Primeira Liga e tudo

Sebnyalogatás a bajnokságban

2012. október 26. - Latz von W.

Jól indult a kupahét Portugáliában, aztán sikerült pár szerencsétlen eredménnyel elrontani a szánk ízét, így mire csütörtökre értünk, már csak legyintettünk az újabb vereségeken. A bajnokságban azonban újabb fordulót rendeznek, itt legalább mindig a portugál csapatok nyernek. Kivéve, ha döntetlen születik.

 

 

Jól indult a kupahét Portugáliában, aztán sikerült pár szerencsétlen eredménnyel elrontani a szánk ízét, így mire csütörtökre értünk, már csak legyintettünk az újabb vereségeken. A bajnokságban azonban újabb fordulót rendeznek, itt legalább mindig a portugál csapatok nyernek. Kivéve, ha döntetlen születik.

 

 

Az európai kupaforduló kivesézését kezdjük a BL-lel, azon belül is az eminensekkel. A Porto a mostani idényben leginkább olyan, mint egy bűnbánattal teli mintadiák. Általában a legjobb jegyeket kapja, de tavaly túlságosan ellazázta az évet, amire csúnyán ráfázott és ezért idén mindenképp javítani szeretne. Elsőként a legkönnyebb házit csinálta meg Zágrábban, majd, ahogy egy előrelátó, szorgalmas nebulóhoz illik, szívós munkával legyőzte a PSG-t és a kijevi Dózsát is, azért, hogy később már ne legyen ezekkel gondja. Jó tanuló – jó sportoló.

Ha egy kicsit előre gondolkozunk mi is, arra juthatunk, hogy a Sárkányoknak tulajdonképpen elég lesz az otthoni Zágráb elleni meccsüket hozni és akkor akár a másik két meccsüket már el is bukhatják, mert 12 ponttal nem nagyon szoktak csapatok kiesni. (Csak összehasonlításképp: a tavalyi csoportkörben az összes csoportból továbbmentek volna 12 ponttal, ötöt pedig meg is nyertek volna.) Erre, mármint a 12 pontra bőven megvan az esély, sőt, lehet belőle 13 vagy 15 is, attól függően, hogy Kijevben győznek, vagy döntetleneznek. Párizsban vereséggel kalkulálunk, mert azért mégiscsak, de nyugodtan cáfoljanak ránk Jamesék!

Sajnos a Benfica és a Braga pont ellentétes utat jár be. A fővárosiak tavaly emlékezetes menetelést produkáltak, eltették láb alól például a Man. Unitedet és a Zenitet is, a negyeddöntőben csak a Chelsea verte őket. Ehhez képest idén csak vergődnek a csoportban, jelenlegi egy pontjukkal igen nehéz lesz elcsípni a második helyet – feltéve, hogy még mindig ez a cél. Ehhez kiváló alkalom lett volna a keddi, moszkvai meccs, ott, ahol egy Celtic nyerni tud, talán a Benficának is összejöhet. Nem így lett, a statisztikák alapján egy kiegyenlített meccsen nyert a Szpartak egy öngóllal már az első félidőben eldöntötte a meccset. A Benfica saját blogján már kitárgyalták a miérteket és a hogyanokat (sőt, annál többet is), így ebbe nem ásnánk bele magunkat jobban. Érdekes egyébként, hogy a Celticet sokan lesajnálták a szezon előtt, mivel a skót foci (=értsd, a Celtic és a Rangers) már rég nem tényező Európában és a protestánsok eltűnésével a Celtic is eltunyul, meggyengül. Ehhez képest nagyjából olyanok, mint az idei Videoton, iszonyúan a BL-re vannak kihegyezve, szépen gyűjtik is a pontokat. Nehéz lesz a Benficának, az biztos.

A Braga ugyanaz pepitában, mint a fővárosi színdruszája (ezt a szót most találtam ki). Az első fordulóbeli hidegzuhany után szépen összeszedte magát a gárda, az isztambuli skalp mellé pedig majdnem összejött a manchesteri is. A huszadik percben kettővel vezetni az Old Traffordon már olyan alap, amire lehet építeni a hátralévő 70 percre. Sajnos ezúttal a United szépítő gólja elég korán jött, talán ha a szünetig kihúzták volna kapott gól nélkül, akkor egy idegesebb Manchester ellen, ezt a szép, okos játékot elővezetve, amit játszottak, szóval akkor ki lehetett volna húzni. Ennek ellenére a mutatott játék tényleg jó, bíztató és legfőképp váratlan volt, nem véletlenül tapsolt a csapatnak a komplett portugál sajtó a vereség ellenére. Ezek után tényleg csak a Kolozsvár elleni zakót sajnálhatják Bragában, mert anélkül bizony elég bíztatóan állnának a csoportban. Azért így sem lehetetlen a továbbjutás, fogadkoznak is a játékosok, meglátjuk, összejön-e.

 

A sokkal kiszámíthatatlanabb és követhetetlenebb kupában a Sporting vereségéről (a kvázi érintettség okán) itthon már mindenki értesült. Az erre a meccsre megbízott jónevű Oceano de Cruz nem tudta felrázni a csapatot, tovább tart és most már maga alá is temeti a csapat európai szereplését a vesszőfutás. Most már csak hetek, talán napok kérdése, hogy valaki a klubtól lenyilatkozza az olaszul már jól ismert szöveget: minket elsősorban a bajnokság érdekel, az Európa Liga másodrendű, ott hadd játszadozzanak a kicsik. Pedig a genki meccs nem így indult, már a legelején vezetett a Sporting egy malac góllal és ugyan nem sokkal később egyenlített a Genk, a portugálok próbálkoztak becsülettel, szinte minden fontosabb statisztikai mutatóban jobbak is voltak. Boulahrouznak azonban jobb ötlete támadt: inkább begyűjtötte gyorsan a második lapját, hogy ezzel is segítsen rövidre zárni az idei európai kalandot. Mivel ebben a csoportban magyar csapat is van, ezért inkább nem mennénk bele a csoport végkimenetelét illető találgatásokba, reményekbe.

A portugálok becsületét az EL-ben tehát az egyetemistáknak és a szigetlakóknak kellett volna menteni, vagy helyreállítani. Hogy ez mennyire sikerült, azt mindenki döntse el maga, szerintünk az Atlético ellen, Madridban egy góllal kikapni bocsánatos bűn, más kérdés, hogy az Académica továbbjutása már az előző két meccsen elúszott. Sebaj, tapasztalatnak jó volt ez, a Queima das Fitas idejére már mindenki el fogja felejteni azt is, hogy valaha volt olyan, hogy Európa Liga.

A Marítimo egy fokkal (egy ponttal) beljebb van, most épp a Bordeaux-t sikerült megfogni otthon. A beszámolók alapján nyerhettek is volna, nem olyan fogalmatlan ez a csapat, mint azt sokan gondolnák. A továbbjutás itt is bitangnehéz lesz, nagyjából annyira, mint a Benficának.

 

Mivel ez a poszt a Superliga hetedik fordulójának beharangozója is egyben, lássuk a párosításokat, amúgy távirati stílusban.

Már péntek késő este találkozik a két Vitória Guimaraesben, talán megérne egy kisebb vagyont a döntetlenre fogadni, mivel a Setúbal eddig hatból négy meccsét döncivel tudta le.

Szombatra három meccs jutott, az Olhanense – Moreirense találkozón újra Abdi lehet a főszereplő. A Beira-Mar elég esélytelennek tűnik a Pacos Ferreirával szemben, akiknek legalább nem kell messzire utazniuk. Még aznap este javíthat a Benfica a meglepően jól szereplő Gil Vicente ellen, idegenben, viszont ez nem épp az a felhozó, önbizalomnövelő meccs így elsőre, amit vereség után szokott felírni az orvos.

"Felmondok, basszameg"

Vasárnap a Rio Ave – Nacional sima hazai, a Braga a Marítimón mutathatja be az EL és a BL közti szintkülönbséget, a Porto pedig Estorilba látogat, ez nem jelenthet gondot a Sárkányoknak. Hétfőre így egy meccs marad még, a Sporting vergődését viszont már szurkolóik is nehezen viselik, mi több, címerállatuk egyáltalán nem.

A bejegyzés trackback címe:

https://portugalfoci.blog.hu/api/trackback/id/tr658331050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása