Primeira Liga e tudo

Gomeznyi különbség

2012. június 10. - Latz von W.

Nem a leghálásabb feladat nekiveselkedni elemezni, értékelni portugál szurkolóként a látottakat. A meccs teljesen azt hozta, amit vártam, leszámítva a végeredményt persze. De ugye tudjuk, a futball olyan játék, amikor 22 játékos kergeti a labdát és a végén a németek nyernek. És ne higgy a teheneknek!

Nem a leghálásabb feladat nekiveselkedni elemezni, értékelni portugál szurkolóként a látottakat. A meccs teljesen azt hozta, amit vártam, leszámítva a végeredményt persze. De ugye tudjuk, a futball olyan játék, amikor 22 játékos kergeti a labdát és a végén a németek nyernek. És ne higgy a teheneknek!

Az elmúlt időszakban egyre jobban érvényét vesztette ez a Lineker-féle mondás, tegnap mégis sokszor eszembe jutott és végig rossz előérzetem volt. Mert hát én sem szeretem a németeket. Nem azért, mert 11-ből 5-en ismerik a himnuszt, nem azért mert rondák és nem is azért mert tegnap legyőztek minket, megint. Lényegtelen, hogy miért, de a szimpátia-skálámon nem tegnap este kezdték meg a felkapaszkodást.

Miután pénteken lementek a mickeyegér csoport nyitómeccsei, aztán a hollandok esélyeshez méltón kezdtek a dánok ellenében, mindent adottnak éreztem ahhoz, hogy a majd' mindenki által leírt portugáljaim legalább egy pontot szerezve jó helyzetből várják a folytatást. Nem sikerült. Nem azért nem, mert Pepe egyszer hibázott, hanem azért mert amikor Hummels Badstuber hibázott, azt senki nem tudta kihasználni. Amitől talán a legjobban tartottam, beigazolódott, nincs olyan csatárunk, aki csak feleannyi labdát meg tudna tartani, aki csak feleannyi labdát le tudna fejelni, és aki legalább egy helyzetet értékesítene, mint egy Mario Gomez.

Paulo gondterhelt, sokasodnak az ősz hajszálak

Pedig Bento jól kitalálta. Az nyilvánvalóvá vált 1 perc 23 másodpercnél, hogy nekünk jó lenne az iksz. Gomez már a második percben ijesztgetett egy fejessel, aztán olyan mederbe sodródott pillanatok alatt minden amilyentől a mérkőzés unalmas és szar lett. Volt ugyan 1-2 Podolski lehetőség és Müller is mellélőtt egyszer vagy 7-8 méterrel, de a 30. perc környékére biztossá vált, hogy sokkal jobban akarnak ők is egy pontot szerezni, mint hármat elveszíteni. Feljegyezhettünk pár portugál elfutást is, de mint mondtam, center hiányában a középre tett labdák értelmüket vesztették. Schweiniék többet birtokolták a labdát, de a mezőnyfölény annyira meddőnek bizonyult, hogy a félidő legnagyobb helyzete már a miénk volt, Moutinho szöglete után Pepe tekert a kapufára, a lepattanó labda pedig ennél jobban nem találhatta volna telibe a gólvonalat.

Mindenki verve, 10 centi hiányzott, kétszer is...

A folytatásra még Ronaldo is rövid ujjú mezre váltott és átzselézte a haját, persze a mérkőzés képe ettől még semmit sem változott. Német passzolgatás, portugál kontrák, lötyögés itt, lötyögés ott, ha nem lettem volna érdekelt bizonyos szinten, simán elkapcsolok, ezt biztosan kijelenthetem. Nem ártana az Uefanak mérlegelni ezt-azt a sorsolások terén, épp elég szerintem a rendezés jogával támogatni gyengébb kvalitású válogatottakat. Első kalapba került a lengyel-ukrán páros, ami miatt itt van egy ilyen csoport, és ami miatt egy német-holland-portugál trióból egy biztosan kiesik. Eközben egy orosz csapat simán besétál a negyeddöntőbe, anélkül, hogy megerőltetnék magukat.

Volt időm ezen elmélkedni még 0-0-nál, mert nem történt említésre méltó. A német játék statikus volt, a portugál meg "hátha egyszer lerohanjuk őket". Előbbinél azt gondoltam, hogyha Özil nem forgat fel mindent, nem lesz gond, habár zavart, hogy Gomez másodszor is tisztán fejelhetett, éreztem, hogy nem lesz jó vége... Utóbbi számtalanszor megtörtént a második félidőben, de mint azt fentebb is említettem, ameddig nincs kinek centerezni, hiába van Cristianod és Nanid. Aztán a sokadik beívelés pont olyan szerencsétlenül pattant fel Moutinhon, hogy Gomeznek így lett tökéletes, és ő harmadjára már nem fejel Patricio kezébe vagy az égbe.

Pepe sehol, Joao Pereirat meg nem ezért tartjuk

Ekkor már pályán volt a benficás Nelson Oliveira, akiben nagy a bizodalmam, és akit egy kivétellel ugyanolyan könnyen hatástalanítottak, mint Postigát a korábbi 70 percben. Az az egy kivétel mégis ziccert teremtett, de hát Varela úgy bénázta el mint annak a rendje. Csúszott a bekk, közel volt Neuer, de ezen a szinten, egy ilyen buzi csoportban Németország ellen a 88. percben be kell verni az ilyet, mert nagyon sok múlhat rajta. Első körben két pont. De ugye a probléma ennél kicsivel összetettebb.

Statisztikaperverzek az okokat, összefüggéseket még behatóbban megismerhetik az anyaoldalon: itt jól látható, hogy Boateng úgy ette meg vacsorára Ronaldot, hogy a kapu közelében gyakorlatilag egyszer sem kellett hátulról néznie a hetes számot. Így tényleg nem lehet...

Aki esetleg lemaradt volna:

Összességében semmi okom temetni a csapatot. A vereség fájó, mert ikszes meccs volt, végül a szerencsésebb behúzta, na meg akinek volt Gomeze. Dánia már köpött egy jó nagyot a németalföldi korhelylevesbe, de arra nem fogadnék, hogy lesz ekkora szerencséjük még egyszer. Azt mondtam az Eb előtt, hogy aki nem képes legyőzni a dánokat, az nem érdemel semmit. Ezt az állításomat továbbra is fenntartom. Németország továbbjutása borítékolható, igazán tehetnének egy nagy szívességet Hollandia kiejtésével a szerdai játéknapon. Mert inkább egy csalódott csomagolófélben lévő nagyképű brigád ellen küldjük haza Dániát, mint egy ki-ki meccsen. Az valahogy nyugisabb lenne. Mert az ugye mindenkinek világos, hogy Hollandia nem tudja legyőzni Portugáliát!

A bejegyzés trackback címe:

https://portugalfoci.blog.hu/api/trackback/id/tr968330918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

346151 2012.06.10. 17:13:59

cicus tegnap megint begörcsölt jó szokásához híven!:)
süti beállítások módosítása