Primeira Liga e tudo

Portugália újra csapat lett

2012. július 01. - Latz von W.

Négy nappal az elveszített elődöntő után elérkezettnek látom az időt, hogy Portugália szereplésével kapcsolatban levonjuk a konzekvenciákat és kicsit a jövőbe tekintsünk. Habár nüanszokon múlt, hogy most nem ver a víz egy portugál-olasz döntő kapcsán, összességében elmondhatjuk, a csapat sikeres Eb-t zárt.

Négy nappal az elveszített elődöntő után elérkezettnek látom az időt, hogy Portugália szereplésével kapcsolatban levonjuk a konzekvenciákat és kicsit a jövőbe tekintsünk. Habár nüanszokon múlt, hogy most nem ver a víz egy portugál-olasz döntő kapcsán, összességében elmondhatjuk, a csapat sikeres Eb-t zárt.

Nehéz volt megemészteni a kiesést, leginkább a hogyansága miatt. Spanyolország címvédő, az aktuális világbajnok, és hiába lett a tiki-takából tiki-takanaccio, attól még nem lettek gyengébbek, azon válogatottak száma igen csekély, akik képesek lehetnek megszorítani őket. Portugáliának sikerült, 70-80 percig az történt a pályán amit mi akartunk, a spanyolok csak a hosszabbításban tudták zavartalanul játszani a játékukat. Felmerült korábban, hogy érdemelt-e bármelyik csapat továbbjutást? Tán van bennem némi elfogultság, de az én olvasatomban amelyik csapat a mérkőzés nagy részében meg tudja fojtani Spanyolországot, az a csapat megérdemelné, hogy a kapufa melléálljon, ha már az a senkiházi homokos Ramos most éppen nem a Holdra rúgta a maga tizenegyesét.

De ne elmélkedjünk, ezen már változtatni úgysem tudunk, ez a poszt különben sem meccselemzés. Rájöttem ebben a három hétben, a Vb-k előnye csupán annyi az Európa-bajnokságokkal szemben, hogy tovább tart. Meg persze a brazil, argentin, elefántcsontparti és egyéb szimpatizánsok feltűnően többet hokiznak azon időszakában egy adott évnek, egy darabig.

Az idei UkroPoly számomra a vártnál sokkal több jó és változatos meccset hozott, kicsit közhelyként hathat, de bárki megverhetett volna bárkit, szegény Írországot, meg persze a kivételes csapatszellemmel bíró hollandokat leszámítva. Az utóbbi nagy tornákon - legyen az Vb vagy Eb - mindig eljut egy csapat az elődöntőig, akit még Kovács Kálmán se előzetesen csak a legfanatikusabb szurkolók vártak oda, vagy még ők sem. Jó lenne kijelenteni, hogy idén bizony megszakadt ez a sorozat, de ha reálisan nézzük, kedvenc portugáljaimé a megtiszteltetés. Nem azért, mert nincsenek olyan kvalitású játékosok és nem is azért, mert Az Igazi Ronaldo a válogatottban eddig olyan halovány volt mint Chuck Norris szerepe az Igen drágám! című viccesnek semmiképp sem nevezhető vígjátéksorozatban a Comedy Centralon. Egyszerűen a világbajnoki ezüstérmes Hollandia és a mindig erősnek számító de emellett még mindig rendkívül ronda német nemzetiségi csapat mellett nem aggathatták Pepéékre az esélyes jelzőt és valljuk be, ez így van/volt rendjén.

Portugália ismét csak pótselejtezőn kvalifikálta magát úgy, hogy közben még edzőt buktatni is volt ideje, a mutatott játék minden volt, csak nem meggyőző. A selejtezősorozat után bizony átfutott az agyamon, hogy mégis mi a tökömet fogok csinálni ebben a három hétben, ha a kedvenceim még arra is alkalmatlanok, hogy kijussanak ide. Aztán a csapat megrázta magát, amit Bosznia bánt két év alatt másodjára, izgalomba jöttem a csoportkör sorsolást várva, majd miután megtörtént, hát...

Egy-kettőre véget ért a klubszezon, Benfica mezemet válogatottra cseréltem, majd egy botrányos felkészülés (macedón-iksz, török-vereség) után jött június 9., jött Németország az első körben. Bruno Alves nyilatkozta a meccs előtt, hogy a csapat egységes és le tudjuk győzni Németországot. Ebben bíztam ugyan, de hinni már annyira nem sikerült benne, főleg miután hamar világossá vált, a döntetlen megfelelne. Sokáig így is nézett ki, aztán egy német szempontból szerencsés góllal alulmaradtunk. Az azonban látszott, hogy a bekapott gól után sikerült helyzeteket kialakítani és a gól ugyan elmaradt, Alvesnek igaza volt, a csapat valóban egységes.

Dánia ellen nagyon hamar megnyertük a meccset, aztán egy jó 7 percig mégsem tűnt túl kényelmesnek a felállás. Varela jött és eldöntötte, újabb negyedórányi játék mutatta meg, hogy amikor igazán kell, mindenki odateszi magát, újabb rovátkát kapott a csapat egységes bekezdés és mivel a másik meccs is kedvezően alakult, közel került a hőn áhított továbbjutás.

Hollandia a zárófordulóra teljesen kigolyózta magát, hála a sok nagyképű köcsögnek, akik azt hiszik egytől-egyig, hogy ők hugyozták a Nílust és az Amazonast együttvéve. Az Eb kezdete után egy héttel bebizonyosodott, hogy maximum a kijevi vagy az amszterdami reptér budijában dobhatnak egy sárgát, miután Ronaldo vezérletével simán lezúztuk őket. Portugália negyeddöntőbe jutott elhallgattatva sok mindenkit, a hollandok meg a kertek alatt hazasunnyogtak szépen, miközben az egész világ Robbenen és a többieken röhögött.

Óriási boldogságot okozott a továbbjutás, nem csak nekem, egész Portugáliának, az összes drukkernek a világon, akik valamiért a seleccaoért szorítanak. Innentől persze az elvárások átalakultak, mivel az A-csoport győztese Csehország lett. Ha a B-csoportról elmondhattuk, hogy halálcsoport, az A-ra nyugodtan használhattuk a másodosztályú kifejezést.

A vártnál kicsit nehezebben lett meg a továbbjutás, főleg Petr Cechnek köszönhetően, aki sokáig meccsben tartotta a cseheket, de Az Igazi megérkezett és a legjobb négybe fejelt minket, ahol ugye a már említett kapufák igazságot szolgáltattak. Valamiért úgy érezték, hogy közbe kell avatkozniuk, minket szomorúságba taszítani, a selecciónnak meg esélyt adni a címvédésre. Ez akkor sem igazság...

Akkor sem, ha senki nem várt minket a döntőbe, akkor sem ha még az elődöntőbe sem és akkor sem ha még a csoportból való továbbjutásunk is meglepett sok embert. Portugáliát eddig is remek futballisták alkották, akik Európa élklubjaiban futballoznak és akik az idei Európa-bajnokságon végre megmutatták, hogy nem csak jó játékosok, hanem végre valahára képesek voltak csapatként működni, harcolni egymásért, a közös célokért. Még nagy ritkán Az Igazi is. Nem sikerült döntőbe jutni, de minden adott ahhoz, hogy ez a csapat két év múlva Brazíliában legalább ugyanilyen erős legyen és bármeddig eljuthasson. A jelenlegi kezdőcsapatból senki nincs még 30 éves, ha Nelson Oliveira folytatja a számára jósolt utat, már klassziscsatárunk is lehet 2014-re. Bento már az Eb előtt megkapta a bizalmat, a válogatott jó kezekben van. Ha bárki kételkedett ebben, az elmúlt három hét csattanós válasszal szolgált.

Már csak 712 napot kell aludni a kezdősípszóig.

A bejegyzés trackback címe:

https://portugalfoci.blog.hu/api/trackback/id/tr388330990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

andaxin 2012.07.02. 14:41:59

Az a homokos Ramos valószínüleg a világ egyik legjobb középső és jobb oldali védője, te tudatlan seggfej ....

269281 2012.07.02. 15:38:11

[andaxin](#866688): Ez így van!

269281 2012.07.02. 15:39:29

CR7 a 3 gólján kívűl, csak erőlködött, nem volt vezére a csapatának!

345428 2012.07.02. 16:11:03

[andaxin](#866688): Senki nem vitatta a képességeit, csak annyit mondtam, hogy homokos. [kastraki](#866730): A holland meccsen vezér volt, a posztban ennyi van. Az pedig megállja a helyét.

339855 2012.07.02. 19:48:45

[kastraki](#866730): tudjuk Messi a döntőbe jutott volna még az ír válogatottal is, hisz olyan "jól" megy neki a barcán kívül.. :D Ramoska meg inkább a BL elődöntőben panenkázott volna.. :) Hát igen azért valljuk be, hogy nem sokan tettek volna arra, hogy a portugálok tovább mennek, hisz az előjelek közel sem erre utaltak, de ennek ellenére én bíztam bennük, valamiért szinte biztos voltam a hollandok leégésében. Az, hogy ez a portugál válogatott az elődöntőbe jutott és, hogy csak tizikkel esett ki a címvédő ellen csak úgy valósulhatott meg ahogy a posztban is meg van említve, hogy igazi csapatként tudtak játszani. Azt is meg kell jegyezni, hogy ez a csapat volt legközelebb a spanyolok legyőzéséhez és erre azt hiszem lehet építeni a jövőben, csak pl. nem ártana egy klasszis center így elsőre. CR-hez annyit, hogy sikerült neki átlépnie a saját árnyékát ami a válogatottat illeti, persze igazi vezérré akkor vált volna ha az egyik szabadot berúgja vagy a végén nem bombázz fölé ballal. No, de majd 2 év múlva Brazíliában. :)

269281 2012.07.02. 22:45:01

[MLM_poharam](#866883): Nem vagyok elvakult Messi fan! Az én ikonom Puyol! A spanyolok ellen se volt CR vezér, a hollandok ellen könnyebb volt kitűnni, a hollandok az EB szégyenei voltak! A port. csapat jó volt, de CR nem vitte a csapatot a hátán! A 11-nél is csak a dicsőségre gondolt, amit utolsó rugóként esetleg learathat! Egy vezérnek, inkább elsőnek kellett volna példát mutatni! Amilyen egoja van, ahhoz képest gyenge volt! Egyébként mostanában Messi a Barcán kívűl is megmutatja, miért ő a legjobb!

339855 2012.07.02. 23:33:44

[kastraki](#866966): hja holmi sörmeccseken...majd a vb-n mutasson vmit, pl. döntsön el meccseket. Spanyolok ellen persze, hogy nem volt vezér. Alig kapott labdát, az egész portugál csapat védekezett, letámadott, kifutották a belüket így azért nehéz valamit is alkotni...mondjuk a végén volt egy helyzete, azt kihagyta (de az se volt ziccer). Egyedül a dánok elleni meccsen lehetett rá panasz a 2 kihagyott ziccere miatt, a többi meccsen nagyon élt. Rúgott 4 kapufát, rengetegszer került és hozta magát helyzetbe, jól játszott, szóval lényegében továbbjutatta a csapatát a csoportból és utána meg belőtte azaz befejelte az elődöntőbe úgyhogy a dánok elleni meccs után szépen megrázta magát és a hátára vette a csapatát majd ugye találkoztak a spanyolokkal akik kicsit más erőt képviselnek, minden posztra van 2 klasszisuk, szóval az is nagy dolog, hogy egyáltalán tizikre kényszerítették őket és ők jártak a legközelebb a legyőzésükhöz (Alvesé kifelé, Fabregasé befelé pattant, ennyi döntött). A tizi párbajhoz annyit, hogy le is arathatta volna a dicsőséget, meg örökre el is áshatta volna magát ha kihagyja. Igen egy vezér kezdheti is a párbajt meg be is fejezheti, sőt utolsóként még nagyobb a nyomás rajta úgyhogy mondhatjuk azt is, hogy kockázatos volt a részéről 5.-nek maradni, csak pechére már nem került sorra...plusz lehet benne volt a BL elődöntőben kihagyott tizije amit elsőként végzett el, lehet ezért akart bizonyítani, hogy akkor most én rúgom az utsót és eldöntöm a párbajt. (Ramos is bevállalós volt a panenkázásával, CR is az akart lenni..) Egyébként én sem vagyok elvakult CR fan, mert a number one nálam egyértelműen San Iker, de nem szeretem ha Céró teljesítményét nem ismerik el. Ezen az EB-n nem lehetett rá panasz, maradjunk ennyiben.
süti beállítások módosítása