Primeira Liga e tudo

Sorsdöntő meccsek

2012. november 06. - Latz von W.

Ahogy szinte az összes résztvevő csapatnak, úgy a három portugálnak is sorsdöntő forduló következik ma és holnap a BL-ben. Igaz, ez a Benficának és a Bragának inkább fenyegető kijelentés, nekik akár sorspecsételő is lehet a szerdai meccs, az eminens Porto ugyanakkor két fordulónyi pihenést és rengeteg pénzt harcolhat ki magának már ma este, amennyiben nem kap ki Kijevben. BL-forduló portugál szemüvegen át.

Ahogy szinte az összes résztvevő csapatnak, úgy a három portugálnak is sorsdöntő forduló következik ma és holnap a BL-ben. Igaz, ez a Benficának és a Bragának inkább fenyegető kijelentés, nekik akár sorspecsételő is lehet a szerdai meccs, az eminens Porto ugyanakkor két fordulónyi pihenést és rengeteg pénzt harcolhat ki magának már ma este, amennyiben nem kap ki Kijevben. BL-forduló portugál szemüvegen át.

Időrendi sorrendben haladva (de mehetnénk akár keletről nyugatra is) a Porto meccse az első, ahol egyszerű a képlet: ha pontot szerez a csapat, továbbjutott. Az eddigi meccseik alapján ez a pontszerzés nem túl elrugaszkodott elvárás, igaz az eddigi három győzelméből csak egyet szerzett idegenben az FCP, azt is Zágrábban, az meg nem számít.

Akárhogy is nézzük, ebben a csoportban a Porto bizony élet és halál ura, egy ma esti döntetlennel (esetleg vereséggel) még vissza is hozhatja a versenybe az ukránokat, hogy azok ott lihegjenek a PSG nyakán. De, ha a csapat mégis inkább úgy dönt, hogy a három pontra, csoportelsőségre megy, annak Párizsban fognak jobban örülni, mert rövidre zárnák a két továbbjutó kérdését. Igazán jó érzés lehet, mikor egy párizsi újgazdag klub pitizik a csapatnak.

Az esti ellenfélről általában véve is sokat olvashatunk, akár az NST-n is, Ukrajna kirakatcsapata mindig is karakteres, jól felismerhető stílusban játszott, rengeteget adott a világ futballjának, eredményessége leginkább az éppen aktuális játékoskeret erősségétől függ. Idén ez arra elég, hogy a Bundesliga negyedik helyezettet magabiztosan kiejtsék, illetve a csoportkörben a második-harmadik helyre pályázzanak. Otthon azért biztosan győzelemre törnek majd, de ezt akár ki is használhatja a Porto.

A portói kiadású O Jogo sportnapilap rögtön ki is számolta, hogy egy mai győzelemmel (ami ugye a továbbjutást is jelentené) 16,1 millió eurót keresne a klub (15,6 milliót, ha döntetlent játszik), ami azt jelenti, hogy Jackson Martínez nyári vételárát (8,8 millió) máris visszakereste a csapat. Ez a 2004-es BL-győzelem óta a legnagyobb bevétele lehet a klubnak.

Az esti, kijevi fagyban rendezett meccsre leginkább döntetlent tippelnénk, de hazai vagy vendéggyőzelmen sem lepődnénk meg. Ilyen a jó tipp, igaz?

 

Szerda estére megduplázódik a portugál érdekeltségű meccsek száma, ahogy a tét és a csapatokra nehezedő nyomás is. A Fény Stadionba most a Szpartak Moszkva látogat, akik látszólag ugyanúgy eltöketlenkedik az idei BL-kalandjukat, mint a Benfica. Szerdán végre eldönthetik, hogy akkor ki is veszi komolyabban ezt a kiírást; egy Benfica-győzelemmel és egy glasgow-i Barca sikerrel például továbbjutó helyre ugrana a lisszaboni csapat. Legutóbb is azt írtuk, hogy iszonyú nehéz dolga lesz a Benficának, de egyáltalán nem lehetetlen. Ami biztos, hogy elég sok elég fontos hiányzója lesz a csapatnak, kezdve az eltiltott Maticcsal, Aimaron át Martinsig, ami azt jelenti, hogy egy saját nevelésű fiatalt kell mélyvízbe dobni a középpályán. Az A Bola szerint ez André Almeida lesz, aki 22 évével és összesen egy Bajnokok Ligája meccsével valóban nem számít rutinosnak. Ennyi rossz előjel ellenére is úgy gondoljuk, hogy a meccset megnyerheti a Benfica, hiszen legutóbb Moszkvában sem voltak rosszak.

 

Papíron a Bragának lesz a legnehezebb dolga ebben a fordulóban, de ezt csak abban az esetben vennénk figyelembe, ha nem láttuk volna játszani őket legutóbb az Old Traffordon. Ezzel a bátor játékkal otthon is meglephetik a Unitedet, most már csak azt kéne kitalálni, hogy hogyan tartják meg ezt az előnyt. Egy pontszerzés vagy esetleg győzelem hatalmas lépést jelentene a továbbjutás felé és ez egyáltalán nem elképzelhetetlen egy kényelmes Man United ellen. A kolozsváriak és a törökök egy döntetlennel egymást rúgják majd tökön, így a Braga szépen felkúszik a második helyre, ahonnan már nem fognak elmozdulni.

A bejegyzés trackback címe:

https://portugalfoci.blog.hu/api/trackback/id/tr438331060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása