költségvetésének felel meg, a csapat mégis ott lohol a két európai élcsapat nyakán.

Előző nap is megjelent egy érdekes írás, akkor az O Jogo vizsgálgatta a klubok Facebook-jelenlétét: ebből kiderült, hogy egy év alatt 13%-kal nőtt a like-ok száma Pacosban, valamit tehát nagyon tudnak a klubnál, az UEFA például a hét csapatának választotta őket

Holnap az a Nacional lesz a vendégük, akik ősszel még az EL-ben vitézkedtek, a bajnokságban viszont nem igazán hasítanak, a meccsre gondolkodás nélkül hazai győzelmet tippelünk.

A nagyok közül a Benfica is vasárnap játszik, a leverkuseni győzelem után ezúttal az Egyetemistákkal. Nekik is nyerniük kell, ha nem akarnak leszakadni a Portótól, kérdés, mennyit vett ki belőlük a hétközi kupameccs. Ezt is megnézhetjük a DigiSport jóvoltából.

Hétfőre is egy egész izgalmasnak tűnő meccs maradt, az ötödik Rio Avehoz látogat a negyedik Braga. Pár héttel ezelőtt azt írtunk (konkrétan én írtam), hogy a Braga harmadik helye betonbiztosnak tűnik. Azóta négy pontra kerültek a bronzéremtől és most már a Rio Ave is megelőzheti őket, ha hétfőn nyerni tud. Kell-e mondani, hogy ezt is megnézhetjük a már említett tv-csatornán, és bizony, ha csak egy meccset választhatnánk, mi ezt néznénk meg.

A Braga igazi bezzegcsapat lett az utóbbi években, olyasmi, ami idén a Pacos, csak kicsit nagyobb méretekben. Sikeres pénzügyi vállalkozás, rendszeres BL- és EL-szerepléssel, ezt a tendenciát idén töri csak meg a visszafogott szereplés: kiesés a BL-ből, kiesés a Portugál Kupából, bukdácsolás a bajnokságban. A hétfői meccs pont ezért abszolút háromesélyes, a tippünk ennek megfelelően: hazai, esetleg döntetlen, vagy talán vendég.

A bejegyzés trackback címe:

https://portugalfoci.blog.hu/api/trackback/id/tr928331152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása