Primeira Liga e tudo

Egy újabb copy-paste forduló

2013. január 08. - Szaló Péter Tamás

Mi újat tudunk írni egy olyan fordulóról, ahol a Porto, a Benfica és a Braga nyert, a Sporting pedig ismét kikapott? Szerencsére itt a január, jönnek az átigazolások, jövő héten Classíco, és két friss edzőváltásról is be tudunk számolni. Hajtás után óriási izgalmak!

Jó negyed-ház előtt lépett pályára a Sporting szombat este, bár a jelenlegi uralkodó hangulat mellett azt sem bánták volna Patrícióék, hogyha üres lelátók előtt játszották volna le a Pacos elleni bajnokit. A helyzet még kellemetlenebbé vált, mikor a 45. percben egy kontra után Hurtado a Pacost juttatta előnyhöz, innentől kezdve egyórás, szüntelen füttykoncert kezdődött, persze nem a zene és a zaj határait feszegető avantgarde produkcióról volt szó, hanem az elkeseredés hangja szólalt meg a megmaradt néhány szurkolóban.

A cikk megírása előtt robbant a bomba: a vezetőség menesztette Franky Vercauteren edzőt, helyét a pár nappal korábban átalános igazgatónak kinevezett Jesualdo Ferreira veszi át. Pedig néhány hónapja, a kinevezésekor még igazi bajnokként, afféle megmentőként beszélt róla Godinho Lopes klubelnök. Nos, Jesualdo Ferreirától valóban elvárható, hogy összeszedje a csapat szilánkjait, és legalább valamit összerakjon belőle, a Portónál elsőként tudott zsinórban három bajnoki címet behúzni, az ő esetében egy tapasztalt, felkészült, ámde kissé konzervatív trénerről beszélhetünk, aki belga elődjével ellentétben a helyi futballt is jól ismeri. Kíváncsi vagyok, milyen céloknak kell megfelelnie a szeszélyes elnöknél, a nyilvánvaló és elkerülhetetlen stabilizálás mellett lehetőség adódna az akadémia tehetségeit kipróbálni, nos, ez pont nem volt Jesualdo erőssége Portóban, viszont a Panathinaikosznál egész jól működött válságmenedzseri pozícióban.

Mindesetre gyors tisztogatás is indult a szebb éveket megélt zöldeknél: lapátra tettek olyan felesleges játékosokat, mint Gelson Fernandes, Elias, őket Xandao és Boulharouz követheti a sorban. Egy nem kívánt távozó is akadt azonban: Daniel Carrico személyét mindenki a következő helyi legendájaként könyvelte el, ehelyett ő lejáró szerződése miatt szinte ingyen lett a Premier League utolsó helyén álló Readingé... De hogy ejtsünk egy szót a Pacosról is, győzelmükkel immáron a negyedik helyen állnak a bajnokságban, nemrégiben bemutatott ultráik gondolom sűrűn nyomogatják a printscreen gombot miközben a tabellában gyönyörködnek.

A Porto elmaradt mérkőzésének, gyengébb formájának és gólarányának köszönhetően átmenetileg üldöző szerepre kényszerült, így nem is lehetett más feladata, mint nyomást gyakorolni a Benficára. Ennek megfelelően rendesen be is kezdtek a Nacional ellen, bajnoki esélyeshez méltóan nem sok levegőt hagyva a szigetlakóknak, ami egy szöglet utáni Jackson Martínez fejesgóllal tetőzött be. A szünet előtt jött a hidegzuhany: egy mi blogunkon is agyondícsért James Rodriguez a combjához kapott, mára már azt is tudjuk, hogy nélküle kell a Classícót végigharcolni. A keret vékonysága már többször szóba került itt a blogon, a balszerencse pedig pont a lehető legrosszabbkor következett be... A megoldást Izmailov jelentheti, akit holnap már be is mutathatunk, a kissé sérülékeny oroszért a válogatott Miguel Lopest adjuk cserébe a Sportingnak. Ez eddig korrektül hangzik, de ha azt nézzük, hogy Lopes szerződése nyáron lejár, nem lepődnék meg, hogyha a feldühödött szurkolók fúrókkal esnének neki a sporting vezérkara fejének.

James tehát kihagyja a hétvégi Classicót, a második félidő alapján nem a legnagyobb önbizalommal utazunk a Luzba. Már csak azért is, mert a Benfica elérte a csúcsformáját, többek között Gaítan tegnap bemutatott parádés góljával simán nyertek Estorilban, ott, ahol eddig nem számított fáklyásmenetnek egy látogatás sem. Bővebb beszámoló itt. Egy versenyfutásból mégiscsak jobban jött ki a Porto: Cardozo ezúttal nem talált be, így Jackson Martinez közelebb tudott hozzá kerülni a góllövőlista tetején.

Még egy edzőváltás történt a mai nap során: Sergio Concencao az Olhanense kispadját hagyta ott, a hírek szerint a Videoton kedvéért. Nem kudarc az oka tehát, hiszen a korábbi Portói klasszis tisztességgel vezette az Olhanensét, míg korábban a PAOK Szalonikit is, meglátjuk mire lesz képes olyan szaktekintélyek ellen, mint Supka Attila vagy Csank János!

Végezetül pedig senki se felejtse:

VASÁRNAP, 21:15, O CLASSÍCO:

SL BENFICA - FC PORTO

A bejegyzés trackback címe:

https://portugalfoci.blog.hu/api/trackback/id/tr988331104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása