Primeira Liga e tudo

A portugál hal bűzlik, kérdés, hogy a fejétől-e

2012. november 15. - Latz von W.

Portugália 2-2-es döntetlent játszott tegnap este a gaboni válogatottal (igen, még ott is van csapat, és ott sem sikerült nyerni), megadva az utolsó lökést ahhoz, hogy ez a poszt ma mindenképp megszülessen. Mert amit a portugálok műveltek idén a selejtezősorozat kezdetétől, arról beszélni kell, akkor is, ha nem jut el az érintettekhez. Legalábbis általam, de az emberek Európa délebbi részén sem vakok, ebben biztos vagyok. Őszértékelés.

Portugália 2-2-es döntetlent játszott tegnap este a gaboni válogatottal (igen, még ott is van csapat, és ott sem sikerült nyerni), megadva az utolsó lökést ahhoz, hogy ez a poszt ma mindenképp megszülessen. Mert amit a portugálok műveltek idén a selejtezősorozat kezdetétől, arról beszélni kell, akkor is, ha nem jut el az érintettekhez. Legalábbis általam, de az emberek Európa délebbi részén sem vakok, ebben biztos vagyok. Őszértékelés.

Először is nézzük a számokat: az első 4 selejtezőn 7 pontot szerzett a válogatott, miközben a csoport másik valamire való csapata, Oroszország pontot sem veszített, ami az én mindigkettes matekommal is 12 pont. A problémák már az első két meccsen szembetűnőek voltak, de mivel a győzelem nem maradt el sem Luxemburg, sem Azerbajdzsán ellen - szép lett volna... -, ezért Bento mondhatta fennhangon: "Miért várják azt, hogy az ilyen szintű meccsekre felpörögjön a válogatott? Megnyertük mindkettőt. Majd ha olyan lesz az ellenfél, olyan lesz a mutatott játék is." Nagy volt az arc, más kérdés, hogy igaza volt, csak éppen a mutatott játék nem ért pontot Oroszországban, de erről már beszéltem, és nem szeretném újra felhúzni magam. Majd az északírek ellen választ kaptunk Bento előbbi kérdésére, miszerint miért várjuk azt, hogy a válogatott felpörögjön ezekre a mérkőzésekre. Hát azért kedves Paulo, hogy legalább nyerni sikerüljön, ha már a játék döcög. Ehelyett sikerült a 80. percben pontot menteni Portóban, ennek köszönhető, hogy legalább pótselejtezős helyen telelnek Ronaldóék. Ez ám a bravúr az Eb bronzérmestől...

Hangulat meg haverság az van.

A problémák felderítésének megkezdéséhez vissza kell mennünk 2010 szeptemberéig, vagyis Bento kinevezéséig. Miért is lett ő szövetségi kapitány? A portugál szaksajtó szerint Carlos Queiroz eredmények híján történő menesztése miatt, de én inkább a játékosok által kitervelt edzőbuktatás eredményeként tartom számon az ő kinevezését. Különös, pont egy ugyanilyen botrányosan kezdődő selejtezősorozat  téli szünetében. Mert ugye Queiroznál rend volt, mindenkinek ki kellett venni a részét a védekezésből, igyekezett alárendelni mindent a csapatjátéknak, ez pedig nem mindenkinek tetszett. Illetve egyvalakinek biztosan nem, természetesen Ronaldónak, a sok nyilvános és kevésbé nyilvános elégedetlenség pár érdekes eredménnyel társítva (pl. Portugália-Ciprus 4-4) pedig Queiroz kirúgásához vezetett. És ugyan nincs erre bizonyíték, az azért sokat elárul, hogy Bento kinevezése előtt kikérték az isteni Cé véleményét, aki csak annak függvényében adta meg a zöld lámpát, amennyiben felmentik a védekezés alól. Most komolyan! Ki hallott már ilyet? Ronaldo a csapat legjobbja, lehet véleménye, de nehogy már ő döntse el, hogy ki legyen a szövetségi kapitány! Ez egyszerűen nonszensz.

Bento ettől függetlenül korántsem bukott meg még, az Eb-n kis híján döntőbe jutott a csapattal, úgy, hogy taktikailag teljesen del Bosque spanyoljai fölé nőtt, más kérdés, hogy a kapufa nem állt mellé, amikor igazán megérdemelte volna a sikert. (És persze ameddig jó a kapcsolata a sztárokkal, addig nem hiszem, hogy veszélybe kerülhet az állása, ahhoz egy nagy bukta kellene.) De mi van június óta? Semmi.

A válogatott pont olyan gyalázatosan szerepel, mint az elmúlt két selejtezősorozatban. Nem képesek komolyan venni egy gyengébb kvalitású csapatot, egyszerűen mintha meg lennének sértődve a játékosok, hogy selejtezni kell. Ezt pedig, úgy gondolom még egy Spanyolország sem engedhetné meg magának, és nem is teszik meg.
Ha Bento értené a dolgát, tudná kezelni ezt a helyzetet, és nem azon kéne megint sopánkodni, hogy klasszis játékosok vannak, de megint jó esély van plusz két meccsre. Nem teremt versenyhelyzetet a csapatba kerülésérért, fix helyek vannak, és a felkészülést egy adott mérkőzésre ez egyáltalán nem segíti. Bármennyit padozhat Madridban Coentrao, Nani, Veloso és Meireles is lötyöghet úgy ahogy akar, úgysem hagyja ki őket egyszer sem. Sőt, az elmúlt két mérkőzésen még a cserék is ugyanúgy néztek ki, Varela és Éder kaptak némi lehetőséget az orosz és az északír meccsen. Aki pedig valaha is futballozott, tudja, mit jelent edzésre menni vagy éppen átöltözni egy mérkőzésre úgy, hogy tudod, úgysem kapsz lehetőséget.

Portugália megint saját magának köszönheti, hogy a Brazília felé vezető út göröngyösebb lett a vártnál, és ezért Paulo Bento nagyban hibáztatható. Ettől függetlenül nem teljesen esélytelen a csoportgyőzelem, láthattuk, hogy Oroszország milyen nehezen egy kései büntetővel tudta csak legyőzni az azerieket Moszkvában, lehetnek még meglepetések bőven, és ugye lesz még egy portugál-orosz meccs a Luzban is.

Csak be kell fejezni a meglepetésgyártást és a duzzogást, legyen végre futball. Azért az elmúlt években az utolsó utáni pillanatokban ez mindig összejött. Folytatás márciusban.

A bejegyzés trackback címe:

https://portugalfoci.blog.hu/api/trackback/id/tr568331068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása