Primeira Liga e tudo

Ronaldo századszor

2012. október 16. - Latz von W.

Portugália Észak-Írországgal csap össze ma este az Estádio do Dragaóban, Portóban. Amellett, hogy Cristiano Ronaldo századszor ölti magára a címeres mezt, nem elhanyagolható szempont, hogy a fiúk saját maguk szórakoztatását ezúttal eredményesen tegyék. Nem fogadnék gólzáporra, de arra sem, hogy az északírek akárcsak egy pontot is szereznek majd.

Portugália Észak-Írországgal csap össze ma este az Estádio do Dragaóban, Portóban. Amellett, hogy Cristiano Ronaldo századszor ölti magára a címeres mezt, nem elhanyagolható szempont, hogy a fiúk saját maguk szórakoztatását ezúttal eredményesen tegyék. Nem fogadnék gólzáporra, de arra sem, hogy az északírek akárcsak egy pontot is szereznek majd.

Jön egy olyan mérkőzés, ahol egyetlen egy eredmény elfogadható, természetesen a győzelem. És aki követte a portugál válogatott eredményeit az elmúlt években a selejtezőktől kezdve, tudja nagyon jól, hogy mennyire szenvedősek ezek a meccsek. Albániától Ciprusig, Luxemburgtól Azerbajdzsánig volt itt minden, csak könnyed győzelem nem, főleg nem örömfocival. Én lepődnék meg a legjobban, ha ez a sorozat ma megszakadna. Persze nem ez a lényeg, a Vb-re ki kell jutni valahogy, nem a selejtezőben parádézni, erről a nyári Európa-bajnokság után Hollandia tudna mesélni. Portugália pedig a dél-afrikai tornát leszámítva az elmúlt 12 évben minden nagy tornán legalább a legjobb 8 közé jutott, amit kevesen mondhatnak el magukról. Ott is csak azért nem sikerült, mert a későbbi győztes Spanyolország volt a nyolcaddöntőbeli ellenfél.

a spanyolverő HealyPVMiki szerzőtársam "kétcsapatosnak" titulálta ezt a csoportot, én azonban nem nézném le ennyire a többieket. Ha már az északírek a soros ellenfél, velük kapcsolatban mindenképp kiemelendő, hogy  2005-ben Angliát, 2006-ban a későbbi Eb-győztes spanyolokat is le tudták győzni a selejtezőcsoportjukban, 1-0-ra, illetve 3-2-re. Igaz, hogy mindkét bravúr hazai pályán esett, és mind a négy(!) gólt az a David Healy szerezte, aki azóta már az angol harmadosztályban sínylődik, jelenleg nem is kerettag.

Portugál oldalon leginkább Coentrao sérülése okozhatna problémát, de ha ez Észak-Írország ellen megtörténik, akkor azért át kell értelmezni az elvárásokat Brazíliával kapcsolatban... A portugál sajtó szerint Miguel Lopes lesz a helyettes, amibe csak azért nem kötök bele, mert ezt el kell bírnia a csapatnak egy ilyen meccsen. Na jó, egy kicsit belekötök! Nálam inkább Miguel Veloso lenne a balhátvéd, és Custódio kapna lehetőséget a védelem előtt. Na meg persze centerposzton vannak problémák, de a Bento-Postiga szerelem jobban lángol, mint valaha, pedig Moszkvában csak a vak nem látta, hogy Hélder mennyire súlytalan, használhatatlan, ráadásul a labda is kurvára zavarja. Talán még a vak is. Így nehéz lesz Nelson Oliveirából kihozni a klasszist, pedig a Deporban szépen bontogatja szárnyait. Sőt, az sem fog kiderülni, hogy Éder mennyire lenne hasznos. Persze sanszos, hogy az északírek ellen megint bepattan Postigáról egy lövés, vagy egy beadás, amivel bebiztosítja magát két évig, ezzel pedig csak ő jár jól, mi, szurkolók és a válogatott biztosan nem.

Ronit az északírek is kergetni, sőt, rugdosni is fogják 100. válogatottsága alkalmából

A mérkőzés bárhogy is alakul, Ronaldo biztos, hogy soha nem felejti el ezt a kedd estét, hiszen 100. alkalommal lesz válogatott, amivel a portugál örökranglista harmadik helyére lép, Luis Figo és Fernando Couto mögé. Gólok tekintetében 38-nál jár, tehát már csak 9 gól a hátránya Pauleta mögött. Nem bánnám, ha beköszönne eme jeles alkalomból, megkönnyítve ezt a nehéznek ígérkező estét.

Nyilván az északírek is látták, hogy a futballt 90 percig csalva lehet eredményt elérni Portugália ellen, más kérdés, hogy az ő keretük milyen szinten, és hány percig lesz alkalmas erre a sokak által futballnak nevezett akármire.

Sajnos Magyarországon a portugál válogatott nincs az albán, vagy a szlovén szintjén, tehát tv-közvetítés nélkül maradunk. Streamek a veetle.com, esetleg az atdhenet.tv oldalon elérhetőek lesznek. Kezdés 21:45-kor, jó meccsezést mindenkinek!

A bejegyzés trackback címe:

https://portugalfoci.blog.hu/api/trackback/id/tr178331042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

297074 2012.10.16. 23:47:22

Erről is Capello tehet!

338468 2012.10.16. 23:52:21

És Postiga tényleg talált egy gólt...

255834 2012.10.17. 02:35:25

"Ott is csak azért nem sikerült, mert a későbbi győztes Spanyolország volt a nyolcaddöntőbeli ellenfél." Nyilván csak ezért. Meg talán azért, mert a kilátástalan játékú Queiroz csapat legnagyobb skalpja tétmeccsen a Koeman-féle magyar válogatott volt (még Albánia ellen is szenvedtek). Látom most is csak úgy süvít a csapat a selejtezőkön, talán nem kellene kevélyen Capellóra kenni, ha valami nem megy flottul, inkább törekedni kéne a kiegyensúlyozottságra.

345428 2012.10.17. 08:14:21

[Viridis Aquilae](#943478): Queiroz problémás volt, nem tagadom, sose tettem. De akkor már a csoportok sorsolása után is leírta mindenki Portugáliát, merthogy Brazília és Elefántcsontpart mellől nem fog sikerülni ( idén nyáron is mindenki így tett...). Aztán mégis, izgulnom sem igazán kellett. Nem volt egy Vb-esélyes csapat közel sem, de azért volt olyan csapat abban a nyolcaddöntőben, aki ellen összejött volna a negyeddöntő legalább. De erről utólagosan teljesen felesleges beszélni, így legalább Queiroz megérett a menesztésre. A portugál válogatottnál nagyon komoly mentális problémák vannak minden egyes selejtezősorozatnál, képtelenek felpörögni, meg vannak sértődve, hogy futballozni kell. Ez a baj, Capellónak semmi köze ehhez.

255834 2012.10.17. 17:25:11

[gomes88](#943525): az bolond volt, aki Elefántcsontpart miatt leírta Portugáliát, ez tény. De a két csapat azonos szintet ütött meg, ez látszott a nyitómeccsükön, a különbség annyi volt, hogy Portugália előbb játszott az észak-koreaiakkal, akik azt hitték, hogy lehet keresnivalójuk és utána a már továbbjutott brazilokkal, akik felküldték a cseresort. Queiroz szoros meccsre kényszerít bárkit, de, hogy egy komolyan vehető csapatot sem győzött le, azért az kínos az akkori portugál állományt elnézve. Nyilván volt, aki ellen továbbjuthatott volna, de csoport másodikként akkor szinte csak erősebb ellenfelet kaphatott, a vb rendszer szerint meg a negyedik kalapból sorsolva kellene a szerencse is. Ha tovább is megy a 8 közé, az a portugál csapat nem volt elég erős, azért ezt az a 2 éves periódus alátámasztja, tehát igazából mindegy volt, hol esik ki. Innentől pedig nem tükrözi teljesen a valóságot, ha csak a spanyolokra fogjuk az akkori portugál kiesést. A vb és az eb csoport azért nagyban különbözött, az egyik vb szinten volt halálcsoport, ahol a negyedik csapat teljesen súlytalan volt, az elefántokat meg inkább a Drogbának és Y.Tourénak köszönhetően emelték ki, jóval kevesebb alapja volt, mint az eb-s esélylatolgatásnak. Arra gondoltam, hogy nem volt szép a Capellós cikk, mert egyértelműen vannak a portugáloknak problémai a selejtezőkkel, ahogy te is írod, tehát nem csak Capello felfogásának köszönhető, ami az orosz-portugálon volt. Capello egyébként mindenkivel ugyanazt játszatná, kb. mint Queiroz portugál csapata sikeresebb kiadásban. Arról nem is beszélve, hogy Capello csak most ült le a padjukra, van egy kis hátránya egy kész portugál csapat ellenében, nyilván nem mert az elején kockáztatni. Az eredmény igazolja, mert nagyon úgy néz ki, hogy a portugálok fognak pótselejtezni.

345428 2012.10.17. 21:15:38

[Viridis Aquilae](#943753): Portugália nem állt messze attól, hogy legyőzze Brazíliát, egy csoportgyőzelem után jött volna Chile, akit taktikailag és fizikálisan felőröltek volna, majd jön Hollandia, akik soha a büdös életben nem tudják legyőzni Portugáliát, ezt mindketten tudjuk. Gyárthatunk fikciókat végtelen menyiségben, de teljesen felesleges, sosem tudjuk meg, mi lett volna ha így, vagy ha úgy. Az itt a legnagyobb baj, hogy Ronaldo túl nagy teret kap. Nem csak a pályán, hanem egyébként. Milyen már, hogy Queiroznál márpedig védekezni kellett, az nem tetszett, és addig fúrta finoman, hangolta ellene a többieket, ameddig kirúgták? Nincs rá semmiféle bizonyíték, de meg vagyok győződve arról, hogy nem volt véletlen az a 4-4 otthon Ciprus ellen, vagy az a sima vereség Norvégiában az Eb-selejtezőkön. Meg is lett az "eredmény", majd jött Bento, de csak miután írásba adta, hogy innentől kezdve Cé azt csinál amit akar. Hirtelen jött a futball, az eredmények - igaz, hogy barátságos meccsen, de mégis -, gurítottak egy négyest a spanyoloknak, győzelmek a selejtezőkön, minden 180°-os fordulatot vett, holott a keret alig változott. Viszont kezdem úgy látni, hogy Bento túlságosan a másik véglet. Szimpatikus, haver, de semmi szava, semmi tekintélye nincs, ez tökéletesen látszik. Egyszerűen nem akarom elhinni, hogy nem lehet gatyába rázni ezt a brigádot, hogy ne csak akkor kezdjenek normálisan focizni, amikor már "gáz" van. Csírájában kellene elfojtani, onnantól kezdve, hogy CR ne ügyintézzen, hanem játsszon, és semmi mással ne törődjön. Az orosz meccsel kapcsolatos véleményemet fenntartom. Oroszország top válogatott Európában az én szememben, semmi nem indokolta, hogy hazai pályán így "futballozzanak". És attól, mert most ült le a padra Capello, ez az orosz válogatott ilyen formában évek óta együtt játszik. Szinte biztos, hogy Portugália fog pótselejtezni, de ezt már megszoktam :)

255834 2012.10.18. 02:12:26

[gomes88](#943897): egy a gond, vágyálmokra hagyatkozol a tények helyett. Márpedig a tény még mindig az, hogy Queiroz Magyarországot tudta csak legyőzni, erősebb csapatot nem. Láttam a brazil-portugált egy tipikus 0-0 volt, mindkét fél megelégedett a döntetlennel, ráadásul meg lehet köszönni, hogy Dunga pihentetett is egy kicsit, a brazil cserék, meg Baptista, Nilmar és Jouse szintű emberek voltak. Nem arról van szó, hogy Portugália elszalasztott egy nagy győzelmi lehetőséget a gyengébb brazilok ellen, még csak véletlenül se sugalljunk ilyesmit. Persze az É-Korea meccs után biztos volt a továbbjutás, de abszolút a helyén volt a portugál csapat, nem érdemelt csoport elsőséget, a brazilok az egész torna egyik legokosabban összerakott gárdája volt (pl. ajánlom ehhez a régi nst-s elemzéseket). Ha ezek után, mégis jön Chile azt sem mondhatom, hogy Queiroz őket képes kiejteni, egyrészt Bielsa klasszisokkal nagyobb elme nála, másrészt Queiroz még Chile szintű csapatot sem vert meg, tehát ez is egy merész feltételezés, főleg, hogy Chile jobban játszott azon a vébén, mint Portugália. De, hogy ugorjunk még egyet, ez a "Hollandia soha a büdös életben nem tudja legyőzni Portugáliát" egy tévhit, és attól, hogy mögé írod, hogy "mindketten tudjuk", még nem fogja legalizálni a kijelentést. Egyrészt ez már ott bukik, hogy Hollandia győzte már le Portugáliát. Kettő: nem évente találkozik a két csapat, és összesen volt 7 tétmeccsük egymás ellen ez elég kevés egy állandó tendencia levonásához. Ilyen elven Portugália mindig kiejti majd Angliát, ha találkoznak, mert mostanában így történt, vagy Németország mindig veri Portugáliát, mert mostanában így történt. Ez nem kő, papír, olló, hogy minden párosításra előre tudjuk a választ, nem is értem, hogy ezt, hogy gondoltad. A problémát tekintve egyetértünk, eleve nem hiszem, hogy abban kellene bízni, hogy CR megoldja, amikor ő villogott, akkor mindig volt mögötte egy csapat, de minimum klasszis kreatívok, akik mozgatták őt is. Egy bizonyos pontig ő megteszi a dolgát, nagy százalékban berugdossa a helyzeteit, de nem szabad, hogy rátelepedjen a csapatra, és egyetlen opcióként funkcionáljon. Én pl. nem tartom olyan zseninek, mint Rui Costát vagy Figót, hogy bármilyen helyzetből kihúz a csávából. A portugáloknál mindig benne van, hogy erősen 'hangulat csapat', szélsőséges teljesítményekre képesek, pl. ezért kéne nagyobb versenyhelyzetet teremteni a csapat tagjai számára, néhányan túlzottan be vannak most betonozva, nincs meg a friss motiváció. A védekező futball is futball, ráadásul hamar jött a gól, nem indokolta semmi, hogy területet adjanak CR-nek és Naninak, mert ők pont arra vágynak a gyorsaságukkal. Capello kétszer lett bajnok a Reallal, de mindkétszer kirúgták, mert nem tetszett a spanyoloknak a játék. Evidens volt, hogy az oroszoknál is kontrafocit játszat majd, korábban is azt csinálták a ruszkik, csak nem a védelmi vonalban szerezték akkor a labdákat, hanem magasabban (így több volt a kontra). Nézd meg Angliát, még annyi elképzelésük sincs, mint az oroszoknak, pedig az övék is topcsapat...

345428 2012.10.18. 08:24:00

[Viridis Aquilae](#944022): Nem értem, miért foglalkozol ennyire a 2010-ben történtekkel. Attól mert Bielsa nagyobb koponya Qeiroznál (tény, utóbbi csak egy jó segédedző, amúgy sehol nem csinált semmi értelmeset ), attól még azt a chilei csapatot úgy vitte a hév, hogy Portugáliának még csak jól sem kellett volna futballoznia, hogy 1-2 kontrából betaláljon. De, mint mondtam, engem ez már nem foglalkoztat, csak láttam azt a csapatot is meccsről-meccsre játszani, és erősebbek voltak annál, mint amilyennek itt most beállítod (ettől még köszönőviszonyban sem voltak a nyári, Eb-csapattal, amelyiket ugye 2 kapufa választotta el a végső győzelemtől). A legnagyobb rejtély az, hogy ez a keret 98%-ban ugyanaz, mint az Eb-n, és mégis megy a baszakodás, holott akkor jelesre vizsgáztak csapatként. Nem értem, mi változott. Egyszerűen csak a tudat, hogy "áh, megint selejtezni"? Szívesen látnék a fejekbe, a motivációs felvetés abszolút jogos, habár jelenleg nehéz lenne ennél erősebb csapatot összerakni. Csatárposzton mindenképp váltani kéne, hiába a gólok Postigától, de másba nem tudok belekötni. Meireles fontos láncszem, jobban hiányzott, mint előzetesen gondoltam. Összességében továbbra is elképzelhetetlennek tartom, hogy Portugália ne legyen ott Brazíliában. Csak miért kell ennyire nehézzé tenni ezt..

255834 2012.10.18. 15:12:22

[gomes88](#944123): azért, mert nem tartom helytállónak, ha azt mondjuk csak a spanyol csapat miatt nem sikerült jól a 2010-es portugál vb. Tudjuk milyen erőt képvisel az elmúlt 4-6 évben a spanyol válogatott, így ez úgy is volna érthető, hogy Portugália mindig ugyanannyira erős volt, csak azok a fránya spanyolok beleköptek a levesbe. Egy két éves periódusból szerintem reálisan megítélhető egy csapat, és akkor én is rengeteg portugál meccset láttam (a magyar sel. csoport miatt), és az ellenünk vívott meccseken is látszódott, hogy Queiroz portugál csapata, távol van az azt megelőző évek portugál válogatottjaitól. Ez nekem arra hajaz, amit egy-két holland drukkertől olvastam, és velük is vitába szálltam, amikor azt mondták, hogyha "Dánia ellen bemennek a helyzetek". De pont azért nem sikerült, mert egy kalap szar volt akkor az a csapat, ahogy Queiroz azért nem tudta megverni Elefántcsontpartot, Brazíliát, majd a spanyolokat, mert nem volt elég erős a csapata, csak ahhoz, hogy Koemanékat lenyomja. De nem fogunk összeveszni azon, hogy mi lett volna egy képzeletbeli Portugália-Chile meccs eredménye 2010-ben, nyilván felesleges is. Ha visszaolvasol, nem állítottam be semminek azt a portugál válogatottat, kizárólag tényeket írtam le, hogy kiket tudtak megverni és kiket nem, egy-egy eredmény hazudhat, de sok egymást követő már nem. "ettől még köszönőviszonyban sem voltak a nyári, Eb-csapattal, amelyiket ugye 2 kapufa választotta el a végső győzelemtől" Ez szintén egy erős feltételezés, mert, ha feltesszük, hogy Portugália döntőt játszik, akkor ott van Olaszország, és a portugálok "mindig kikapnak az olaszoktól", ugye az előbb tisztáztuk, hogy te adsz az ilyen hagyományszerűségekre. :) Nem az erősséggel van baj, hanem, hogy egyeseknek túlzottan bérelt a helye, és van alapja, mert a kezdők és a cserék között komoly a szakadék a portugáloknál, de akkor is, valahogy küzdésre kéne őket sarkallni. Pl. center posztra Ricardo Vaz Te már megérett egy behívóra. Azért nem mindenki kihagyhatatlan, pl. Veloso, Postiga, Pereira és szerintem Nani sem az, most függetlenül az aktuális meccstől (hogy Postiga gólt lőtt). Nani például elég ingadozó, tud rohadt jó és ritka szar is lenni. Az alapcsapat nyilván marad, de egy-egy padoztatás néha jót tehet a jövőre nézve. Persze, a portugálok kijutnak, a pótselejtezőn csak Belgium lehet veszélyes (már, ha pótselejtezős lesz) a kijutásra.

345428 2012.10.18. 17:14:36

[Viridis Aquilae](#944363): Nem mondtam, hogy a portugál válogatott rohadt jó volt, de ettől függetlenül játszhatott volna negyeddöntőt, ha nincs ilyen el..szott ágon, még úgy is, hogy az utóbbi 12 év talán leggyengébb portugál válogatottja volt. Nagy volt a szórás a legutóbbi Vb-n, elég szélsőségesek voltak a csoportok. Igaz, ezt semmivel nem tudom alátámasztani, de az idei Eb-n csak Portugália tudott felnőni Spanyolország mellé, ezáltal nem hiszek benne, hogy a világ legjobb válogatottja elleni siker után lett volna csapat, aki megállítja Ronaldóékat. Ezért sajnálom borzasztóan, hogy megfojtották a spanyol futballt 70-80 percig, és annyit nem érdemeltek, hogy a rohadt kapufa melléjük álljon. Vaz te érthetetlen, hogy miért nem kap esélyt, de ha már így alakult, legalább Nelson Oliveira vagy Eder játszhatna többet, mindkettőben több a fantázia és a potenciál. Veloso az elmúlt időszakban sokat fejlődött, az Eb-n az egyik legjobban játszó portugál volt, de ettől még Custódio simán megkaphatná a lehetőséget. Naniról ugyanezt gondolom, sokszor imádom, de van, hogy ki vagyok rá teljesen. Belgium tényleg erős, remélem erre nem kerül sor. Habár amióta Witselt kiutálta a világból a magyar Benfica Szövetség, azóta annyira nem figyelem őket :)

255834 2012.10.19. 03:04:34

[gomes88](#944422): erről nekem az a véleményem, hogy Queiroz csapata a helyén volt, bravúrok nélkül a tőle várható minimumot hozta (sőt talán még kevesebbet is), ez pont erre volt elég. Olyan volt az a csapat, amilyen edző CQ. Azt nem tudom, hogy a 2002-es Oliveira csapatnál gyengébb volt-e (ha az utolsó 12 évet nézzük), eredményben nem, mutatott játékban szerintem igen. Az sem teljesen igaz, mert első olasz-spanyol, még kiegyenlített meccs volt, akkor még valahogy a digók is jól játszottak, nem tudom, hogy a spanyolok lettek-e jobbak vagy az olaszok gyengébbek, talán mindkettő. Mindegy, nem akarok erre sem tippelgetni, hogy mi lett volna ha... Tudom milyen szar, ki-ki meccset vívni a spanyolokkal, mert valahogy a végén mindig ők örülnek, akárhogy is néz ki a játék. Postiga amúgy nagy talány, mert CR-nél is jobb gólmutatóval rendelkezik a válogatott karrierje alatt (40% vs 37%) csak az igazán nagy meccseken nem ér sokat. Veloso játékát régebben kedveltem, de láttam a Serie A-ban és finoman szólva is gyenge volt, nem tartom nélkülözhetetlennek. Manuel Fernandest is elő lehetne bányászni, bár eltűnt valahol a Boszporusznál. Mondjuk a belgák még nagyon fiatalok és tapasztalatlanok, ezért a köv. 2 évben Portugália az esélyes, de 4 év múlva erre már nem tenném le a nagy esküt.

345428 2012.10.19. 08:25:50

[Viridis Aquilae](#944703): Veloso genoai karrierje nem mérvadó. Nem nézek igazán olasz meccseket mostanában, de régebben igencsak félretolták a valamivel jobb légiósokat nem túl komoly kvalitású olaszok ellenében. Ő is ennek lehetett az áldozata. Postiga csak elveszi a helyet a fiatalok elől, egy komolyabb ellenfél ellen (lásd Oroszország) a labdát sem tudta sokszor átvenni, lassú körülményes. Most kedden is ajtó-ablak helyzetben felrúgta a harmadik karélyra 7 méterről. Technikailag is kilóg. Manuel Fernandest folyamatosan követelték a keretbe, az Eb előtt behívta egyszer mutatóba, azóta semmi. Pedig elférne, folyamatosan játszik és nem is rosszul. Utánpótlás terén rendben van a portugál futball, féltették ezt a válogatottat már sokszor, aztán csak van élet Figo és Rui Costáék után, igazából eredmények szempontjából nem igazán történt visszaesés. Nem azt mondom, hogy lesz 10 éven belül még két CR, de tehetségek vannak dögivel, ha jó kezekbe kerülnek, a következő generáció is tarthatja ezt a szintet. Csak jó lenne lépni egyet felfelé a "bárkit megverhet, sötét ló" kategóriából. Jöhetne már Mourinho a válogatott padra levezetni...

255834 2012.10.19. 18:14:19

[gomes88](#944766): "Veloso genoai karrierje nem mérvadó. Nem nézek igazán olasz meccseket mostanában, de régebben igencsak félretolták a valamivel jobb légiósokat nem túl komoly kvalitású olaszok ellenében. Ő is ennek lehetett az áldozata." Nem. Annak volt az áldozata, hogy gyengén szerepelt, nem lett félretolva, viszonylag sokat is játszott, de az első évében katasztrófa volt, a másodikban valamivel jobb, de a Genoa idénye hűen tükrözi a teljesítményét. A Sportingos évei után el tudtam volna képzelni erősebb csapatokban, de a Serie A-ban kijött, hogy nem tud labdát szerezni, gyengén védekezik, és nem irányít olyan szinten mélységből, hogy ezt kompenzálja. Elég jól szimbolizálja, hogy könnyen megváltak tőle és a helyére Tőzsér érkezett. Nyugodtan kérdezd meg róla a Genoa blogot. Persze nyilván nem csak a genovai karrierje mérvadó, de azért komoly támpont róla. Az olaszoknál mindig sok volt a légiós, sőt manapság is sok van, inkább a németek és a spanyolok erőltetik a sajátjaikat (meg is látszik a válogatottjukon évek óta). Szerintem egy gond van, hogy a portugál élkluboknál nem a portugál játékosok dominálnak. Vagy, hogy pontosabb legyek sokszor félre vannak tolva. Ez nem jó tendencia, hosszútávon. Azért a Figo-Rui Costa féle csapatot én jobbnak tartom, és ők nem a sötét ló kategóriát gyarapították szerintem, hanem a kimondott esélyesek egyikét. Akkor mélyebb volt a keret, de főleg erősebb a középpálya. Szerintem Veloso pl. nem fért volna be, de Meirelesen is el kell gondolkodnom. Moutinhót régóta kedvelem, de ő sem egy Rui Costa, a centereknél meg komoly a szintkülönbség. Ami jóval erősebb lett, az a védelem. Azt érzem, hogy egyenlőre a fiatalok nem helyeznek nyomást az idősebbekre, van egy 25+-os generáció, és nem látom, hogy kik által lesznek kiszorítva, ami egyben azt is jelentené, hogy nekik is kapkodniuk kell magukat, ha nem akarnak kimaradni. Nélson Oliveira és Pizzi azok a fiatalok, akik helyet csinálnak maguknak, mondjuk pont csatárokra van szükség. Bár ez lehet összefügg azzal, hogy viszonylag kevés az igazolt portugál labdarúgó, aminek nem tudom mi az oka. Na, nem mintha bajban lenne ez a csapat, egyáltalán nem öreg a keret. Mourinho inkább a következő generációt fogja átvenni, egyszer biztos lesz kapitány.
süti beállítások módosítása