Primeira Liga e tudo

EL: lesz-e ismét portugál házidöntő?

2012. szeptember 19. - Latz von W.

Emlékeinkben még élénken él az Európa Liga 2011-es fináléja, amikor két luzitán csapat, a Porto és a Braga feszült egymásnak a trófeáért. Sőt, abban a szezonban a Benfica is elődöntőbe jutott, így három portugál csapat is képviselte magát a legjobb négy között. Hogy jövőre is lesz hasonlóra példa, arra kevés esélyt látunk, mindenesetre idén három portugál klub próbál szerencsét a második számú európai kupasorozatban: a Sporting, a Marítimo és az Académica.

Emlékeinkben még élénken él az Európa Liga 2011-es fináléja, amikor két luzitán csapat, a Porto és a Braga feszült egymásnak a trófeáért. Sőt, abban a szezonban a Benfica is elődöntőbe jutott, így három portugál csapat is képviselte magát a legjobb négy között. Hogy jövőre is lesz hasonlóra példa, arra kevés esélyt látunk, mindenesetre idén három portugál klub próbál szerencsét a második számú európai kupasorozatban: a Sporting, a Marítimo és az Académica.

Mindenféle esélylatolgatások előtt nézzük meg, hogyan jutottak el a csapatok idáig!
A Sporting számára felemásra sikerült a 2011/12-es szezon: a lisszaboni zöld-fehérek otthon leszorultak a dobogóról és csak negyedik helyen végeztek, ráadásul a kupadöntőben is kikaptak a sokkal esélytelenebbnek tartott Académicától, a nemzetközi porondon viszont jól teljesítettek és egészen az Európa Liga elődöntőjéig meneteltek. A bajnoki negyedik helyezésnek köszönhetően idén ismét az Európa Liga várt az oroszlánokra, melynek mezőnyéhez az utolsó selejtezőkörben, az ún. playoff-rundban csatlakoztak. Itt a nevesincs AC Horsens csapatával mérkőztek meg, akik Dániában még ki tudtak harcolni egy 1:1-es döntetlent, Lisszabonban viszont már nem volt kegyelem és Sá Pintoék egy sima 5:0-ás győzelmet aratva bebiztosították a csoportkörbe jutást. A G-csoportba sorsolták őket, ahol a Basel és a Genk mellett bizony a Videoton lesz az ellenfelük. Itt az esély, hogy egy portugál nagycsapatot testközelből láthasson a magyar közönség!

A bajnokságban ötödik helyen végzett Marítimo már egy fordulóval korábban, a selejtezők 3. körében pályára lépett. A madeiraiak ellenfele a Fülöp Mártonnal  felálló görög Aszterasz Tripolisz volt, amely meglehetősen kemény ellenfélnek bizonyult – csak egy idegenben lőtt góllal sikerült kivívnia a továbbjutást a Marítimónak. A playoffban már könnyebb dolga volt Pedro Martins tanítványainak: a grúz Dila Gorit 3:0-ás összesítéssel küldték haza. A csoportkörben a D-jelű kvartettbe kerültek, a Bordeaux, a Debrecent nagyon csúnyán elpáholó Club Brugge, és a Newcastle United társaságába. Bravúr lenne a továbbjutás, de azért ne temessük előre a csapatot!

Az Académica de Coimbra májusban 73 év után lett ismét kupagyőztes. Ennek és a portugál liga UEFA-rangsorban való előkelő helyezésének köszönhetően az akademisták rögtön az EL csoportkörébe nyertek besorolást. Nem is kerültek nehéz csoportba: a címvédő Atlético Madrid ugyan kemény diónak ígérkezik, a Hapoel Tel-Aviv és a Viktoria Plzeň azonban abszolút megfoghatóak. Mondom ezt még úgy is, hogy ezek a csapatok az elmúlt években azért a BL-ben is megmutathatták magukat.

És akkor térjünk rá a csütörtöki találkozókra! Az nyilván mindhárom mérkőzés esetében igaz, hogy nagyot lendíthet a csapatokon a jó kezdés, ám erre korántsincs ugyanolyan jó esélye mindhárom csapatnak. A Marítimo a Newcastle ellen kezd otthon, Funchalban. Ez az a meccs, ami totóban fix kettes, de amíg a labda gömbölyű, addig bármi megtörténhet. A szigetlakók elsődleges feladata nyilván az kell legyen, hogy semlegesítsék a Newcastle félelmetesen eredményes szenegáli csatárduóját, Demba Bát és Papiss Cissét. Nem lesz egyszerű... Egyébként ha valamiben, akkor a Marítimo is pont a támadóegységében bízhat, elsősorban Danilo Dias kreativitásában és gólérzékenységében. Meglátjuk mi lesz, de a realitásoknál maradva egy iksznek is örülhetnek majd Madeirán.

EdinhoAz Académica Pilsenbe látogat, persze nem sört kóstolni, hanem meccselni a helyi Viktoria Plzeň ellen. Nincs mese, ezt a meccset meg kell nyernie az Académicának, ha tovább akar jutni. A csehek szinte csak hazai játékosokra építenek, közülül a legismertebb talán a korábbi válogatott, de már 37 éves csapatkapitány, Pavel Horváth. Az Académica igazi sötét ló, hiszen ne feledjük, az elmúlt szezonban kis híján kipottyantak az első osztályból, ugyanakkor megnyerték a Portugál Kupát. Nem tudni, hogy melyik arcukat fogják mutatni a Viktoria ellen, reméljük a szebbiket. Az egyetemvárosiak Edinhótól várhatják, hogy ő lesz az a bizonyos apró különbség a két csapat között. A 30 éves bissau-guineai származású csatár oroszlánrészt vállalt a csapat tavalyi sikereiből is, idén pedig három találatával egyelőre vezeti a portugál bajnokság góllövőlistáját.

A Sporting az Alvalade-stadionban fogadja az FC Baselt. A svájciakat jól ismerhetjük a BL-ből, éveken át üde színfoltjai voltak az elitligának. Nincsenek nagy sztárjaik, inkább melós, hajtós, nagyon egységes csapat. Ha mégis ki akarunk emelni neveket, akkor Alexander Frei, Marco Streller, a Degen-testvérek és Radoslav Kováč nevét említeném. Ha a későbbiekben minden a papírforma szerint fog alakulni, akkor ez a mérkőzés akár a csoportelsőségről is dönthet majd. Én erősebbnek érzem a Sportingot, megejtek egy tippet: 3:1, Ricky van Wolfswinkel mesterhármasával, Alex Frei találata ellenében.

A bejegyzés trackback címe:

https://portugalfoci.blog.hu/api/trackback/id/tr768330998

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása