Primeira Liga e tudo

Ki tanít kit focizni?

2012. június 09. - Latz von W.

Németország-PortugáliaElőrebocsátom a korrektség érdekében: ki nem állhatom a németeket. Nem tudom miért, talán pont azért, amiért ők meg az elsők között írnák alá a portugálok futballéletből való kizárásáról szóló petíciót. Nem csoda, hogy nem alakult ki a két fél között nyomdafestéket tűrő futballkultúrális párbeszéd, de ez így jó: legalább utolsó DNS-szakaszomig tudok irtózni a németektől, és még vidámabb leszek, amikor Joachim Löw pisztolytáskás ingjének gallérján bömböl Schweinsteiger. Sor kerül vajon erre?

Németország-PortugáliaElőrebocsátom a korrektség érdekében: ki nem állhatom a németeket. Nem tudom miért, talán pont azért, amiért ők meg az elsők között írnák alá a portugálok futballéletből való kizárásáról szóló petíciót. Nem csoda, hogy nem alakult ki a két fél között nyomdafestéket tűrő futballkultúrális párbeszéd, de ez így jó: legalább utolsó DNS-szakaszomig tudok irtózni a németektől, és még vidámabb leszek, amikor Joachim Löw pisztolytáskás ingjének gallérján bömböl Schweinsteiger. Sor kerül vajon erre?

Nincs Nuno Gomes, tehát igen. Igen, kezeltetnem kéne magam, hogy még ilyenkor is Nuno Gomes jut eszembe, de ő a portugál-német párharcok kihagyhatatlan ikonja. Csak egy a bibi: ha Nuno gólt lő, akkor a portugálok elvesztik a mérkőzést. Nézzük szép sorban:

2000. június 20., Rotterdam: Portugália-Németország 3-0. Könnyen meglehet, hogy ezt a meccset még megelevenítjük egy posztban, hiszen nem minden nap gurított mesterhármast Conceicao az Eb-n, a 2000-es torna meg egyébként is a kedvencem. Szóval legyen elég annyi, hogy Nuno Golos ugyan beállt, de csak a hajrára, és a portugálok ekkor már amúgy is biztos továbbjutók voltak, a németek meg csoport utolsóként, az angolokkal karöltve battyoghattak haza. De szép is volt...

2006. július 8., Stuttgart: Németország-Portugália 3-1. Oliver Kahn és Luis Figo utolsó válogatott meccse a német rendezésű világbajnokság bronzmeccsén. Ez már egy nagyon másik Portugália volt, és egy állítólag nézhető focit játszó német. Szerencsétlen Petit még összehozott egy öngólt, de az igazán emlékezetes a 88. percben jött: Figo tekert középre, Nuno Gomes pedig egy gyönyörű előrevetődéssel állította be a 3-1-es végeredményt. Nuno tehát ismét játszott, de gólt lőtt, így a németek nyertek:

2008. július 19., Basel: Portugália-Németország 2-3. Az előző Eb legjobb nyolc csapata között rögtön sor kerülhetett volna a revansra, ám ennek nem volt sok realitása.  Pedig a győztes az addigra elfogyó törökök testén át egyből a döntőben találhatta magát. Ez a győztes azonban a gyorsan két gólos előnybe kerülő német csapat lett, hiába szépített még az első félidő vége előtt Nuno Gomes egy Az Igazi Ronaldótól lecsorgó labdával. A vége 3-2 lett, hiába hozta vissza pár percre Postiga a reményeinket. Nuno Gomes tehát ismét játszott, ismét gólt lőtt, úgyhogy a németek nyertek.

Most, négy évvel később Nuno Gomes csak a tévéből nézi a meccset, így nem kell attól félni, hogy gólja megátkozná a portugálokat. Biztos van, akinek nem hiányzik, van pár féleszű, aki szerint még Pauleta is jobb volt nála, az azonban biztos, hogy jelenleg nincsen Nuno-kaliberű portugál csatár a keretben. Van azonban egy Nani a jobb szélen, és Európa legjobb játékosa, Ronaldo a másik oldalon. Az igazi. Kettejükkel, és az állítólag erős portugál középpályával már jóval kiegyenlítettebb meccsre számíthatunk, még akkor is, ha a Conceicao-féle tönkreverésről beszélni sem érdemes, mert annak annyi esélye van, mint hogy a németek szín hetero csapatot küldenek a pályára. Nulla, ugyebár.

Az erőviszonyok még mindig arra sarkallnak, hogy kiegyezzek látatlanban egy döntetlennel. Persze én óvatos vagyok, meg pesszimista, úgyhogy akinek van kedve, meg jobban tudja, az nyugodtan megtippelheti játékunkban.

Most viszont essünk neki a németeknek, mert nincs sok időm. Itthon sok ember jár tévúton, így bármikor lecsaphat rám a népharag, amit meg ugye igen nehezen bír a kicsi szívem. Hogy megelőzzem a skandalumot, gyorsan megdícsérném az ellenfél blogját, akik a lehető legjobb értelemben vett elmebetegséggel készülnek a tornára, amit beszédes url-jük, a spritzmeinpopo.blog.nepsport.hu is jól jelez.

A németek egyébként régóta közelítenek a nézhető foci felé, itthon meg anélkül is sokan szerették őket, így nehéz terepre tévedtem. Miközben könnyen lehet, hogy a portugálok hátát fogja törni a háló, és a németek fogják irányítani a meccs jelentős részét, mégis kénytelen vagyok abból kiindulni, hogy a portugálok akarják majd a focit játszani. A portugálok mennek ki három csatárral, a portugálok azok, akik Meirelest és Velosot bízzák meg a középpályás védekezéssel ahelyett, hogy Khedirákkal öletnék a játékot.

Gomes88 már vázolta, hogy a 4-3-3 vs. 4-5-1 nem olyan különböző, mint ahogy azt gondolná a pórnép, arra azonban nem tért még ki, hogy az átállásra vajon mennyi esély van a valóságban. Joachim Löwöt semmi sem kényszeríti arra, hogy teljesen hülyét csinálva magából Müllert, és Podolskit is feltolja igazi Nani-Ronaldo féle szerepbe, arra azonban számíthatunk, hogy néha-néha felváltva elöl kolbászoljon valamelyikőjük. Nincs olyan felállás, amit centiméterre pontosan valósítanának meg a csapatok, így erre a torzulásra biztosan fel lehet készülni, pláne, hogy Klosét/Gomezt komolyabb támogatás nélkül leradírozza Pepe és Bruno Alves a pályáról, ha a kreativitást, és a technikai tudást nézzük.Németország összeállítása

A portugálok inkább esélyesek arra, hogy alkalmazkodjanak az ellenfél 4-2-3-1-éhez, hiszen a két szélső, Nani és Ronaldo meg tudják játszani az ebben a játékrendszerben elvárt szélsőjátékot. Más kérdés, hogy egyedül elöl hagyva Hugo Almeida könnyen alulmúlhatja az NB1-es csatárok hatékonyságát, így Ronaldo szabad kezet kapva fog mellette/mögötte ólálkodni, és így egy lehányt 4-4-2-re fog hasonlítani a portugál felállás.Portugália összeállítása

De igazából kit érdekel ez? Kit érdekel Löw és Bento meccse, amikor valójában Ronaldo, és Özil zsenialitása lesz a döntő?! Érdekes dolog az ő párharcuk, hiszen a két játékos a Real Madridban hétről-hétre egymást legitimálja világklasszisságában, mögöttük pedig ott lesz a klubtárs Khedira, Pepe és Coentrao. A Sid-fejű Özilt egyébként szerintem bőven elég lenne Pepével vagy Meirelessel a Holdra rúgatni, és a német csapat máris a Bayern Münchenhez hasonló kreativitással tudná csak folytatni a rohamait. Ronaldo hasonlóan nehezen semlegesíthető, talán annyi különbséggel, hogy engem régóta érdekel, hogy mit tud nélküle a portugál válogatott, mondjuk Varelával, vagy Quaresmával a szélen, mert abban igenis van fantázia, hogy nem egy csapat dolgozik alá Az Igazinak, hanem teret kap egy kreatív, kombinatív, gyors sokpasszos játék.Ronaldo

Ronaldot a németek is imádják! fotó:Kickette

Persze a körülmények ismeretében ezt nem biztos, hogy most kellene kipróbálni... Bento képes nagyot húzni, de ne legyenek hiú ábrándjaink: szervezettségben sokkal előrébb járnak a németek, a csapatukra pedig mindent lehet mondani, csak azt nem, hogy egyszemélyes. Nem valószínű, hogy jót tesz a portugál csapatnak, hogy Cristiano Ronaldora van építve a homokvár, elég csak Messi hasonló helyzetére gondolni. Az argentinnak esélye sincsen egyedül a hátán vinni Argentínát, bár alapvetően befejező csatárként labda nélkül ez biztosan nehezebb lehet, mint egy Ronaldo-féle kötetlen posztról.

Akkor miben bízhatnak a portugál drukkerek? A dominanciában. Ha sikerülne megszállni a német kaput a meccs során kétszer-háromszor tíz percre, akkor bármi megtörténhet. Cristiano Ronaldo (mögötte Coentraoval, aki a válogatottban nagyon jól megtalálja a helyét) és Nani elvonhat annyi figyelmet, hogy a belső hármas megbonthassa, vagy átlőhesse a német védelmet, de ez visszájára is megvalósulhat: ha Moutinho, Meireles, vagy Veloso gyengébb napot fog ki, az könnyen teljes impotenciához vezethet. Ebből a hármasból egyedül Meireles tett le eddig valamit is a nemzetközi porondon az asztalra, ám befejező csatárból még rosszabb a felhozatal.

Helder Postiga és Hugo Almeida statikus, nemzetközi szinten közepes csatárok, ami egy Badstuber-Mertesacker darálóban nem a legjobb előjel. Ezen segíthet a mozgékony, utánpótlás szinten extra tehetséges Nélson Oliveira, ám a Chelsea-Benfica meccsen megmutatta ő is, hogy amikor a lábában volt a továbbjutás, akkor puding, és nincs még 100%-osan kész az igazán nagy meccsekre.

Nem csoda, hogy egy ponttal nyugodtan kiegyeznék, hiszen azzal a németek sem lépnének meg, meg a másik meccsről is valaki a portugálok mögé kerülne.

Persze ha valaki bevállalja, hogy ő lesz ma az új Conceicao, akkor legalább a műnémet magyar szurkolóknak is a képébe tudnék nevetni két elbukott portugál-német meccs után...

A bejegyzés trackback címe:

https://portugalfoci.blog.hu/api/trackback/id/tr818330910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Róka 2012.06.09. 23:56:34

Útáljad a németeket. Azt pedig, hogy a portugálok akartak focizni felejtsd el. Gyengék vagytok, maximum egy X a dánokkal, a felébredő hallandok meg fossá verik ezt az antifocit játszó nemigazironaldónélkülimpotens selejtes bandát. Kérdés?

341722 2012.06.10. 00:32:56

"és még vidámabb leszek, amikor Joachim Löw pisztolytáskás ingjének gallérján bömböl Schweinsteiger. Sor kerül vajon erre?" e kis kérdésecskére, azthiszem a válasz megszületett.

344648 2012.06.10. 03:03:56

[Róka](#848824): Akkor kerülünk csak igazán bajba, ha felébrednek a "hallandok"!

154146 2012.06.10. 08:40:38

[Róka](#848824) Hogy Lalit idézzem az Üvegtigrisből: "Na Róka, húzz a picsába!" Legközelebb automatikusan bannollak, és nem a mondanivalód miatt, hanem gondolom sejted miért.

Fecka 2012.06.10. 09:45:39

A helyzet súlyosságát szerintem kiválóan szemlélteti Nélson Oliveira válogatott keretbe való behívása. Ezt a meccset egy X-re kellett volna hozni legalább!

154146 2012.06.10. 13:12:09

[Fecka](#848949): Nekem már Liedsonok jutnak eszembe, és tök komolyan úgy gondolom, hogy ebben a helyzetben Nuno jó megoldás lehetett volna. Megérne a csatárkérdés egy külön posztot a végén, mert Almeida kemény, de német szinten már nem, így berakta azt a Postigát, akinek esélye sem volt semmire. A megoldás erre Nélson volt, aki legalább mozgékonyabb Postigánál, de szó szerint levették a pályáról, nem tudott egy labdát sem megjátszani. Nem tudom mi lesz ennek a vége, bár ha a következő két ellenfél egyik védője sem fog akkora napot ki, mint tegnap Hummels, akkor szerintem meglehet a továbbjutás.
süti beállítások módosítása