Primeira Liga e tudo

Duarte ex machina

2013. január 21. - Latz von W.

Az előzőhöz képest a 15. fordulóban kevesebb izgalmas meccset láthattak a portugál nézők, de azért jó meccs így is akadt, na és persze az ezen a héten kidomborodó törvényszerűségeket is éles szemmel felkutatjuk és az olvasó elé tárjuk.

 

 

 

Az előzőhöz képest a 15. fordulóban kevesebb izgalmas meccset láthattak a portugál nézők, de azért jó meccs így is akadt, na és persze az ezen a héten kidomborodó törvényszerűségeket is éles szemmel felkutatjuk és az olvasó elé tárjuk.

 

 

 

A legtöbb meccsen a tabellán egymáshoz közel álló csapatok találkoztak, így bármi is lett volna az eredmény, rá mondhattuk volna, hogy ez várható volt. Ezek alól kivétel talán a Porto, a Benfica és a Braga meccse (micsoda véletlen...) : északon a meglepően jól álló Pacos Ferreirát kellett kicsit helyretenni, leszakítani és ez végül sikerült is, habár a vártnál talán nehezebb meccsen. A beszámolókból is az derül ki, hogy az első félidőben inkább csak vakarózott a Porto, ami egy szervezett Pacos ellen nem működött. Szerencsére (ez is a cseppet sem elfogult Porto-rajongó oldalak alapján) Lucho harminckét évesen is megmutatta, hogyan játszik egy igazi vezér még a gyengébb meccseken is, így végül csak bedarálta ellenfelét az egyelten portugál BL-csapat.

A Braga vasárnapi meccse viszonylag egyértelműnek tűnt, hiszen az utolsó előtti Setúbalt fogadták, és fölényesen meg is verték őket. Bár az első kettő hely már most sem tűnik reálisnak, a harmadik helyet biztosan tartja a minho-i gárda, és szükségük is van annak megtartására, hiszen az összes többi fronton elbuktak már, pedig se a hazai kupa, se a Bajnokok Ligája-továbbjutás nem lett volna elérhetetlen.

A meccset egyébként Duarte Gomes, lisszaboni (ez még fontos lesz) játékvezető vezette, aki a 93. percben, 4-1-es hazai vezetésnél, azonnali piros lappal kiállította a hazaiaktól Viníciust, a védelem egyik biztos tagját. Mivel jövő héten Braga-Benfica meccset rendeznek, az esetre egyből ráharapott a portugál sajtó, portista és bragai blogok hada, de a Braga elnöke is úgy nyilatkozott, hogy ennél felháborítóbb bíráskodást még életében nem látott.

 

Persze, akik most egyből farkast (sast) kiáltanak, elfelejtik, hogy a Benfica tíz ponttal vezet a Braga és hárommal a Portó előtt, elvileg tehát nem létfontosságú a következő meccs. A két csapat formája alapján meg pláne nincs miről beszélni, a Benfica igen meggyőzően koncentrál a bajnokságra a BL-kiesést követően.

A másik oldalról közelítve a kérdést viszont Gomes játékvezetőnek állítólag nem ez volt az első esete, mikor véletlenül, mintegy Isteni közbeavatkozásként, a Benficát segítette ítéleteivel. És hát akkor még nem is szóltunk az "Apito Dourado" néven elhíresült botrányról a 2000-es évek elejéről, tehát történt már ilyesmi Portugáliában is. Tisztára, mint egy dráma, abból is a görög fajta...

Mindenképp szót kell ejtenünk viszont a Sportingról is, akik már két hete formán kívül játszanak. Nem vagyok nagy statisztikus,

de ha egy csapat folyamatosan gyenge teljesítményt nyújt, 15 meccsen 18 pontot gyűjtve, akkor két győztes meccs zsinórban az bizony az átlagostól való eltérést, rendellenességet jelent. Mivel a fővárosi zöldektől már tényleg a kutya sem vár el semmit, lehet, hogy ettől lettek olyan felszabadultak, hogy véletlenül két meccset is nyertek egymás után. A vicces az, hogy az EL-indulást jelentő hely még így is csak három pontra van és ki tudja? Lehet, hogy nagyot álmodnak és megpróbálnak odaérni Wolfswinkelék.

A többi meccs közül említést érdemel még a Gil Vicente estoril-i győzelme, ezen kívül viszont egyre csak sűrűsödik a mezőny, két győzelemmel gyakorlatilag bárki a dobogó közelébe kerülhet, ellenkező esetben pedig mehet a Moreirense (most is kikaptak) mellett másodosztályba.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://portugalfoci.blog.hu/api/trackback/id/tr138331118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

255228 2013.01.24. 16:12:39

Hogy ne lenne tétje a Braga-Benficának, egy Braga sikerrel komoly lépéselőnybe kerülhet a Porto.
süti beállítások módosítása