Primeira Liga e tudo

Agger és Kjaer vagy Pepe és Bruno Alves a keményebb?

2012. június 05. - Latz von W.

Dánia 1992-es EbAlaposan bemutatkoztunk mind a négyen, a Ronaldo vezette portugál válogatott ikszelt egy nevetségeset Macedóniával, majd siralmas meccsen kikapott Törökországtól a Luzban, így ideje körbenézni az ellenfelek háza táján. Nem mintha érdekelnének, vagy veszélyt jelentenének a kilenc pontos csoportelsőségre, csak hát ne unatkozzunk mi sem, és legalább van miről írni. Ma dán húsgombóccal kezdünk (Wiki mondja:frikadeller), holnap a németek kebabját kóstoljuk meg, hogy aztán csütörtökön egy kis holland sütivel hangolódjunk az Eb-re.

Dánia 1992-es EbAlaposan bemutatkoztunk mind a négyen, a Ronaldo vezette portugál válogatott ikszelt egy nevetségeset Macedóniával, majd siralmas meccsen kikapott Törökországtól a Luzban, így ideje körbenézni az ellenfelek háza táján. Nem mintha érdekelnének, vagy veszélyt jelentenének a kilenc pontos csoportelsőségre, csak hát ne unatkozzunk mi sem, és legalább van miről írni. Ma dán húsgombóccal kezdünk (Wiki mondja:frikadeller), holnap a németek kebabját kóstoljuk meg, hogy aztán csütörtökön egy kis holland sütivel hangolódjunk az Eb-re.

Ha egy futballtársadalomnak húsz évet kell visszapillantani, hogy legyen valami igazán szépre emlékeznie, az már eleve gyanús. Magyar szemmel nézve persze egy európai bajnoki cím, meg hatszor kijutni a nagy tornákra ezalatt húsz év alatt, ezeken a tornákon pedig nyolcaddöntőket, és negyeddöntőket játszani már abszolút irigylésre méltó. Mégis hogy fest akkor a dán válogatott portugál szemmel?

Jobb-e soha semmit sem nyerni, de mindig ott lenni a tűz közelében, vagy egy portugál kocsmáros is jó szívvel adná a dánoknak a Cristiano Ronaldo-Nani duót egy Európa-bajnoki serlegért? Portugália részvétele a világversenyeken teljesen megszokott, a csapat mindig esélyes, a bírók mindig ellenük fújnak, és amúgy is a buzi németeken általában egy hajszálon múlik a világraszóló siker. Ja, hogy ettől függetlenül most is a dánok röhögve nyerték meg előttük a csoportjukat, a portugáloknak pedig selejtezni kellett a bosnyákokkal?! Másodlagos.

Június 13-án ugyanis Lvivben/Lvovban/Lembergben/Lwówban/Ilyvóban Portugália-Dánia mérkőzést rendeznek (jegyek jelen pillanatban is kaphatóak 15 és 30 eurós árfolyamon az UEFA jegyértékesítő honlapján, a vonatközlekedés is parádés, így kiváló terep ez a magyar sportturistának), ami nem Koppenhága, és nem Lisszabon. Nincs hazai pálya, nincsenek urban legendek, miszerint a dánokat úgy kellett a strandról kirángatni, hogy nyerjék már meg a '92-es Eb-t, csak a két csapat, és egy minden bizonnyal sorsdöntő ütközet.

Totti, PoulsenFeleslegesen a szót sem szeretném fecsérelni, hiszen a Dán Dinamit blog már tökéletesen megírt mindent szeretett csapatáról, felhasználói szinten meg nem muszáj sokkal többet tudni Aggernél és Bendtnernél. A videojáték-rajongók nyilván Eriksent fogják szemmel tartani, a rutinosabb rókák majd megkérdezik, hogy ez a Schmeichel az a Schmeichel gyereke-e, mi pedig bólintunk, a család női tagjainak pedig megkereshetjük Poulsent (Warning: a Christian keresztnevűt jobb hátvédben!), és elmesélhetjük, hogy Totti hogy köpte le őt 2004-ben. 2004-ben, amikor ugye a "Skandináv Összefogás" hadművelettel úgy ejtették ki a svédekkel karöltve Olaszországot, ahogy azt az olaszok tennék jelentéktelen hazai bajnokikon B. István, és némi pénz hatására.

Kiemelendő a dán keretből Wass Danika (szül.: Daniel Wass), aki a Benfica jobb-bekkje, csak olyan jó szezont pörgött kölcsönben az Evianban, hogy semmi kedve beülni Maxi Pereira mögé padozni, így inkább távozni szeretne. Erre minden bizonnyal az Eb előtt nem fog sor kerülni, így a dán keret egyetlen papíron Portugáliában játszó játékosa lesz.

