Primeira Liga e tudo

Európa Liga - nem portugáloknak való vidék

2012. november 08. - Latz von W.

A kedd-szerdai BL-játéknapot egy-egy győzelemmel, döntetlennel és vereséggel tudták le a csapatok, ma ennél valamivel homogénebb eloszlású eredménysort kellene produkálni ahhoz, hogy sikeresnek nevezhessük ezt a kupafordulót. De, ha őszinték akarunk lenni, ez inkább jelent három vereséget, mint három győzelmet. Meddig keresi még protkóját a fogatlan oroszlán? Mire mennek az egyetemisták a tévedésből az EL-be sorolt madridi elitalakulattal? És vajon életben tartja-e még matematikai esélyeit a Marítimo Bordeauxban?

A kedd-szerdai BL-játéknapot egy-egy győzelemmel, döntetlennel és vereséggel tudták le a csapatok, ma ennél valamivel homogénebb eloszlású eredménysort kellene produkálni ahhoz, hogy sikeresnek nevezhessük ezt a kupafordulót. De, ha őszinték akarunk lenni, ez inkább jelent három vereséget, mint három győzelmet. Meddig keresi még protkóját a fogatlan oroszlán? Mire mennek az egyetemisták a tévedésből az EL-be sorolt madridi elitalakulattal? És vajon életben tartja-e még matematikai esélyeit a Marítimo Bordeauxban?

Az idei Európa Liga finoman szólva eddig nem a portugál csapatokról szól, jobbára csak negatív élményekben lehetett része a csapatoknak, akik a javítás lehetőségét is gyakorlatilag elszalasztották, hiszen mindhárman jó eséllyel ki fognak esni a csoportkörben. Azért mi mégis megvizsgáljuk őket egyenként, hiszen maguk a meccsek így is érdekesek, izgalmasak lehetnek.

A legtöbben itthon nyilván a Sporting helyzetével vannak tisztában, már csak az érintettség okán is és valószínűleg ez a meccs érdekel is a legjobban minket, magyarokat. A zöldek elképesztő válságban vannak, a bajnokságban eddig összesen egy győzelmet tudnak felmutatni néhány döntetlen mellett és az Európa Ligából is kifelé áll a csapat rúdja. Két hete még a megbízott edzővel kaptak ki Genkben egy amúgy elég szoros meccsen, azóta viszont már a korábban a magyar válogatottal is szóba hozott Franky Vercauteren lett az edző, aki (csak, hogy még csavarosabb legyen a dolog) tavaly még éppen a Genket irányította. Neki sikerült egy setúbali vereséggel indítania, tehát a jó formában semmiképp sem bízhatnak a zöldek szurkolói.

Nehéz lenne megfejteni, hogy mitől is szerepel ennyire rosszul idén a Sporting, hiszen a tavalyi csapat gyakorlatilag együtt maradt, elhanyagolható különbségekkel. Az is biztos, hogy egy ereje teljében, önbizalma csúcsán lévő Sporting ezt a Genket felaprítaná hazai pályán, de ez a csapat messze van ettől. Kérdés, hogy szeretnének-e még szenvedni az EL-ben, vagy ma este világossá teszik, hogy a bajnokságra akarnak koncentrálni a jövőben. A belgák persze fogadkoznak, hogy támadni fognak, ami érthető is, hiszen nekik a továbbjutás nagyon is kézzel fogható cél.

Ennek ellenére ma este akár még nyerhet is az új edző keze alatt a Sporting, hiszen a két héttel ezelőtti meccset csak a hajrában, már tíz emberre fogyatkozva vesztették csak el, tehát a különbség talán nem volt akkora a két csapat között, amit hazai pályán, új edző által feltüzelve ne lehetne eltüntetni.

 

A Sportinghoz hasonlóan reménytelen helyzetből próbál meg minél többet kihozni az Académica is, ehhez azonban nem a gyengébbik(?) madridi csapat a legideálisabb partner. A spanyolok a bajnokságban is hasítanak és úgy tűnik az Európa Liga sem derogál nekik, ha itt kell meccseket nyerni, akkor itt nyernek, még úgy is, hogy az aktuális szupersztárjukat egyáltalán nem szerepeltetik itt. Máig érthetetlen, hogyan tudtak tavaly lemaradni a BL-selejtezőkről, ami miatt nem csak ők, hanem Coimbra teljes lakossága is el volt keseredve.

A "briosák" Madridban sem hagyták magára a csapatot

 

A beszámolók szerint a két héttel ezelőtti, madridi meccsen természetesen az Académica játszott visszahúzódva, átadva a területet az egyébként legyengített Atléticonak, akiket Falcao nélkül ki is tudtak védekezni - egy ideig. Ez a játékkép valószínűsíthető ma estére is és az eredmény is hasonló lehet: nem sokkal, nem gólokkal, de magabiztosan nyerni fog az Atlético.

 

A harmadik portugál csapat ma este a Marítimo lesz, akik eddig kétszer annyi pontot szereztek az EL-ben, mint a Sporting, apró szépséghiba, hogy ezzel a két ponttal is ugyanúgy utolsó helyen állnak, mint a másik két portugál csapat. A Bordeaux-val két hete döntetlent játszottak és mivel az EL eléggé kiszámíthatatlan, a hazai pálya előnye sem olyan egyértelmű, mint egyébként, ma este sem feltétlenül a franciák az esélyesek. Madeirán az összefoglalók alapján akár nyerhetett is volna a Marítimo, hiszen a helyzetei megvoltak hozzá, most ezen kéne kicsit javítani, hogy Portugália ne csak utolsó helyeket szerezzen a csoportkörben.

Az U-21-es válogatott Rúben Ferreira lehet az idei szezon felfedezettje

 

A bejegyzés trackback címe:

https://portugalfoci.blog.hu/api/trackback/id/tr478331062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása