Primeira Liga e tudo

Csehország, mert megérdemlem

2012. június 21. - Latz von W.

A boldogsághormonok még mindig magasan szállnak, mint a holland válogatott gépe Amszterdam felé. Eközben ma este Portugália az elődöntőért focizik Csehország ellen és ha az esélyek nem borulnak, elsőként juthatunk az elődöntőbe. Mitől is borulnának? Szimpatikus a cseh csapat, de azért na...

A boldogsághormonok még mindig magasan szállnak, mint a holland válogatott gépe Amszterdam felé. Eközben ma este Portugália az elődöntőért focizik Csehország ellen és ha az esélyek nem borulnak, elsőként juthatunk az elődöntőbe. Mitől is borulnának? Szimpatikus a cseh csapat, de azért na...

Még mielőtt nagyon belevetném magam a cseharangozásba, nagy vonalakban nézzük, hogy is áll jelenleg az Ukropoly. A fogadkozások fele üres süketelés maradt, de azért óriási meglepetések nem történtek. A címvédő Spanyolország megnyerte a C-kvartettet, de egyáltalán nem érzem őket olyan meggyőzőnek, mint az elmúlt világversenyeken. A franciák ellen kiderül, hogy eddig altató-üzemmódban voltak, vagy szimplán nem olyan jók, mint két éve. Laurent Blanc fiai szépen átaludták a svéd-meccset, ennek következményeképpen megnyerték Xaviékat. Van még egy angol-olasz párosításunk, ami mindig szar nagy meccs, főleg úgy, hogy egyikőjüket sem jövendölték tovább a negyeddöntőnél, ezáltal valaki biztosan túlteljesít és a Németország elleni elődöntőt követően csomagolhat. Mert ugye kedvenc fekete-fehér(és tényleg) csúfságaink is itt vannak és legnagyobb bánatomra maradnak is még egy jó ideig, az én olvasatomban ők az első számú favoritok, nincs az a szőrös arcú görög isten, aki ezt megcáfolja pénteken.

Mit hittetek, idióták? Tipli van!

Végül, de nem utolsósorban itt van a számunkra legfontosabb, a  mi meccsünk, Csehország ellen. Most kéne elkezdenem megfutni a tiszteletköröket, elmondani, hogy veszélyes ellenfél, bármi lehet, nem véletlenül vannak itt a negyeddöntőben. De könyörgöm! Miért kéne ezt csinálnom? Az Eb nyitónapján úgy kaptak egy sima négyest a már kiesett Oroszországtól, hogy Kerzsakov hétszer(!) került tiszta helyzetbe, és az ő neve nem szerepelt a góllövők között. A mai napig felfoghatatlan, hogy tudott az Arsavin-banda elbukni, egyértelműen a legerősebb csapat voltak a szomszéd csoportban, tőlük komolyan tartottam volna. De Barosék vannak itt helyettük, és sokkal szívesebben látom őket, ezt kár lenne tagadni. Az orosz meccs után biztosra vettem a búcsújukat, de úgy látszik, még én is tévedhetek. Minimális különbségű győzelem Görögország és a házigazda felett, a szbornaja vereségével csoportelsőség, amivel elkerülték ugyan a spritzmeinpopot, viszont megkaptak minket, amivel nem hinném, hogy előrébb vannak, a vége ugyanaz lesz.

Valószínűleg sem Bilek, sem Bento nem változtat a csapatán, tehát a kezdők így festenek majd. Cseh oldalon ez a 4-1-4-1 valójában 4-3-2-1, a Plasil-Kolar'-Hübschman hármas inkább labdaszerző mint játékszervező oldalról közelíthetőek meg. Rosicky sérülése nagyban változtatott az elsődleges cseh koncepción, miszerint Tomás osztogat, aztán majd meglátjuk. Mivel rá nem számíthatnak a görög meccs félideje óta, alapjaiban kellett átszervezni az előre játékot. Ezáltal megtudtuk, hogy Jirácek és Pilar' személyében gyors, agilis és játékügyes szélsőik vannak, góljaik nélkül már a Prága-Plzen-Brno Bermuda-háromszögben knédliznének a családjukkal, vagy éppen anélkül a többiek. Milan Baros valóban a cseh Nuno Gomes, sokkal többre volt hivatott, mint amit fel tud mutatni. Volt 1-2 jó de annál sokkal több rossz szezonja, Lengyelországban is szenved mint a lőtéri kutya, remélem ez nem is fog változni. A védelem lassú és körülményes, leszámítva a jobb szélen néha felszaladgáló etióp Gebre Selassiet. Gyanítom, Roni mellől kevesebbet fog futkosni... Ez a hátsó alakzat tökéletesen fog közreműködni Naninak és Ronaldonak egy újabb jó játékhoz, felkészülve a spanyol, reményeim szerint inkább francia nehézfiúkra.

Hollandia ellen megtudtuk, hogy működhet jól a védekezés még úgy is, hogy Cé továbbra sem száll be a buliba. Leginkább úgy, hogy Meireles megszívja. Amint labdát veszítünk elöl vagy a középső harmadban, övé a bal oldal, neki kell megakadályozni a Jacobsen féle felfutásokat és a gyors ellentámadásokat. De ameddig ez működik, áldásom rá, úgy érzem nem ma este fog megbukni ez a szisztéma. Fontos lesz a dominancia a pálya közepén, ha a cseh védekezést középre kényszerítjük, megnyílhat a pálya széle, és nincs még egy válogatott az Eb-n ahol ennyire attraktív és kreatív szélső hátvédek lennének, mint nálunk. A csapat játéka meccsről-meccsre tetszetősebb, egyre több fegyverrel az arzenálunkban. Meg sem fordul a fejemben, hogy Portugália kieshet, ez a csapat nagyon erős, mind játékban, mint mentálisan. Ha Bento van annyira jó pedagógus, hogy a korántsem szerény srácokat felvilágosította a legfontosabbal kapcsolatban, nem lesz semmi probléma a varsói éjszakában. Mi a legfontosabb? Komolyan kell venni.

És senki ne felejtse el a tippjátékot!

A bejegyzés trackback címe:

https://portugalfoci.blog.hu/api/trackback/id/tr928330968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

337695 2012.06.21. 09:37:36

2 csapatnak szurkolók ezen az EB-n ( Portugál és Spanyol), de sajnos nem ez a két csapat játszik majd a döntőbe(úgy számoltam az EB előtt, hogy Portugália is csoport első lesz).:( Viszont szerintem az elődöntőbe igen!:) Az én tippem pedig: amelyik csapat megnyeri az Ibériai derbit, az nyeri az EB-t.;)

339855 2012.06.21. 16:47:32

Egyszerűen kötelező hozni ezt a meccset, akárhogyan! Remélhetőleg CR-nél átszakadt egy gát a hollandok elleni meccsen és többet nem remeg meg a lába a tornán fontos pillanatban. :)
süti beállítások módosítása