Primeira Liga e tudo

Portugál ultrák: Yellow Boys 2001

2012. december 28. - Latz von W.

Blogunk új sorozatba kezd, melyben igyekszünk megismertetni a luzitán szurkolói kultúrát a hazai közönséggel. És mivel jelmondatunk, hogy a három nagyon kívül is van élet Portugáliában, ezért a portugál ultrák világának bemutatását sem valamelyik óriás, hanem egy kifejezetten kiscsapatnak számító gárda, a Paços de Ferreira legfanatikusabb drukkereivel kezdjük. Ők a Yellow Boys 2001.

Blogunk új sorozatba kezd, melyben igyekszünk megismertetni a luzitán szurkolói kultúrát a hazai közönséggel. És mivel jelmondatunk, hogy a három nagyon kívül is van élet Portugáliában, ezért a portugál ultrák világának bemutatását sem valamelyik óriás, hanem egy kifejezetten kiscsapatnak számító gárda, a Paços de Ferreira legfanatikusabb drukkereivel kezdjük. Ők a Yellow Boys 2001.

Mindenek előtt szóljunk néhány szót magáról a focicsapatról, annál is inkább, mivel idehaza valószínűleg kevesen ismerik a Paçost. A Portótól kb. félórányi autóútra fekvő észak-portugáliai kisváros, Paços de Ferreira futballcsapata jelenlegi nevén 1950 óta létezik, de a klub jogelődje, a Sport Club Pacense már az 1930-as évek óta az alsóbb ligákban vitézkedett. A hagyományos sárga mezük után kanáriknak becézett csapat az 1974-es negyedosztályú bajnoki cím után kezdett elindulni a felemelkedés útján. 1991-ben sikerült első ízben feljutniuk az élvonalba, ahonnan három évvel később kiestek, majd hat szezonnyi másodosztályú szereplés után a 2000-es években stabilizálták magukat a Primeira Ligában. Megszakítás nélkül 2005 óta tagjai az élvonalnak, igaz, 2008-ban csak a Boavista kizárása miatt maradhattak benn. Azóta viszont masszív középcsapattá értek, a mostani szezonban pedig már lehet esélyük az egyik nemzetközi kupaindulást jelentő hely elérésére is. A kupasorozatokban két nagyot villantottak az utóbbi években: 2009-ben a Taça de Portugal, 2011-ben pedig a Ligakupa döntőjébe verekedték be magukat, de mindkétszer alulmaradtak a Porto, illetve a Benfica ellenében.A Yellow Boys 2001 ultracsoportot 2001 (nem mondod?!) áprilisában alapították. Jelmondatuk a klubhoz való hűségükről tanúskodik: "Acima de tudo, Pacenses, em todo lado faça sol ou chuva", szabad fordításban "Pacensék mindenek felett, akár esik, akár fúj". Az ősellenség a Freamunde, velük viszont nem nagyon találkoztak, amióta az első osztályban szerepel a Paços, de egyébként sem olvasni véres összecsapásokról a két csapat szurkolótábora között. A csoport esetleges politikai beállítottságáról nincsenek információim, arról viszont igen, hogy nagy utazók hírében állnak. A tagok szinte mindenhová elkísérik a csapatot, legyen szó akár kupadöntőről, akár egy szimpla barátságos mérkőzésről. A lenti fotó például Lourinhã-ban készült, ahol a lisszaboni területi ligában szereplő helyi csapat ellen játszott edzőmeccset a Paços.Ami a hazai pályát illeti, az 5255 néző befogadására képes Estádio da Mata Real meglehetősen ritkán telik meg, de a Yellow Boys akkor is képes jó hangulatot teremteni, ha igen foghíjasak a lelátók:

"A vossa raça, a nossa dedicação faremos o Paços campeão!" – hirdeti a drapi. A szurkolókon nem fog múlni a bajnoki cím...

További érdekes képek és videók:2007. szeptember 20-án az Estádio do Bessában vendégeskedett a Paços de Ferreira. Nem bajnokit játszottak, hanem a holland AZ Alkmaar elleni UEFA-kupa mérkőzés helyszínéül választották a Boavista stadionját, mivel a Mata Real nem felelt meg a követelményeknek. Hiába tett meg mindent a Yellow Boys, még ők sem tudták kiszurkolni a győzelmet, az AZ 1:0-ra győzött.

Így kell drukkolni idegenben! A Yellow Boys Bragában

Ez pedig egy jó válogatás 2006/07-ből

A bejegyzés trackback címe:

https://portugalfoci.blog.hu/api/trackback/id/tr888331098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

333862 2012.12.29. 18:38:57

Jó írás. :)

338468 2012.12.30. 05:01:08

[cybergyerek](#1025176): Köszi, örülök, hogy tetszett! Lesznek még hasonló témájú bejegyzéseink. ;)
süti beállítások módosítása