Primeira Liga e tudo

9 pont reményében

2012. szeptember 18. - Latz von W.

Ma este Portugália is megkezdi szereplését a Bajnokok Ligájában, elsőként a Porto által, őket pedig szerdán követi a Benfica és a Braga. A mai meccsig már kevés idő van hátra, így csak a legfontosabb dolgokat szedtük össze, amit a meccsekről, a csapatok formájáról, az esélyekről tudni érdemes.  

 

Ma este Portugália is megkezdi szereplését a Bajnokok Ligájában, elsőként a Porto által, őket pedig szerdán követi a Benfica és a Braga. A mai meccsig már kevés idő van hátra, így csak a legfontosabb dolgokat szedtük össze, amit a meccsekről, a csapatok formájáról, az esélyekről tudni érdemes.  

 

Dinamo Zagreb - FC Porto

 

Az A-csoportban szereplő Porto papíron mindenképp esélyesebbnek számít a zágrábi meccsen, de valahogy nem  tűnik ez egy sima vendég győzelemnek. A Portonál most még minden Hulkról, vagyis az ő hiányáról szól, a szurkolók nehezen dolgozzák fel az eligazolást, kérdés, hogy a csapatnak ez  mennyire sikerül. Az előzetes hírek alapján Jackson Martínez lesz középen, ő eddig 3 meccs/2 gólnál tart idén, talán az új Falcao lesz belőle.

A portugál bajnokságban eddig összesen három meccs ment le, szemben a horvátok nyolc bajnoki és hat kupameccsével, amiket összesen három döntetlen csúszott be a győzelmek mellé, tehát a Dinamo már jobban benne van az idényben. A hazai pálya egy délszláv csapatnál mindig jobban számít, mint szinte bárhol máshol Európában, így még nehezebb dolga lesz a Sárkányoknak. Ennek ellenére fontos lenne a sorozatot három ponttal kezdeni, hiszen elvileg a leggyengébb ellenféllel kezdenek, ennél valószínűleg csak nehezebb meccsek jönnek Párizsban, illetve Kijevben. Persze az ilyen jelzőkkel is vigyázni kell, hiszen tavaly az APOEL is biztos kiesőnek lett kikiáltva, az eredményre pedig egész Portó emlékszik azóta is. A legtöbb portugál oldalon is ezt emelik ki: a tavalyi szégyent idén mindenképp el kell kerülni, még úgy is, hogy már nincs Hulk. Szerintünk ez sikerülni is fog, bár nem lesz nagy különbség a csapatok között, minimális különbséggel nyer a Porto.

Érdekesség még, hogy a két csapat már találkozott BL-meccsen, 1998-ban, akkor Zágrábban csúnya, 3-1-es vereséget szenvedett a Porto és bár Portugáliában 3-0-ra nyertek, így is a horvátok jutottak tovább.

 

 

SC Braga - CFR Cluj

 

Papíron a Braga helyzete is könnyűnek mondható, habár itt is van jó néhány tényező, ami azért árnyalja a képet. Talán furcsa, de a Kolozsvár nagyobb BL-tapasztalattal bír, hiszen ez már a harmadik idény, hogy csoportkörbe jutottak (négy éven alatt!), a Braga viszont még csak másodszor próbálkozhat. További pikantériája lehet a meccsnek, hogy a CFR kapusa, Felgueiras épp a mai ellenféltől igazolt Romániába, rajta kívül pedig még tizenkét portugál anyanyelvű játékosa van a Kolozsvárnak, kis túlzással több luzofón lesz a pályán, mint egy portugál bajnokin.


Bragai oldalon a legtapasztaltabb játékos Viana, aki fontos láncszem a csapatban, általában a középpálya közepén, ritkábban a szélén játszik. Érzékeny veszteség viszont Lima eligazolása; ő tavaly laza húsz gólt rámolt be a bajnokságban, hogy aztán idén az Udinese elleni sikeres BL-selejtező után eligazoljon – a Benficába. Őt valószínűleg Zé Luis, vagy Éder (esetleg mindkettő) pótolja majd, mögöttük pedig Mossoró rohamozhat.

Nagy kérdés, hogy mire lehet képes ez az utolsó utáni pillanatban is alakuló Braga, hiszen a legutolsó meccsükön a nem túl acélos Pacos Ferreira ellen kaptak ki 2-0-ra, a beszámolók szerint egészen siralmas játékkal.  Ezért bár az Udinese kiejtése nagy fegyvertény, mostantól aligha lehet erre alapozni. Ettől függetlenül a Bragára is igaz, ami a Portora: valószínűleg a Manchester és a Galata ellen nehezebb lesz otthon, mint a CFR Ellen, ezért jó lenne ezt a meccset mindenképp behúzni. Viszont, mivel első meccsről van szó, érthetően szeretné mindkét csapat sikeresen letudni, ez a Kolozsvárnak a döntetlent, a hazaiaknak inkább a győzelmet jelenti. Mi azért összességében hazai győzelmet várunk, mert a Bragának egyszerűen erősebb, tapasztaltabb kerete van és ez ki fog jönni a meccsen.

 

 

A Celtic-Benfica meccsről bővebben talán a Benfica saját blogján lehetne megtudni, de elvileg itt sem lehetetlen a portugál siker, a Celtic fogatlan oroszlán, a lisszaboni sas pedig könyörtelenül lecsap a gyengébbekre. Tehát, ha minden jól alakul a Liga Sagres BL-csapatai akár kilenc pontot is szerezhetnek két nap alatt, ezt pedig általában csak a legerősebb bajnokságok képviselői képesek megcsinálni. De hát, mint tudjuk, a portugál bajnokság az egyik legerősebb.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://portugalfoci.blog.hu/api/trackback/id/tr188330996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása