Primeira Liga e tudo

Válogatott a pályán kívül

2012. június 08. - Latz von W.

Fáradhatatlan marketingesek egész csapata dolgozik azon Portugáliában is, hogy a válogatottat eladhatóbbá szerethetőbbé tegyék. Hogy sikerült-e nekik, azt eldönthetitek ti is, mi most összeválogattunk néhányat a Portugáliában futó reklámok közül.

Fáradhatatlan marketingesek egész csapata dolgozik azon Portugáliában is, hogy a válogatottat eladhatóbbá szerethetőbbé tegyék. Hogy sikerült-e nekik, azt eldönthetitek ti is, mi most összeválogattunk néhányat a Portugáliában futó reklámok közül.

Bár Portugáliát ritkán kíséri üvöltő ultrák tömege és a fél várost lebontó huligánok áradata az éppen aktuális nagy tornára, valamilyen kampány mindig kialakul a válogatott mellett. Így volt ez a 2004-es Eb idején is, mikor az amúgy brazil szövetségi kapitány, Scolari kérte meg nyilvánosan a lakosságot, hogy mindenki tegyen ki egy portugál zászlót az ablakába, erkélyére, kerítésére, bárhova, ezzel is támogatva a nemzeti csapatot. A kérés meghallgattatott, az országot egy hónapig ellepték a zászlók, az akcióból a középületek, üzletközpontok, irodaházak sem maradtak ki, valóban lenyűgöző látványt nyújtva.

Ilyen volumenű akció idén még nem volt, de azért a mostani Eb-re is készültek a marketingesek. Itt van mindjárt az „11 por todos – todos por 11” kampány, aminek talán nem nehéz megfejteni a jelentését: tizenegyen mindenkiért, mindenki a tizenegyért! A kampányhoz tartozó videóban egy kissrác, Guilherme látható, aki egy szívhez szóló, buzdító levelet írt a válogatott játékosainak.

Ebben a levélben elmondja, hogy a hozzá hasonló korú srácok mind-mind arról álmodoznak, hogy válogatott futballisták legyenek egyszer. Neki azonban más álma van: orvos vagy biológus szeretne lenni és Portugáliában szeretne élni és dolgozni. Ahhoz azonban, hogy Portugália egy jobb hely legyen – szerinte – a válogatott is hozzájárulhat, sőt, azért, hogy a portugálok ismét büszkék lehessenek magukra, a válogatott többet tehet, mint az orvosok, ügyvédek vagy politikusok. Bebizonyíthatják, hogy a portugál nép őszinte, harcos és bátor nemzet, hogy nem gyengék és lusták (mikor a lusta szót kimondja Guilherme, a videón éppen Veloso látszik – véletlen? ).

A kissé csöpögős, de összességében vállalható videó végül a már említett mottóval ér véget, az egész ország egységben a csapat mögött. Az akciót egyébként a Galp olajtársaság (a portugál MOL, gyakorlatilag) találta ki, de szerencsére nem túl feltűnően tolják a logójukat az ember képébe. A benzinkutakon viszont már lehet venni a mottóval ellátott trikókat, sőt, bármilyen vásárláshoz ingyen rátetoválják(!) a jelszót bárkire.

A kampány honlapjára ezen kívül bárki feltöltheti fényképét a „saját” tizenegyéről, amik között akadnak viccesek, ötletesek és kevésbé jópofák is, de úgy tűnik, megint mindenki a csapat mellé állt.

Tesók

 

4-3-3

A nagy cégek közül a Nike sem akart kimaradni a jóból, ők is a selecção-t felhasználva akarnak még népszerűbbek lenni. Rengeteg videó készült még a felkészülés alatt, ezek közül válogathatunk, itt például azt láthatjuk, amikor a játékosok megkapják személyre szabott cipőjüket a cégtől.

 

De megnézhetjük azt is, hogy hogyan készülnek a meccsekre, hogyan fotózzák őket, vagy hogyan vacsoráznak. Tényleg minden percük dokumentálva van.

Végül természetesen a McDonald’s is előrukkolt valamivel, ők Postigát gondolták a legjobb reklámhordozónak. A Tom Cruise-féle Mission: Impossible filmekhez hasonlóan Postiga ezúttal egy Mekiben ülve, a szendvicsének dobozában kapja az utasításokat a rajongóktól.

Az oldalon egyébként bárki üzenhet (facebook-profilon keresztül) Postigának videóval, vagy hagyományos szöveggel, amit aztán feltölthet az oldalra és természetesen nyerni is lehet minden földi jót. Itt pedig az látható, hogy a jó Hélder hogyan próbálgatja színészi képességeit.

Van még a Mekis honlapon egy „passion-meter”, ahol a legelszántabb, legszenvedélyesebb szurkolók mutathatják meg magukat, videóval és hanggal. Ez már nem annyira portugál-specifikus, hiszen a tizenhat Eb-résztvevő bármelyikét lehet választani, de mi azért ne legyünk restek Ronaldóéknak kiabálni!

A bejegyzés trackback címe:

https://portugalfoci.blog.hu/api/trackback/id/tr608330912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása