Primeira Liga e tudo

Portugáltalanított Európa

2012. november 22. - Latz von W.

A Portugál-blogot is elérte az összevonási, átrendezési, racionalizálási hullám, ezért egyben kapjátok meg a heti kupameccsek kritikus értékelését és a hétvégi bajnoki forduló, éles szemmel előre kivonatolt érdekesebb meccseit. Ahogy idén már egy párszor megjegyeztük, ez sem a portugál csapatok hete volt Európában.

 

 

A Portugál-blogot is elérte az összevonási, átrendezési, racionalizálási hullám, ezért egyben kapjátok meg a heti kupameccsek kritikus értékelését és a hétvégi bajnoki forduló, éles szemmel előre kivonatolt érdekesebb meccseit. Ahogy idén már egy párszor megjegyeztük, ez sem a portugál csapatok hete volt Európában.

 

 

A BL keddi játéknapja eddig felemás képet mutat. Az utóbbi évek eredményei alapján többre tartott Braga kiesése most lett hivatalos, valójában már az előző forduló után sejteni lehetett, hogy ebből max. Európa Liga lesz. Kár érte, mert ez a csoport nem volt annyira erős, hogy United mögé ne lehtett volna odaérni. Ami még nagyobb kár, hogy még az Európa Liga sem jött össze, ennek következményeként talán majd a bajnokságban zárkózhat a Braga a Portóra és a Benficára, előbbire már most vasárnap akár, de erről később.

Ami miatt viszont nem lehet egyértelműen rossz szájízzel szólni a keddről, az a Benfica igen nehéz, de annál fontosabb győzelme, amivel egyből a második helyre ugrottak a csoportban. Ez a helyzet így kicsit szebbnek tűnik, mint amilyen valójában, hiszen az utolsó fordulóban legalább annyi pontot kell szereznie a Benficának, mint a Celticnek, ami, tekintve hogy előbbi a Barcával, utóbbi meg a moszkvai Szpratakkal játszik, iszonyú nehéz lesz. Az Európa Liga már mindenképp megvan, ennek viszont aligha örülnének Lisszabonban. Teccettek volna nem kikapni Moszkvában, senhores!

 

Ha van országos (vagy inkább kontinenális) egyes meccs a totón, akkor a szerdai portói az volt. A Zágráb már ki tudja hányadik európai kupameccsét veszti el zsinórban, gólt még véletlenül sem lőnek, a Portó meg épp Európa legjobb csapata lett. Abszolút érthető tehát, ha még az elvakult Porto-drukkerek sem kerestek streamet ehhez a meccshez, mint, ahogy a stadionban is kevesebben voltak, mint egy átlag bajnokin.

Írni viszont mindenképp kell a meccsről, már csak azért is, mert a Portó, idén, mondhatni az egyetlen üde színfoltja a portugál kupakülönítménynek. A Braga és a Sporting töketlenkedése, a Benfica gyengébb szereplése és a két kiscsapat várható halványabb produkciója mellett szinte csak a portói kékek hozzák azokat az eredményeket (sőt, annál talán többet is), amit előzetesen várhattunk tőlük.

A szerdai meccsre azért nagyjából a szokásos csapattal állt ki Vítor Pereira, talán Abdoulaye beállítása lehetett meglepő, de az eddig a B-csapatban játszatott szenegáli is megállta a helyét, ami, legyünk őszinték nem volt nehéz. A Portó a játék minden elemében jobb volt a Dinamonál, amit a rengeteg lövés, labdabirtoklási fölény és nem utolsósorban a gólok száma is mutat.

Ezúttal is -már nem először- Moutinho vállalta magára a vezér szerepét, 1+2-es mutatóval zárva a meccset. Ez nyilván nem egy ilyen sörmeccsen derül ki, de Joao már évek óta az egyik legjobb a posztján, valószínűleg nagy szerepe van abban is, hogy a Porto, bár szinte minden évben eladja legjobbjait, mégsem esik vissza.

Az NST megállapításával viszont nem teljesen értünk egyet: az, hogy a Kijevnél nagyon biztosan erősebb lenne a Porto, a két egymás elleni meccsből (3-2, 0-0) nemigen derült ki, bár, ha azt nézzük, hogy a PSG ellen mire ment e két csapat, akkor valóban jobb a Porto. Ennek ellenére Párizsban még ők is kikaphatnak, szerintünk ki is fognak, de bízzunk benne, hogy ez inkább csak éberebbé teszi a csapatot a legjobb tizenhat között.

 

Ha a Bajnokok Ligája-forduló után húztuk a szánkat, akkor a csütörtöki meccsek után már csak legyintünk, hiszen mind a három portugál csapat kiesett. Ez az eddigi meccseik alapján egyébként nem meglepő, csoda, hogy a matematikai esély idáig megmaradt, de ez akkor is hatalmas blama az egész országnak. A madeiraiak és az egyetemisták hivatkozhatnak talán a rutin hiányára, a nagyobb terhelésre, de a Sporting az égvilágon semmilyen kifogást nem találhat, az ő idei szereplésük egy hosszabb elemző posztot igényelne.

 

 "Nem megy ez, ne erőltessük!"

Hétvégén már a SuperLigában vitézkedhetnek a csapatok, a bajnokság harmadához érkezve már kezdenek kirajzolódni az idei viszonyok. Behozhatatlanul nagy hátrányba ugyan még egyik csapat sem került, de a Beira-Mar és a Moreirense eddigi hat pontja nem sok, az újoncnak egyelőre nem való ez az első osztály. Elől a szokásos csapatok, most már mondhatjuk így, hiszen a Sporting nagyon messze van régi önmagától. Hétfői meccsükön pont a Moreirense ellen folytathatják a felzárkózást a.....ki tudja, hova,kihez szeretnének felzárkózni, szerintünk egyelőre talán a középmezőnyhöz kéne...

A Marítimón és az Académicán meglátszik a kettős terhelés, nekik is bele kell húzni, ha tavasszal nem akarnak bajba kerülni. Kettejük közül a Marítimora vár nehezebb meccs az északi faluban, Pacos de Ferreirában. A Benficának sem lesz könnyű az Olhanense ellen otthon, de azért behúzzák a meccset, a forduló slágermeccs pedig a vasárnap esti Braga-Porto északi rangadó lesz. A hazaiak a Sporting elleni vereség és a BL-kiesés miatt biztosan nagyon fognak hajtani és hát a Portonak sem mindegy, mi lesz a végeredmény.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://portugalfoci.blog.hu/api/trackback/id/tr928331076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

347778 2012.11.23. 19:27:09

hát oszt mír

347778 2012.11.23. 19:27:09

hát oszt mír

338765 2012.11.23. 22:31:06

A tavalyi bajnokságból kiindulva nem látom ki tudott volna jobban vitézkedni az Académica, a Marítimo és a Sporting helyett az EL-ben. Hisz aki követte a előző évet láthatta, hogy viszonylag jól teljesítettek ezek a klubok. Viszont valamiért erre az őszre nagyon elfogytak. Meg lehet nézni. Mindhárom Európa Ligás csapat az alsóházban van, mondjam azt, rettentően gyenge szerepléssel. Főleg ugye a Sporting. Talán a kettős terhelés? Ki tudja? A Porto meg szerintem nem fog kikapni Párizsban és egy szerencsés sorsolással még sokáig viheti a BL-ben, mert remek csapata van.

345428 2012.11.24. 12:07:05

[scarmigliato](#986510): Az Académica és a Marítimo rendben van, senki nem várt tőlük ennél többet, talán csak a faantikusok. Utóbbi egy nehéz csoportban veretlen maradt egy Newcastle Uniteddel szemben, előbbi meg csak legyőzte a tavalyi győztest, hiába nem játszott Falcao meg még néhányan, ezek szerintem sikernek számítanak. De a Sporting? Ez a keret egy Matías Fernandezzel gyengébb csupán mint az, amelyik kis híján döntőzött tavasszal, ráadásul ez volt az egyik legviccesebb csoport, innen tükörsimán kellett volna továbbjutni az első helyen, esélyeshez méltóan. A Portónál - és reményeim szerint a Benficánál - sok múlik azon, hogy kit kapnak, a helyzet megkönnyítése érdekében Párizsban legalább egy pontot kéne szerezni. Ha nem sikerül, akkor is ott van egy Malaga vagy egy Schalke-Arsenal, akik ellen szerintem jó esélyük lenne továbbjutni, d elsőként is belefuthatnak egy Real Madridba is akár.

339564 2012.11.24. 12:29:33

[scarmigliato](#986510): Igaza van Gomes88-nak, a Sporting gyakorlatilag a tavalyi csapatával esett ki, úgy, hogy egy pillanatig nem volt esélyük, ennél azért talán több volt bennük.
süti beállítások módosítása