A dánok erejét a szervezettségükben kereshetjük, és lehet, hogy egy közepes erősségű válogatottnak jót is tesz, hogy nincsenek olyan presztízsbeli kilengések, mint amikor Cristiano Ronaldo, és Custodio van egy keretben. Ehhez a szervezettséghez persze egy biztoslábú védelem kell, amit az Agger-Kjaer gerinc garantálna is előttük két szűrővel, meg pár nagy munkabírású szélső védővel és szélső középpályással, de kapusposzton meg lesznek lőve. Én Andresenre tippelek, aki szintén az Evian játékosa, de a sérült Sorensen hiányában mind Lindegaard, mind ő csak pótbabák a gólvonalra.

Felkészülésképp ők is két meccset játszottak, egy kikapósat a braziloktól Hamburgban (1-3), meg egy győzteset Koppenhágában az ausztrálok ellen (2-0).

Az Eb-daluk amúgy egészen jól sikerült, a képi világért tőlem egy pluszpontot simán megérdemelnének, ha egy másik csoportból próbálnák továbbszenvedni magukat:

Mint már említettem, a dánok kapcsán a portugál védelmet, a németeknél a középpályát, a hollandoknál pedig a csatársort fogjuk megnézni. Íme:

Közepes kapusból Portugáliában sosem volt hiány, hitvány is akad bőven, így talán nem csoda, ha a portugál kapus szóösszetételt meghallva minden tisztességes embernek az angolok ellen a kesztyűjét levéve büntetőt fogó Ricardo jut eszébe. Említésre méltó ebben a műfajban Vítor Baia, aki legalább nyert pár trófeát a Barcával, majd a Portóval, de a válogatottban ő is csak a 2000-es Eb-t tudja felmutatni, mint valami olyan eredményt, ahol sikerült letenni az asztalra ezt-azt.Ricardo Darius Vassell

Lehet bármilyen jó kapusa a portugáloknak, ez a kép örökre megmarad majd

Úgy tűnik, hogy most megoldódtak a kapusgondok, bár ezt kár elkiabálni az Eb előtt. Rui Patrício 24 évesen több, mint 100 Sporting meccsnél tart, és az ex-játékosait szívesen beválogató Bento úgy döntött Eduardo padozása miatt, hogy ő lesz Portugália első számú kapusa. A sors furcsa játéka, hogy Rui Patrício a spanyolok elleni 4-0-ás mészárláson debütált a válogatottban, hiszen az a meccs volt az, ami igazán legitimálta Bento szövetségi kapitányságát a portugálok szemében.

Nem ijedünk meg, ha Rui Patrícióval történik valami, hiszen mögötte ül Eduardo, aki ugyan szar szezont futott, de legalább nem a Genoában. Tényleg nem, Horváth Feri, hiába terjesztetted ezt az ökörséget a törökök ellen széles közönség előtt a Sport Televízió kommentátoraként. Eduardonak ugyanis volt szerencséje Portugália legjobb, és legcsaládiasabb csapatánál töltenie az elmúlt egy évet kölcsönben, ami minden portugál kisgyerek álma. Eduardonak azonban a válogatott padját jelenti, és nem szövetségi kapitányi tisztségben. A harmadik számú kapus Beto, a kolozsvári CFR kapusa lesz, de neki nagyon kesztyűt sem kell majd húznia, ha minden a szurkolók által megálmodott mederben megy majd.

Pepe, Bruno AlvesA védő négyest bemutatni nem túl nehéz dolog, középen az egész Eb legnagyobb köcsögduója, Pepe és Bruno Alves, a jobb oldali védő minden bizonnyal Joao Pereira, balról pedig Coentrao ijesztgethet. Coentrao és Joao Pereira megmentik a védelem becsületét, de a két belső védő inkább keménysége kapcsán fog az Kékfénybe összefoglalókba kerülni, mintsem nyalóka flegmázásuk miatt. Aztán ki tudja, Ronaldo milyen hatással lesz rájuk...

A Pepére és Bruno Alvesre tett jelzők azonban nem bántóak, ha azt nézzük, hogy a portugál védelem erejét pont az ő nyers erejük, és a szélsőkben rejlő ügyesség ötvözete adja. Egy 4-3-3 nehezen működik kőkemény védők, és fürge szélső hátvédek nélkül. Kell a szilárdság, nem lehet könnyen leindítható a csapat, ugyanakkor Nani mögött jó, ha van egy Joao Pereira, a CR-Coentrao páros hatékonyságát pedig csak az kérdőjelezheti meg, akinek teljes felmentése van spanyol fociból.

Coentrao kategóriájában mindenképp top3 a piacon, értékén pedig sokat dob, hogy mindig vörös fejjel harcol, a fáradtság szót pedig nem ismeri. Sajnos Joao Pereira soha nem lesz olyan jobbbunkó, mint Coentrao, de 27 évesen neki ez most a nagy lehetősége, hogy kilépjen az árnyékból. Megeshet, hogy a Valencia nagy üzletet csinált vele, és az Eb után jóval többet fog érni, mint most, amikor Spanyolországba igazolt.

A vonal mellett tehát két ex-fővárosi fog futkosni a maga eleganciájával, középen viszont a kannibál portói erő fog érvényesülni, reméljük, hogy minél kevesebb színes lappal. Igazán bevethető cseréjüknek Rolando tűnik, aki szintén portói, és pigmentárnyalatban is jól passzol mind Pepéhez, mind Bruno Alveshez. Coentrao helyére nehéz mást elképzelni, míg Miguel Lopes könnyen lehet, hogy feltűnik  majd Joao Pereira helyén. Bento nem az a variálós fajta, így nehezen tartom elképzelhetőnek, hogy itt húzzon nagyot, de Miguel Lopes behívása úgy, hogy csak most, a törökök ellen mutatkozott be a válogatottban, jelenthet valamit.

Nem tűnik gyengének ez a védelem, de nem is arra van kitalálva, hogy végigbekkelje a rá váró három meccset. Ha képesek a portugálok irányítani a meccseiket, akkor a felhúzódó szélső védők sok mindent eldönthetnek, de az igazán nagy dolgok majd a középpályások kezében lesznek, akikről holnap gomes88 árul el többet.

A bejegyzés trackback címe:

https://portugalfoci.blog.hu/api/trackback/id/tr898330902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

255834 2012.06.05. 15:22:44

Coentrao megítélése több, mint kegyes, a Bayern München bohócot csinált belőle, köze sincs a top3-hoz, Marcelo mögött is csere, normál esetben.

154146 2012.06.05. 16:42:54

@Viridis Aquilae Coentrao szerintem komplexebb játékos, mint Marcelo, nem csoda, hogy a sorsdöntő meccseken(Bayern München, Barcelona), ő kezdett, Marcelo viszont erősebb nála támadásban, ami a bajnokságban többet ér. De szerintem Coentrao meghozza a szintet, ami kell ahhoz, hogy lendítsen a portugálok játékán.

345428 2012.06.05. 18:06:24

[Viridis Aquilae](#845246): Coentrao egyértelműen a top3-ban van, de ha nézzük az előre-hátra játékot, szerintem jelenleg nincs nála jobb balhátvéd. Van, aki jobban támad(Marcelo), van aki jobban védekezik(Evra), de ha összegyúrjuk, ő a csúcs.

255834 2012.06.05. 19:00:15

[famate5](#845311): de valljuk be, elég nehéz azt mondani egy játékosról, hogy top3-ban van, aki a saját csapatában második számú opciónak számít, magyarul többnyire padozik. Az első Bayern elleni meccsen ő kezdett, de miután a Robben-Lahm páros végigszívatta és végül megnyerte az oldaláról a meccset a BM, a második meccsre már Marceloval állt ki (biztosan benne van az is, hogy akkor támadni kellett, de Marcelo az egész meccs egyik legjobbja volt, míg Coentrao az első meccs egyik leggyengébbike). A Barcelona ellen általában Coentrao kezd a balon, de az egy speciális eset, a Barcelona ellen Pepe meg volt már "szabad romboló" a középpályán, ez nem jelenti azt, hogy a feleannyi játékperccel sem rendelkező portugál top3-as, azért ilyesmihez az alapvető minimum az, hogy legyél egyértelműen jobb, mint a saját közegedben lévő rivális. Egyébként persze nem rossz játékos, de az ilyen merész kijelentésekhez egy kicsit többet kell bizonyítani még a nemzetközi szinten. [gomes88](#845373): már a világ legjobbja is? Elképesztő iramban fejlődik a srác. Ilyen kijelentésekre nem tudok mit mondani, egyébként is mindent leírtam fent. Talán kérdezd meg a németek blogján - úgyis a Bayern szerzőgárdája ül ott, úgyis közös kvarttettet alkotunk pár hétig -, hogy mi a véleményük a világ legjobb balbekkjéről...

345428 2012.06.05. 19:35:02

[Viridis Aquilae](#845405): Nem gondolom, hogy mások véleményére szorulnék, végigkísértem az elmúlt években Coentraot, és nem hiszem, hogy egyedül vagyok ezzel a véleménnyel. Egyébként a Bayern meccsen egy szer mentek el Robbenék a jobb oldalon, mikor ő behúzódott és Khedira volt a helyén, a győztes gól előtt. Ez meg, hogy a riválisánál legyen egyértelműen jobb? Konkrétan egy Marcelo-Coentrao párosról van szó, mindkettő a világ bármely csapatában tuti kezdő. Az, hogy egy csapatban pörgetik, az a Real kiváltsága.

255834 2012.06.05. 20:43:30

[gomes88](#845426): nem szorulsz mások véleményére, rendben biztosan rengetegen gondolják úgy, hogy egy klubjában cserének számító bal védő a világ legjobbja. Hisz amúgy Higuaín is a világ legjobb csatára, csak, azért ül a padon, hogy puha maradjon a popója. Persze az NST közösség is véletlenül mulatott azon, hogy Coentrao 30 milla volt a Realnak, és, hogy Jorge Mendes csinálta az év üzletét, mert csak egyszer hibázott az egész meccsen. Tuti kezdő bárhol, mert a Real annyival jobb mindenkinél, hogy a cseréi is bárhol kezdenek. Remélem olvasok még a jövőben hasonlóan megalapozott dolgokat...

345428 2012.06.05. 21:01:43

[Viridis Aquilae](#845479): Nem gondolnám, hogy cserének számított, famate5 is említette már, hogy a nagy meccseken rendre ő kezdett, a bayern visszavágót leszámítva. Arról nem beszélve, hogy Mourinho nem játszatta kb. 1 hónapig, mert cigizésen kapta, ezzel Marcelonak az ölébe hullott 4-5 meccs. Senki nem mondta, hogy a Real jobb mindenkinél, de semmi nem tiltja nekik, hogy 2 klasszis balhátvéd legyen a keretben. Higuain szintén elég sok csapatban kezdhetne, de ez most nem tartozik ide. A Coentao-üzleten pedig a Benfica kereste a legtöbbet és nem azért ment Madridba, mert csak ők tették le a 30 milliót, hanem mert oda akart menni. A City és a United is megtette az ajánlatot ugyanúgy és Villas-Boas is szívesen látta volna. Rossz meccse lehet mindenkinek, de nekem nem fogod megmagyarázni, hogy nem klasszis a posztján.

scott_23 2012.06.05. 23:03:18

Viridis Aquilae ne is figyelj rájuk!Coentrao az egyik legjobb a posztján és nem mellékesen klasszis teljesítményre képes akár védekező középpályásként is!Aki nem néz portugál meg Real meccseket ne mondjon róla semmit.Igaz hogy néha vannak gyengébb meccsei de akkor is látod rajta hogy megszakad a pályán és ha kell akkor akár ott hal meg a csapatáért.

255834 2012.06.05. 23:16:09

[gomes88](#845492): még volt egy Barca meccs, amin nem ő kezdett, de ez lényegtelen. Nem gondolod, hogy cserének számított csak, azért, mert a Barca meccseken kezdett? Tehát a Real szezonja csak a Barca meccsekből állt? (Mert ugye csak az egyik Bayern meccsen volt kezdő). Nem gondolnád? Édes mindegy, hogy mit gondolsz, ne haragudj már meg, de 23 meccsen volt mindössze kezdő, és 10-szer állt be csereként. Marcelonál ugyanez 39/5. Mégis, akkor ki kinek a cseréje? Ja értem, tehát Coentrao második számú balbekk akart lenni Madridban. Jó, hogy sokan tettek ajánlatot, de ez most, hogy jön ide? Lehet tény, lehet pletyka, lényegtelen. Elment a Realba, és nem kezdő. Bizonyos pletykák szerint Jorge Mendesnek és CR-nek köszönhető, hogy odament, ezért emlegettem ezt, de ahogy mondtam, mellékes miért van ott, ott van, kész (másrészt nem fogok valakire többként vagy jobbként tekinteni, mert Real játékos). Íme a Korona mögött véleménye róla: http://realmadridcf.blog.nepsport.hu/archives/2012/04/03/Teriteken_az_uj_husok_vol_2/ Értem, neked nem fogom megmagyarázni, hogy nem klasszis, ezt eddig sejtettem. Csak a klasszis jelzőhöz többet szokás letenni az asztalra, pl. az egyik első kiinduló pont, hogy állandó kezdő légy a saját klubodban. De én már semmiről sem akarlak meggyőzni...
süti beállítások módosítása