Primeira Liga e tudo

Játék és muzsika tíz percben

2012. november 16. - Latz von W.

Könnyed témával, egy kis esti tingli-tanglival jelentkezik ezúttal a Portugál-blog csapata. Mint oly sok más országban, Portugáliában is elég gyakran egymásra talál a popzene és a futball, ami aztán a szeretett klubról szóló dalokat eredményez, vagy csak szimplán bevallja egyik-másik sztár, hogy kinek is szurkol valójában. A kortárs portugál popzene egyébként nem túl ismert hazánkban, talán most, a focin keresztül bemutatva, a Kossuth Rádiótól kölcsönvett címmel, ez megváltozhat.

Könnyed témával, egy kis esti tingli-tanglival jelentkezik ezúttal a Portugál-blog csapata. Mint oly sok más országban, Portugáliában is elég gyakran egymásra talál a popzene és a futball, ami aztán a szeretett klubról szóló dalokat eredményez, vagy csak szimplán bevallja egyik-másik sztár, hogy kinek is szurkol valójában. A kortárs portugál popzene egyébként nem túl ismert hazánkban, talán most, a focin keresztül bemutatva, a Kossuth Rádiótól kölcsönvett címmel, ez megváltozhat.

Indítsunk rögtön azzal a közhellyel, hogy a sztárok is emberek, még Portugáliában is, amit azért fontos leszögezni az elején, mert az általános szurkolói tendenciák alól ők sem kivételek: természetesen rengeteg benfiquista van köztük, akiket a számos Porto-drukker próbál rímekben kioktatni, de tűnt már fel koncerten Sporting- és Boavista mez is a színpadon. Estrela Amadorához vagy Sporting Olhanenséhez köthető zenészről pedig még nem hallottunk (lehet, hogy ha vannak is, inkább titkolják).

 

A 2000-es évek egyik legnépszerűbb, legsikeresebb portugál hip-hop bandája a Da Weasel nevű együttes volt, rengeteg slágert készítettek. Közülük többen is (nem az egész banda) Lisszabon piros-fehér részéhez húztak, így többször is részt vettek a klub rendezvényein, szerepeltek a Benfica reklámjaiban is. Az évtized közepére, a 2004/05-ös idényre a Benfica már példátlanul hosszú ideje, tíz éve nem nyert bajnokságot és abban az évben is úgy tűnt, hogy nem fog összejönni az első hely. A legnagyobb esélyes a már Mourinho és Deco nélküli Porto volt, akiknek aztán valahogy mégiscsak sikerült elszerencsétlenkedni a meccseiket, mígnem az utolsó fordulóban a Boavista ellen lett (tehát Portóban) bajnok lett a Benfica. (A portói SuperDragoes csoport aztán szépen le is vadászta a már ünneplő NoName Boyst és más Benfica drukkereket). Igaz, hogy mindez vasárnap volt, de az Estádio da Luz így is megtelt ünneplő emberekkel, akiknek egy rögtönzött koncertet adott a Da Weasel is, Benfica mezben pompázva.


 

Szintén a Benficának szurkol az egyik legrégebbi rockbanda, a Xutos&Pontapés (ejtsd: sutos i pontapés). Az együttesnek már a neve is utal arra, hogy szeretik a focit, hiszen a chutos (a szlegben a "ch" és az "x" is "s"-nek ejtendő) és a pontapés is rúgást, lövést jelent. Ők például a Rock do Benfica című számukban vallanak kedvenc klubjukról, de több dalt is írtak hasonló témában.

 

 

A teljesség igénye nélkül megemlíthetjük még Nuno Bettencourtot is, mint Benfica-drukkert, aki dalt nem írt a klubról, de elkötelezettsége köztudott.

 

Portista zenészeket már egy fokkal nehezebb felkutatni, legalábbis innen, Magyarországról, de azért így is sikerült néhányat összeszedni. Érdekes, hogy itt is egy hip-hop banda a talán legismertebb szurkoló: a Mind da Gap nevű együttesről van szó. Ők is előszeretettel utalgatnak fellépéseiken kedvenc csapatukra, de szerepeltek már a portói Porto Canal nevű tv-csatorna műsorában is, ahol a klub iráni szeretetükről beszéltek, illetve a "Dragoes de Ouro 2011" című rendezvényen, ahol a bajnokcsapatot ünnepelték, is felléptek.

 

 

Rajtuk kívül még Pedro Abrunhosa számít ismert előadónak és ismert portistának, az ő szakmai megítélését ezúttal az olvasóra bízzuk.

 

Ami a Sportingot illeti: Portugália harmadik legeredményesebb és legnépszerűbb, jelenleg kilátástalan helyzetben lévő csapata is maga mögött tudhat sok-sok ismert embert, akiknek nagyrésze azonban politikus, modell és egyéb ingyenélő, zenészek közül nekünk a Sam the Kid néven működő rappert (már megint egy reppes!) sikerült felkutatnunk.

 

 

Portó kisebbik csapata, a Boavista sem marad le egyébként ebben a különversenyben, őket Rui Veloso, az ismert rockzenész támogatja, illetve a Rasdigs, akik mondanunk sem kell, a hip-hop vonalon alkotnak (róluk egyébként korábban a Boavista saját blogján is jelent meg poszt).

 

Mindenképp meg kell még említi Paulo Furtadot is, akit Legendary Tiger Man-ként imsernek az országban. A magát blues zenésznek tartó Pedro Mozambikban született, azóta viszont már Coimbrában él és a helyi csapat, az Egyetemisták a kedvencei. Portugáliában egyébként a három nagyon kívül talán az Académicának van jelentősebb tábora, köszönhetően a helyi egyetemnek, ahol töb tízezer fiatal tanul és szereti meg hosszabb-rövidebb időre a csapatot.

 

Az említett csapatokon kívül még a fővárosi Belenenses büszkélkedhet veretes névsorral, már ami az ismert szurkolókat illeti. Ennek oka talán az lehet, hogy a három nagyon és a Boavistán kívül csak ők tudtak (valamikor az őskorban) bajnokságot nyerni, ezért a csapatnak szurkolni már-már sikk a fővárosban. Ezekről az emberekről itt található egy lista.

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://portugalfoci.blog.hu/api/trackback/id/tr408331070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

154146 2012.11.16. 15:48:16

Van egy francia rapper srác is, aki a Benficának szurkol, írt is számot, őt nem találtam meg akkor sem, amikor láttam, hogy írsz a témáról, pedig akartam ajánlani. Aztán gyenge poén, meg nem is aktuális már, de tavaly Witsel is nálunk volt, ő meg ugye Belga (haha).

262910 2012.11.20. 13:50:30

nuno a zisten! http://youtu.be/TTpyRCNbqy8
süti beállítások módosítása