Primeira Liga e tudo

Magasan szálló kanárik és botló gigászok

2013. február 13. - Latz von W.

Cícero (Paços de Ferreira)Valami bűzlik Portugáliában. Botlott a két gigász, a harmadik nagy egyre rosszabb helyzetbe kerül, a negyediket pedig már nem is merjük nagycsapatnak nevezni. Másutt belekapaszkodtak az utolsó szalmaszálakba, sikeresen pótoltak távozott házi gólkirályokat, valamint örülhettek az év egyik nagy felfedezettje által lőtt bombagólnak. A bolondos 18. forduló elemzése következik a hajtás után.

A megszokottól eltérően ezúttal kronológiailag fordított sorrendben foglalkozunk az aktuális jornada mérkőzéseivel, mivel nagyjából ennek megfelelő volt azok fontossága is. Kezdjük tehát visszapillantónkat a hétfői Braga–Paços meccsel, aztán szépen sorban a többiek is sorra kerülnek.

Cícero (Paços de Ferreira)Valami bűzlik Portugáliában. Botlott a két gigász, a harmadik nagy egyre rosszabb helyzetbe kerül, a negyediket pedig már nem is merjük nagycsapatnak nevezni. Másutt belekapaszkodtak az utolsó szalmaszálakba, sikeresen pótoltak távozott házi gólkirályokat, valamint örülhettek az év egyik nagy felfedezettje által lőtt bombagólnak. A bolondos 18. forduló elemzése következik a hajtás után.

A megszokottól eltérően ezúttal kronológiailag fordított sorrendben foglalkozunk az aktuális jornada mérkőzéseivel, mivel nagyjából ennek megfelelő volt azok fontossága is. Kezdjük tehát visszapillantónkat a hétfői Braga–Paços meccsel, aztán szépen sorban a többiek is sorra kerülnek.

SC Braga 2:3 Paços de Ferreira

A forduló slágermérkőzése kétségkívül a Paços Ferreira bragai vendégszereplése volt. A hazai piros-fehérek a bajnoki címről már lemondtak, de egy újabb bukás esetén a harmadik, BL-selejtezőt érő pozícióért vívott csatában is lőtávolon kívülre kerülhetnek a Bragába egy pont előnnyel érkező, az idei szezonra hihetetlenül jól összerakott Paçostól. Tehát rangadónak indult a találkozó – aztán végtelenül sima kettes lett belőle, mégha az eredmény nem is ezt mutatja. A 2:3-as végeredmény azért csalóka, mert Cícero és a duplázó Paolo Hurtado góljaival a Paços alig egy órányi játék után már háromgólos előnybe került. Későn ébredt a Braga, Éder és Leandro Salino találatai már csak a szépítéshez voltak elegendőek. Jómagam még mindig kétkedve gondolok rá, de könnyen megeshet, hogy a Paços Ferreira bronzcsatát nyert ezzel, mivel a Braga nem tűnik olyan magabiztos csapatnak idén, hogy hozza hátralévő meccseit és lefaragja négypontos hátrányát. Mindenesetre a portugál sajtó kezd egyre inkább odafigyelni a magasan szálló kiscsapatra. A zerozero.pt például már elsütötte azt a szójátékot, hogy a sárgákat már nem "Pacinhos", hanem "Pação" névvel kell illetni. (A két szó jelentésbeli különbsége a méretben rejlik. Hasonló példa: Ronaldinho, Ronaldo, Ronaldão)
Összefoglaló videó itt található. A bragai szurkolók egyébként nehezen viselték a vereséget, előkerültek az első fehér zsebkendők, a (hazaiakat vélhetően provokáló) vendégdrukkereket pedig úgy kellett kimenekíteni a szektorukból, nehogy bajuk essen.

FC Porto 1:1 Olhanense

Ezt a mérkőzést egy YouTube-mémmel tudnám jellemezni a legjobban:

Elmagyarázom. Az Olhanense fegyelmezett hadseregként működött ezen az estén, melynek egy tagja, név szerint Rafael Bracalli parádézott, hogy aztán a bravúros pontszerzésnek köszönhetően bulizhasson az egész csapat. Azért az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy nemcsak a volt kenyéradója ellen brillírozó brazil-olasz kapus nagy védései kergették az őrületbe a portistákat, de Jackson Martínez is, aki ugyan egyenlített, viszont csúnyán az égbe lőtt egy tizenegyest. Olhaói részről dicsérjük meg Targinót is, aki a pontot érő találatot összehozta. Összefoglaló emerre.

Nacional 2:2 Benfica

Nem járt sokkal jobban a másik bajnokesélyes sem, a Benfica Madeirán hagyott értékes pontokat. Hogy hogyan, azt odaát, a Benfica blogján elolvashatjátok.

Vitória de Setúbal 1:0 Gil Vicente

Pedro SantosA setúbali Vitória az egyik csapat a mezőnyben, amelyet a télen váratlanul elhagyott egy tucat gól. Természetesen a 13 gólos Meyongra gondolok, aki elment Angolába pénzt keresni és aki még így is Óscar Cardozóval áll holtversenyben a góllövőlista második helyén. Legutóbbi két meccsén gól nélkül maradt a Setúbal és ki is kapott, ezúttal azonban végre valaki betalált és ez meg is hozta a győzelmet. A szezont még a Leixõesben kezdő Pedro Santos volt az a valaki, és alighanem tőle várhatják a jövőben is Meyong pótlását, mivel a volt válogatott Makukula egyelőre gólképtelen. Videóösszefoglaló itten nézhető.

Moreirense 3:0 Beira-Mar

Lendületben a sereghajtó! A tuti kiesőnek elkönyvelt Moreirense az előző fordulóban 2:1-re legyűrte a Nacionalt, most pedig egy sima hármassal küldte haza a tabellán pont előtte álló Beira-Mart. Érdemes megnézni az összefoglalót, ilyen jól még nem játszott idén a Moreira de Cónegos-i alakulat (bár ez valószínűleg igaz megfordítva is: a Beira-Mar sem játszott még ilyen rosszul). Legyőzött riválisával szemben így egyetlen pontra, a még bennmaradó helyen álló Olhanensével és Setúballal szemben pedig háromra apadt az újonccsapat hátránya. Vasárnap akár előzhetnek is, hiszen az aveiróiak a Portóval, míg a a Setúbal és az Olhanense pont egymás ellen meccselnek.

Sporting CP 0:1 Marítimo

Ismét elérkeztünk Hogyan rombolja le a Sporting saját szobrát? című rovatunkhoz. A mostani epizód megtekinthető az alábbi linken. Egyetlen kérdés vetődött fel bennem a meccsel kapcsolatban: ki az a Suk Hyun-Jun? Lisszabon zöld-fehér negyedében már biztos tudják...

Académica 1:2 Rio Ave

Ahmed HassanA Rio Ave a másik csapat, ahol gólkirály-jelöltet kellett pótolni. João Tomás ugyanúgy Angolába távozott, mint Meyong, de úgy tűnik, hogy neki is meglesz az utódja. A MU-tól kölcsönvett Bébé eddig nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, ám most végre megtörte gólcsendjét, valamint a 19 éves egyiptomi légiós, Ahmed Hassan is betalált (nem kis védelmi baki után). Győzelmével a Rio Ave tapad a Bragára, az Académica pedig megrekedt a középmezőnyben. Mondjuk az akademisták a tavalyi, majdnem kieséssel végződött év után valószínűleg kiegyeznének ezzel a szezon végén. Természetesen ennek a mérkőzésnek is vala összefoglalója, ímhol.

GD Estoril Praia 2:0 Vitória de Guimarães

Végezetül tekintsünk vissza a Guimarães estorili vendégjátékára, amelyet a Digisportnak hála, volt szerencsém élőben megtekinteni. Igazából nem volt egy hú, de nagy iramú találkozó, viszont az Estoril szurkolói így is örömmel fognak visszaemlékezni a találkozóra, hiszen újabb három pont került a csapat zsebébe, a házi gólkirály Luís Leal pedig egy bombagóllal örvendeztette meg a drukkereket. A São Tomé-i csatár nem sokat gondolkodott az egyik szabadrúgásnál, úgy beverte a léc alá, mintha legalábbis büntetőt rúgott volna. Az eset 1:53-nál látható a lenti videón. Az Estoril másik gólját Carlitos jegyezte. A 2:0-ás végeredmény azt jelenti, hogy a két csapat helyet cserélt a tabellán és már az Estoril vezeti az EL-indulást jelentő helyeken állóktól kissé leszakadt középmezőnyt.

A bejegyzés trackback címe:

https://portugalfoci.blog.hu/api/trackback/id/tr378331148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása