Primeira Liga e tudo

Ki felejt könnyebben?

2012. szeptember 25. - Szaló Péter Tamás

A hétvégén a válogatott mérkőzések és az utána lévő szünet után először adódott lehetőségünk felmérni, hol tartanak a Liga Zon Sagres gigászai, miután rövid időn belül Hulk, Javi Garcia és Witsel is elhagyta Luzitániát a pénztárcájuk ambícióik kedvéért, így végre alkalmunk adódott felmérni, hogy pontosan hol és hová tart a bajnokságot leginkább reprezentáló két csapat. Persze a kellemetlen élcelődés mellett jegyezzük meg, hogy Hulk egy interjúban már finoman sugalmazta, hogy nem elsősorban az ő ötlete volt az orosz expedíció, de tudjuk, a fanatikusoknak egyszerűen JÁR a szemétkedés, úgyhogy ha lehet, én nem is állnék a vonat elé! Hajtás után kiderül, kinek hogyan sikerült továbblépni.

Elsőként a Porto került sorra, mely egyetlen csapatként tudott győzni a nemzetközi kupafordulóban, többek között az édesapját gyászoló, majd a futballvilág elismerését begyűjtő Lucho góljának köszönhetően. Aki követte a Portót az előszezonban, az tudja, hogy az Olimpiai szereplése miatt a felkészülést is a brazil bombázó nélkül csinálták végig, így volt lehetőségük a kipróbálni a következő csodagyereket, James Rodriguezt irányítóként, vagy a ghánai Cristian Atsut a kezdőcsapat tagjaként, és mivel Lucho a keddi hőstette után megkapta az engedélyt, hogy hazautazzon Argentínába, így most élesben tesztelhettük a lőszert.

Apropó, James Rodriguez. A kolumbiai srác már tavaly is csapatunk (és akkor itt elárulom a nagy titkot, én régóta a sárkányokért szorítok) egyik legjobbjai között volt, és bár fizimiskája miatt előszeretettel hasonlítják a primadonna isteni Cristiano Ronaldóhoz, James igazi ereje a fantasztikus gólpasszaiban rejlik, és 21évesen nem fél a hátára venni Portugália bajnokcsapatát sem. Ha már a drogbárókról is híres országnál tartunk, itt jegyezzük meg, hogy nyáron megszerzett Jackson "Cha-Cha-Cha" Martinez a legjobb úton jár az új Falcao, vagy inkább az új McCarthy címke felé, hatodik meccsén immár a negyedik alkalommal bukfencezhetett kedvére legújabb kedvencünk.

A Helton - Danilo, Maicon, Mangala, Alex Sandro - Defour, Moutinho, James - Atsu, Jackson Martinez, Varela összeállítású csapat könnyedén, 4-0-ra lépte le a Beira Mart, és ami még fontosabb, a tavalyi, bajnoki cím ellenére nyögvenyelős idény után idén már másodszor láttunk parádés kombinációkat, villámgyors egyérintőket, igazolva, hogy jó döntés hozott Pinto da Costa atya,mikor a kritikák ellenére bizalmat szavazott Vitor Perreirának. A Portisták az utolsó fél órára megkapták kedvencüket, a mi másnak, mint új Messinek kikiáltott Juan Iturbét is, aki kezdeményező hozzáállással és egy erős lökettel hívta fel a figyelmet magára. Én azt sem bánnám, ha csak új mittudomén, Di María lesz belőle, persze helyén kell  kezelni az egész meccset, nemsokára a párizsi újgazdagok és a Sporting ellen úgyis minden kiderül.

Ezek után kezünket dörzsölve várhattuk, mire jut a Benfica a Coimbrai egyetemisták ellenében, én nem is tennék mást, mint melegen olvasásra ajánlani a szemét tiszteletreméltó vetélytárs blogjának szavait csapata 2-2-es döntetlenjéről, úgy, hogy a sasok kispadját egy habkönnyű Lima, Nolito, Aímar, Gaítan, Carlos Martins sor melegítette kezdetben, amíg a pálya közepén Matic és Enzo Perez szerencsétlenkedett, addig a nyáron 9 millió euróért vett Ola John a lelátón twitterezhetett.

A Braga szerdán a Kolozsvártól elszenvedett kellemetlen veresége után ismét mindenki kedvenc stadionjában, azaz otthon léphetett pályára, és végül Éder, Ruben Amorim, valamint Custodio góljával 4-1-es léleknyugtató diadalt a Rio Ave ellen. Egészen varázslatos, hogy tud ennek a kis városnak a csapata rengeteg edző, és játékos lenyúlása után évről évre hétfejű sárkányként (bár ezt a Portóval egy cikkben felemlegetni minimum kockázatos) az élmezőnyben maradni, Antonio Salvador munkássága bizonyára megérne az hosszabb posztot is (szerkesztőség, ébresztő!).

Zárásként pedig tegnap a Sporting is megszerezte 2-1 arányban első győzelmét, melynek a Gil Vicente volt az elszenvedője. A zöld-fehér oroszlánok esetében az a kérdés, hogy Sá Pinto tavaly tűzoltó, motiváló szerepe után képes-e idén önálló filozófiát meghonosítani, mindenesetre az utolsó negyed órában kiizzadt fordítás azt jelzi, hogy a motivációval idén sem lesz baj. A gólokat Diego Capel és Ricky van Wolfswinkel szerezték. Ha a Braga kapcsán a vezetői profizmusról beszéltem, akkor a Sporting sorozatos elnök-, edző- és játékosváltásaival is kell megindokolni, hogy miért tartom jelenleg Portugália negyedik legjobb csapatának a Sportingot, de tér és idő hiányában ezt későbbre tartogatnám, már amennyiben az éhes olvasóközönség ezt megengedi!

A forduló többi eredménye:

Estoril - Maritimo 3-1

Nacional - Pacos Ferreira 3-3

Vitória Setubal - Olhanenense 1-0

Moreirense - Vitória Guimaraes  0-1

A bajnokság állása:

A bejegyzés trackback címe:

https://portugalfoci.blog.hu/api/trackback/id/tr1008331006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása