Primeira Liga e tudo

A titokzatos tizedik csoport

2012. október 12. - Latz von W.

A pénteki válogatott meccsek közül túlzás nélkül a legkomolyabbat Moszkvában rendezik, két élcsapat részvételével, speciális körülmények között. Platini úr ugyanis a kilenc selejtezőcsoport mellett elrejtett még egy titokzatos tizediket is, amelyikben összesen két csapat található. Persze mindezt úgy kellett megoldani, hogy a többi válogatott ne fogjon gyanút, és ez félig sikerült is, hiszen besoroltak melléjük még négy csapatot, akik viszont reménytelenül gyengék az első kettőhöz képest. A selejtezőcsoport első és egyben utolsó előtti tétmeccse következik péntek délután.

A pénteki válogatott meccsek közül túlzás nélkül a legkomolyabbat Moszkvában rendezik, két élcsapat részvételével, speciális körülmények között. Platini úr ugyanis a kilenc selejtezőcsoport mellett elrejtett még egy titokzatos tizediket is, amelyikben összesen két csapat található. Persze mindezt úgy kellett megoldani, hogy a többi válogatott ne fogjon gyanút, és ez félig sikerült is, hiszen besoroltak melléjük még négy csapatot, akik viszont reménytelenül gyengék az első kettőhöz képest. A selejtezőcsoport első és egyben utolsó előtti tétmeccse következik péntek délután.

Amikor hozzákezdtem a poszt megírásához, rájöttem, hogy nem is tudom, hogy állnak a portugálok a selejtezőcsoportban, ezért azzal kezdtem, hogy ennek utánanéztem a neten, aztán majdnem elröhögtem magam. Egyrészt rájöttem, miért nem emlékeztem az első két meccsükre (Luxemburg és Azerbajdzsán volt az ellenfél), másrészt maga a csoport annyira nevetségesen gyenge lett, annyira megjósolható a végeredménye, hogy azon gondolkoztam, érdemes-e egyáltalán csoportról írni párbaj helyett. Mert elmormolhatunk itt minden közhelyet „a labda gömbölyű”-től az „egy meccsen bármi megtörténhet”-ig, azt senki nem gondolhatja komolyan, hogy Izrael, Azerbajdzsán, esetleg Észak-Írország megelőzi a két nagyot. Luxemburgot ne is említsük, habár még épp ők állnak a harmadik helyen, mert „csak” -1-es a gólkülönbségük. Maga a csoport tehát egy vicc, egy álcsoport, ahol az oroszok meg a portugálok eldöntik, ki fog pótselejtezni, a többiek meg a harmadik helyért mehetnek.

Ha ezt az okfejtést így elfogadtuk, akkor abból egyenesen következik, hogy a ma esti meccs viszont baromi fontos lesz, hiszen ez így már gyakorlatilag olyan, mint egy kupa párharc az egyenes kieséses szakaszban. Ha a ruszkik elleni két meccsen jól szerepelnek, a portugáloké az első hely. Ez nyilván fordítva is igaz, amivel Capello tisztában van, ezért biztosak lehetünk benne, hogy mind a két csapat komolyan fogja venni a meccset. Ezenkívül, mivel mind a két együttes elég erős ahhoz, hogy legyőzze a másikat és le is akarják győzni a másikat, így az is valószínű, hogy élvezetes, izgalmas meccs lesz.

A két csapat elég rég találkozott már egymással, legutóbb a 2006-os VB-re selejteztek együtt, akkor Moszkvában 0-0 lett, Lisszabonban viszont az utolsó csepp meleg vodkát is kifacsarták az oroszokból (7-1) – nem is jutottak ki a VB-re. Ami frissebb emlék, hogy a két ország az idei Eb-n is találkozhatott volna, ha az oroszok továbbjutnak a csoportjukból. De nem tették, így Portugália-Csehország meccset rendeztek a legjobb nyolc között.

Kettejük közül nyilván az oroszoknak volt nagyobb csalódás a nyári torna, ezt a kapitányváltás is jelzi: Advocaat helyett most Capelloval próbálkoznak. Portugál oldalon nem volt edzőváltás, annak ellenére, hogy sokan csalódásként élték meg az Eb negyedik helyet, ez azért egy reális, elfogadható eredmény volt. A csapatban sem volt azóta túl nagy változás, néhány fiatalt és kevésbé fiatalt hívott be Bento az első két selejtezőre, de a keret 90%-a ugyanaz maradt. Az újak közül talán Éder tehet hozzá a legtöbbet a játékhoz, hiszen már az Eb-n is az volt a legfőbb gond, hogy nem volt egy tisztességes befejezőcsatár a csapatban. Azaz a csapatban volt, csak épp folyton Postiga volt a kezdő, akinek a játéka, a szerepe abszolút rejtély. A lényeg, hogy ha támadásban sikerülne egy fokkal kreatívabbnak lenni, hovatovább, ha a támadók felnőnének a védelemhez (bármilyen furcsán hangzik ez, a portugál védelem Pepével és Bruno Alvessel, a két szélen Coentraoval és Pereirával az egyik legjobb a kontinensen), akkor simán hozná ezt a meccset a portugál csapat.

Kérdés még, hogy Ronaldo és Pepe hogyan teljesít majd, mert bár a legfrissebb hírek szerint mindketten végigcsinálták az esti edzést Moszkvában, egyikük sem teljesen egészséges és ugyanez igaz Meirelesre is, aki viszont ki is hagyta az utolsó edzést. Ő elég biztos kezdőnek számít ahhoz, hogy a kiválása már gondot okozzon, ha mégis sor kerülne rá, talán a bragai Amorim állhat be helyette.

Az oroszoknál nincs Arshavin, van viszont Denisov, aki a fizetése miatti rinyálásért nem játszik a Zenitben, de úgy tűnik, Capellot ez nem érdekli. Az olasszal egyébként elég magabiztos a csapat, legutóbb Izraelben nyertek 4-0-ra, ami, bármennyire is leszóltuk zsidó állam csapatát a bevezetőben, azért tiszteletet parancsoló eredmény. Ezért, és a portugálok néhány sérülése miatt úgy gondoljuk, hogy az oroszok akár nyerhetnek is, de nagyobb az esély egy jóféle, gólgazdag döntetlenre.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://portugalfoci.blog.hu/api/trackback/id/tr198331036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

142359 2012.10.12. 14:26:03

Hát, ahogy mondod, ez a csoport egy vicc.Innen még mi, magyarok is tovább jutnánk, második helyen.Ehh.

Patko 2012.10.12. 14:36:39

Szerintem a `sok asszal egyutt a Portugalok orulhetnek ha ma este egy ikszet csinalnak -

339564 2012.10.12. 17:43:48

Eddig nem túl jó a meccs a portugáloknak, Coentraot le is kellett cserélni a 20. percben, Postiga pedig lő mindenhonnan. Aki esetleg portugál közvetítést szeretne hallani, ahol egy sima bedobást is 200as pulzussal, 150 decibellel kommentálnak, z ide kattintson: http://www.rtp.pt/noticias/index.php?article=594662&tm=3&layout=169&visual=66
süti beállítások módosítása