Primeira Liga e tudo

Értelmetlen halál

2012. december 01. - Latz von W.

Braga-PortoNem tudjuk mi történt pontosan, csak tippelgetjük az indítékokat, egy dolog azonban biztos: egy szurkolótársunkat örökre elvesztettük. A foci gyászol.

Braga-PortoNem tudjuk mi történt pontosan, csak tippelgetjük az indítékokat, egy dolog azonban biztos: egy szurkolótársunkat örökre elvesztettük. A foci gyászol.

!Az eset megítélése a hivatalos információk birtokában még változhat, az esetleges pontatlanságokért így előre is elnézést kérek!

Tegnap Braga-Porto meccset rendeztek a Portugál Kupában, amit hátrányból, de emberelőnyben fordítva meg is nyert a Braga 2-1-re. Este még enyhe kárörömtől megrészegülve hajtottam nyugovóra a fejem.

Akkor még nem sejtettem, hogy valami örökre megváltozott tegnap este. Nem csak egy 18 meccses veretlenségi széria szakadt meg, hanem a portugál foci tisztasága is bő egy héten belül másodszor szennyeződött be vérrel. Nem írtunk róla, de megdöbbenve vettük tudomásul, hogy Mesquita Alves, a Porto marketing igazgatója a Dragaoban öngyilkos lett. Nem nehéz egyből mocskos ügyekre gondolni, és sajnos ilyen szempontból a Benfica vagy a Sporting vezetőségében ugyanígy elszakadhatna egyszer a cérna, nyílt titok, hogy a törvény betűi szinte semmit sem számítanak a futballmaffiozó elitnek. A lapok magánéleti indítékot emlegetnek, a stadionban való öngyilkosság viszont erősen szimbolikus.

Tegnap azonban teljesen más történt: egy Braga-Porto szurkolói csetepatéban öten megsebesültek, és egy ember életét vesztette. A portugál hatóságok tagadják, hogy biztosan kijelenthető lenne, miszerint a verekedésben vesztette életét a bragai áldozat, azt azonban megerősítették, hogy a meccs előtt, a verekedés helyszínén találtak rá egy gyilkosság áldozatára. Sajnos nem kell komoly kriminológiai ismeret ahhoz, hogy megértsük, hogy minden bizonnyal a szurkolói brutalitás volt a halál oka, nem pedig a verekedéssel párhuzamosan zajlott egy rablógyilkosság az egyébként békés Bragában ugyanazokban az utcákban.Braga-Porto

egy szív örökre megállt

A portugál hatóságok azonban félnek: míg korábban mindig megúszták haláleset nélkül, pár súlyosabb sebesülttel, addig most a csürhe túllőtt a célon. Azt hiszem, hogy 2011-ben a szervezett golflabdás dobálózás a Benfica-Porto előtt (akkor lett bajnok a Porto a Luzban), vagy akár a vasárnapi, szintén Braga-Porto bajnoki meccs előtti kődobálos merényletek is magukban hordozták a tragédia lehetőségét, most azonban bekövetkezett az amit valószínűleg maguk a portugál szervezett szurkolói élet tagjai sem akartak.

Az áldozat nevét, életkorát nem tudjuk, de nem ez a lényeg. Az értelmetlenség megértése a legfontosabb. Egy olyan Bragáról beszélünk, akik valójában nincsenek is túl hagyományos rivalizálásban a nagyokkal, hiszen a Porto-Benfica-Sporting háromszögnek van elég baja egymással, senkit nem érdekelne a pár jó szezont futó Braga. Ők azonban egyre jobban megtalálták identitásukat, egyre többet vesztettek a szimpatikus kiscsapat szerepéből, és most talán nem értik, hogy miért pont velük történik mindez.

Felületesen ismerve a portugál lelátói közeget úgy gondolom, hogy ez csak a véletlen műve (hogy pont egy Braga szurkolóval történt ez). Ahol tárgyakkal dobálóznak, és gyújtogatnak, ott bármikor előfordulhat egy ilyen eset. Sajnos most a legkíméletlenebb formában adta tudtunkra az élet, hogy az erőszak nem mehet tovább. Nem nyolc napon belül gyógyuló sebek keletkeztek, hanem egy örökre nyomot hagyó kráter a portugál futball szívében.

A bejegyzés trackback címe:

https://portugalfoci.blog.hu/api/trackback/id/tr518331082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

255228 2012.12.01. 16:18:46

Ez nagyon furcsa, én jártam Bragában, hihetetlenül nyugodt város, ahol az egy főre jutó templomok száma a Vatikánéval vetekedik, a Porto és Braga kapcsolata pedig kiváló, elég csak a két csapatban megforduló játékosok számát megnézni az elmúlt évekből.

154146 2012.12.01. 16:59:58

[reyes9](#995338) sajnos hülyék mindenhol vannak, én is nagyon ledöbbentem a híren. Arra lennék igazán kíváncsi, hogy mi is történt valójában, mert a portugál sportlapok és a hatóságok nagyon maszatolnak. Tragédia.
süti beállítások módosítása