Primeira Liga e tudo

João Tomást a válogatottba!

2012. november 26. - Latz von W.

Szűkszavú bajnoki elemzés következik, annál is inkább, mert a szerző sajnos nem sok meccset tudott megtekinteni a hétvégi kínálatból, amelyiket meg megnézte volna, azt elmosta az eső. Ja, és még a vírusokkal is bajlódok...

Szűkszavú bajnoki elemzés következik, annál is inkább, mert a szerző sajnos nem sok meccset tudott megtekinteni a hétvégi kínálatból, amelyiket meg megnézte volna, azt elmosta az eső. Ja, és még a vírusokkal is bajlódok...

 

Kezdjük a 10. forduló rangadójával, a Braga–Porto mérkőzéssel. Az arzenalistáknak nincs szerencséjük a sorsolással, a Sportingnál tett látogatásuk után újabb, vagy mondjuk inkább úgy, hogy egy igazi nagyágyúval kellett megküzdeniük. Ha az emlékezetem nem csal, akkor a Braga az előző szezonban is egymás után játszott két nagyobb hírnevű ellenfelével – hasonlóan kevés sikerrel, mint most. José Peseiro tanítványai ugyanis az előző körben kikaptak a Sportingtól, a Porto elleni újabb vereséggel pedig végképp búcsút inthettek bajnoki ambícióiknak. Sőt, a Rio Ave remeklése miatt lassan a bronz is veszélybe kerülhet, de erről majd később. A 0:2-es végeredmény simább portói győzelmet mutat, mint amilyen a mérkőzés volt: a Sárkányok a hosszabbításban rúgtak két gólt, köszönhetően a 2J-párosnak, azaz James Rodrígueznek és – nem találnátok ki – Jackson Martíneznek.

A Benfica ennél jóval könnyebben vette az Olhanense elleni akadályt, még Liban Abdi sem tudott gólt rúgni a Sasoknak.

A forduló előtt sereghajtó pozícióban álló Beira-Mar a stabil középcsapatnak számító Vitória Guimarães ellen szeretett volna meglepetést okozni. Majdnem összejött a bravúr. A szaúdi Saleh Al-Shehri révén már a 3. percben vezettek az aveiróiak. Ezt negyed óra múlva Leandro Freire kiegyenlítette, de a 76. percben Abel Camará ismét előnyhöz juttatta a sárga-feketéket. A Beira-Mar egészen a mérkőzés végéig tartotta magát, ám az utolsó pillanatban Baldé megszerezte a Vitória egyenlítő találatát.

Folytatta remek szereplését a Vitória Setúbalt 5:3-ra elpáholó Rio Ave, amely feljött közvetlenül a Braga mögé a dobogó közelébe. A Vila do Conde-i meglepetéscsapat mesterhármast szerző csatára, João Tomás karrierjének egyik mérföldkövéhez érkezett: a 37 éves játékos meglőtte pályafutása 100. (és 101.) gólját. A veterán támadó egyébként 7 találatával harmadik a góllövőlistán és évek óta folyamatosan ott van a több, mint tíz gólt termelő játékosok között – talán el lehetne gondolkodni a nemzeti csapatnál a reaktiválásán...João Tomás: 100

A sokáig gyengélkedő Nacional 1:0-ra verte az Estorilt, és már a kilencedik, három pontnyira a nemzetközi kupaindulást jelentő ötödik helytől. Itt kell megjegyeznünk, hogy a 6. és a 14. pozíció között mindössze három (!) pont a különbség, tehát eszméletlenül szoros a versengés.

Az EL-búcsúját követően a bajnokságra összpontosítható Académica továbbra is a liga döntetlenkirálya maradt, miután hatodszorra is remizett aktuális ellenfelével, ezúttal a Gil Vicentével.

A Moreirense–Sporting mérkőzés épp ezekben a percekben ért véget, ahogy ezen bejegyzést írom. Ha van mérkőzés, ami a kötelezően behúzandó kategória lett volna a lisszaboni csapatnál, akkor ez volt az. Igaz, sok negatív meglepetéssel szolgált már idén a Sporting – és most egy újabbal. Az oroszlánoknak már csak némi gúnnyal becézhető zöld-fehérek 2:0-ás félidei hátrányból álltak fel és mentették 2:2-re a meccset. No comment. A Sporting vesszőfutása már-már egy sportmenedzser-hallgató szakdolgozati anyagaként is megállná a helyét.

Kivételesen egy mérkőzés keddre is marad: a Paços de Ferreira holnap a Marítimo ellen mutathatja meg, hogy nem véletlenül áll az ötödik helyen, avagy fordítva, a madeiraiak bizonyíthatják, hogy jobbak, mint amit a tabellán elfoglalt helyezésük mutat.

Végezetül engedjetek meg egy kis kitérőt a Segunda Liga irányába is, ahol a bajnoki arany szempontjából igen fontos összecsapásra került sor. Illetve került volna sor, ha a lisszaboni felhőszakadás nem mossa el a második Belenenses és az első Sporting B derbijét... Kár érte, mert a mérkőzést a portugál SportTv élőben közvetítette volna, így azonban csak az Estádio do Restelo játékra alkalmas állapotba hozásán fáradozó pályamunkások igyekezetét tudták kommentálni szegény riporterek. Fél órás csúszás után a játékvezető végül úgy döntött, hogy a találkozót nem fogják lejátszani. Jellemző képek a Restelóból (kattintásra megnőnek):

Köszönöm a figyelmet! Most visszabújok az ágyba és megpróbálom leküzdeni a betegséget, hogy jövő héten színesebb dolgokkal tudjak jelentkezni...

A bejegyzés trackback címe:

https://portugalfoci.blog.hu/api/trackback/id/tr618331078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása