Primeira Liga e tudo

Capello, a futball szégyene

2012. október 12. - Latz von W.

Azt hittem, látni fogok egy izgalmas és jó mérkőzést. Azt hittem, az orosz egy játszós, futballozni szerető és tudó csapat. Mekkorákat tévedtem... Ha bárki szeretné megverni a Barcelonát, nézze meg ennek a mérkőzésnek az utolsó 87 percét, mert itt kezdődik a futballgyalázó bunker.

Azt hittem, látni fogok egy izgalmas és jó mérkőzést. Azt hittem, az orosz egy játszós, futballozni szerető és tudó csapat. Mekkorákat tévedtem... Ha bárki szeretné megverni a Barcelonát, nézze meg ennek a mérkőzésnek az utolsó 87 percét, mert itt kezdődik a futballgyalázó bunker.

Bento tézise megállta a helyét. A luxemburgi és az Azerbajdzsán elleni győzelem után vélte azt mondani a portugál kapitány - reagálva a kritikákra -, hogy "Miért várják azt, hogy ilyen szintű meccsekre felpörögjön a válogatott? Megnyertük mindkettőt. Majd ha olyan lesz az ellenfél, olyan lesz a mutatott játék is." Amellett, hogy ez nem volt túl szimpatikus megnyilvánulás a kicsikre nézve, mégis egyértelműen igaznak bizonyult. Portugália a meccs nagy részében jól, hibák nélkül futballozott, de az is tény, hogy az egyetlen óriási hiba végzetes lett.

Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy Portugália utál selejtezni. Nem kell messzire menni, elég visszagondolni a legutóbbi Vb- és Eb-selejtezőkre, egyetlen egy mérkőzés sem jut eszembe, amikor jól ment volna a játék. Talán a legutóbbi pótselejtező, Bosznia tudna mesélni azután a 6-2 után erről. Most újra neki kellett veselkedni, és hiába nyilvánvaló, hogy a portugál válogatott nélkül nem rendeznek nagy tornát, megint nyűglődős az egész sorozat, úgy, ahogy van.

Kerzhakov minden 300. helyzetét gólra váltja. Most pont 300-adszor került helyzetbe.

De attól, mert nyűglődős, még simán nyerni kellett volna, mivel teljesen egyértelmű, hogy melyik csapat az erősebb. Megmosolyogtam Bento meccs előtti nyilatkozatát, miszerint Moszkvában Ronaldo és Pepe nélkül is simán be kellett volna gyűjteni a három pontot, a meccs képe alapján viszont azt mondom, nem volt ez akkora elrugaszkodás. A 6. percben még nem gondoltam így. Halál nyugodt passzolgatás totális orosz letámadás közepette, labdavesztés a saját térfélen, Pepe kilépése a védelemből feleslegesen, lézengő Bruno Alves a jobb oldalról befelé = tök üres Kerzhakov, ziccer, helyezni akart, tehát középre lőtt, Rui Patricio eldőlt, 1-0. Tipikus portugál linkség, nincs erre jobb szó. "Kihozzuk a labdát kényszerítőkkel, akkor is ha letámadnak, úgyse veszítünk labdát, kik ezek(?), megállok." Hát, labdát veszítettek, rábasztak. Ami rosszat mondhattam a portugálokra, megtettem, ami jót az oroszokra, szintén.

CoentraoAmit láttam az ezután következő ominózus 87 percben, az gusztustalan volt. Már a 13. percben nem adtak labdát a vonal mellett egy bedobáshoz, elindult a rugdosódás, Coentraot a 20. percben le kellett cserélni emiatt, megbontva ezzel a világ egyik legerősebb balszárnyát, ami nagyon érződött a portugálok további játékán. Miguel Lopes katasztrófa kategória, legalábbis balhátvédként egész biztosan. Ettől függetlenül 10 perc alatt összejöhetett volna a fordítás, de Akinfeev kétszer is bravúrral mentette meg a szbornaját, először CR rövidre tartó lövésénél bizonyította, hogy nem Király Gabi, majd Bruno Alves fejesénél védett óriásit. Folyamatos volt a mezőnyfölény, az elején még helyzetekkel, majd egy idő után meddővé vált, közel 70%-os labdabirtoklással.

Az orosz csapat semmi jelét nem mutatta annak, hogy szeretne akár kettőt is passzolni, a saját térfelük közepén kezdtek kitámadni, egyedül Kerzhakov helyezkedett a félpályán, de ő csak ácsorgott. Egészen addig, ameddig Capello le nem cserélte a második félidő felénél, hogy behozhasson még egy(!) védekező játékost. A portugálok egyre nehezebb helyzetbe kerültek, nőtt a feszültség, fogyott az idő, az oroszok pedig már a saját kapujuk mögött bekkeltek. Egy Nani-Ronaldo összjáték végén utóbbi kerülhetett volna ziccerbe, de a labda elcsúszott a lába alatt. Az első gondolatom, hogy ezt Madridban... Az utolsó percekben még Miguel Lopesre jött ki egy figura, de annyira meglepődött szerencsétlen portói, hogy újabb ziccer helyett Akinfeev kényelmesen felvehette a lasztit.

Portugália kikapott, egy olyan meccsen, amit meg lehetett volna nyerni, ha nincs könnyelműsködés az első percekben. Viszont az a szánalmas antifutball, ami utána következett, az teljes meggyalázása ennek a sportágnak. Az orosz válogatott nem olyan rég még szépen, stílusosan futballozott, jó volt nézni őket. De Fabio Capello munkája beért.

Ha nem történik semmi váratlan, egyik válogatott sem fog túl gyakran pontokat veszíteni, tehát az első hely a portugáliai visszavágón dőlhet el. Ott pedig elég az első gólt beküzdeni valahogy, aztán nehogy megint egy csúnya hetesbe szaladjanak. Mert hiába utál selejtezni Portugália, túl jó csapat ahhoz, hogy ne örüljenek a végén, bármennyi meccsen is szórakoznak majd.

A bejegyzés trackback címe:

https://portugalfoci.blog.hu/api/trackback/id/tr598331038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kitinpáncél 2012.10.13. 10:21:56

a portugál csapat volt az, amelyik meggyalázta a futballt! azért mentek ki a pályára, hogy nyerjenek. de nem tették meg, ezzel fölöslegessé vált minden erőfeszítésük. nem érték el azt, ami a fociban a cél: gólt lőni, és nyerni. az, hogy hogyan passzolgattak, miket figuráztak, semmit sem számít, mert ha számítana, most nem keseregtél és dühöngtél volna egy egész bejegyzésen keresztül... a leginkább te gyaláztad meg a futballt!

348033 2012.10.13. 10:25:58

Most már a cikk író is tudja milyen Barcelona drukkernek lenni.Ellenünk sokszor gyalázzák a futballt.Jó példa erre a Chelsea elleni tavalyi meccs is.

fantonio 2012.10.13. 10:33:06

Jaja .. Jol tonkretette az Orosz focit , 3 meccs 3 gyozelem .. idiota , menj inkabb freestylt nezni ha trukkoket akarsz meg szopd le cr f***at . Gondolom az esett rosszul h Messi villogott CR meg semmi de hat ez van . De mikor Mourinho csinalja igy a Barca ellen akkor minden ok . Hat jo lenne ha valaki ennyire tonkretenne a Magyar valogatottat mint Capello az oroszt

314004 2012.10.13. 10:41:02

Az oroszok eddig igyekeztek a látványra menni - néha sikerült is nekik -, de csődöt mondtak (EB például). Most érkezett hozzájuk egy jobb csapat, találtak egy gólt, és innentől kezdve védekezésre kényszerültek, minden erővel őrizték az előnyüket. A legszánalmasabb kifejezések egyike az "antifutball". Ezzel csak az jön, aki valami kapaszkodót keres. A tények: mindkét csapatnak másfél órája van (volt) arra, hogy gólt szerezzen. Az oroszoknak ez sikerült, a portugáloknak meg nem. Ennyi történt. A klasszisokkal jobb portugálok szurkolója lenézi az "antifutballt" játszó oroszokat, akik nyerni tudtak? Nem az oroszokkal kellene foglalkozni, hanem azzal, hogy a klasszisokat felvonultató luzitánok miért is nem találtak be... Egyébként ez az írás (sírás) kb. annyit ér, ahányan eddig hozzászóltak.

IQbetyár 2012.10.13. 10:49:15

Teljesen egyetértek. Az EB legszimpatikusabb, leglátványosabb focit játszó csapatából egy eredményes, de nézhetetlen borzalom lett. Semleges nézőként nagyon sajnálom mindezt.

Mr One-Two 2012.10.13. 11:25:12

Mi ez, hogy gyalázzák a futballt? Ilyen nincs. Vannak olyan csapatok, akik a technikás, sok passzos futballt játsszák és vannak azok, akik a kevés passzos, kevésbé esztétikus (de amugy ez is rohadtul szubjektív) focit játsszák. Attól, hogy egy portugál/spanyol/brazil vagy tudom is én milyen futballt szerető ember nem tud megnézni egy ebben az esetben éppen orosz, vagy bármilyen eredménytartó focit, az nem azt jelenti, hogy "meggyalázza" a focit. Hát álljatok már le! Ha a futball, és legfőképp a taktika szempontjából tekintünk erre a meccsre, akkor itt bizony az oroszok jobban játszottak. (Bár a portugálok is elérték gyakorlatilag a céljukat, a játékuk remek volt, az, amit ők tudnak játszani, csak az eredmény nem jött erre.)

347495 2012.10.13. 11:56:21

Az orosz válogatott három mérkőzés után 9 ponttal és 7-0-ás gólkülönbséggel vezeti a csoportját. Az ellenfél az nem azt jelenti, hogy hagyjuk, hogy a szépen játszó csapat nyerjen, ez bármennyire fáj Neked, vagy néhány fanatikus Barcelona szurkolónak, nem pontozásos sportág. Az nyer, aki a meccs alatt több gólt rúg, mindegy milyen körülmények között. Ezek a szabályok ugyanis. Én személy szerint nagyon szeretném, ha nálunk Capello így tönkretenné a magyar futballt, mint Oroszországban. Az oroszok tudnak focizni, azt láttuk, csak nyerni nem tudnak világversenyen, még ez a képesség hiányzik belőlük. Lehet Capellonál ezt tanulják intenzíven és eddig nagyon jó eredménnyel.

el-guerrero 2012.10.13. 11:57:53

Egy portugálokért szorító blogger sírdogálását olvashattuk! Eszméletlenül szétverte Capello az orosz focit! 3/3-as mutató, első hely a csoportban. Bár csak a magyar foci lenne így szétverve! Olasz edző, taktikailag kiváló, a védekezésre nagy hangsúlyt fektet. A pocsék angol válogatottat leszámítva amihez hozzáért az öreg Fabio, az arannyá vált: bajnoki címek a Juvéval, aztán a reallal megszakítás nélkül. De szar is... Szar írás!

UnitedKidsWifeInThatOrder 2012.10.13. 12:02:33

Nem azért a húsz fillérért, de tényleg utálatos dolog az időhúzás, sportszerűtlen magatartás, de ha az eredmény fordítva van, ezek a déli népek mind elöl járnak benne...-igen még a portugálok is. De ez mára a játék része lett. Ritkán kommentelek, és akkor sem ide, de úgy éreztem, hogy egy ilyen hangvételű írás után, mely a dacosságából adódóan kb egy 12 éves agyszüleményére hajaz, muszáj volt... Most meg utánam a tűzözön...:)

345428 2012.10.13. 12:05:04

[InteristaPancho](#942136): Senki nem kérdőjelezte meg az eredményességet. De ez az orosz válogatott nem a magyar (csakhogy közeli legyen a példa), hogy tökélyre fejlesztett bekkeléshez kelljen folyamodnia egy portugál válogatott ellen, minden mást feladva egy korai talált gól után. Tele vannak jó játékosokkal, akik egy élvezetes, jó meccsen is legyőzhették volna Portugáliát egészen nyugodtan, hidd el, a poszt is más hangvételű lett volna.

339564 2012.10.13. 12:13:42

[GoPatsForzaMilan](#942116): "A tények: mindkét csapatnak másfél órája van (volt) arra, hogy gólt szerezzen. Az oroszoknak ez sikerült, a portugáloknak meg nem. Ennyi történt. " Ezzel portugál szurkolóként is egyetértek. Az elején nem kellett volna egy ilyen gólt beszopni, és akkor nem bekkeltek volna az oroszok sem, de ezért a legkevésbé az oroszokat kell hibáztatni. Mindegy, mert tragédia nem történt, itt amúgy sem a továbbjutás volt a kérdés, hanem, hogy első vagy második helyen mennek-e tovább. Lisszabonban meg simán nyerhetnek a portugálok akár kettővel is.

261643 2012.10.13. 13:11:22

hehe! elfogult és nevetséges cikk. megtették az oroszok, amit meg kellett tenniük. ha a portugálok nagyképűek a meccs előtt (lsd Vidi-Sporting) , vagy annyira gyengék ,hogy 1 szál gólt sem tudnak rúgni, akkor megérdemlik. Lehet hogy én vagyok rosszul összerakva, de torkom szakadtából őrjöngtem a barca-chelsea meccsen, amikor nyertek. gyűlölöm a tili-tolit , az 160-asok "csodaszép" passzait és azokat is akik erre verik a tv előtt könnybe lábadt szemmel.

345722 2012.10.13. 13:23:52

:D savanyú a szőlő a portugáloknak.de szerintem az ororszokat ez zavarja most legkevésbé.

338468 2012.10.13. 14:59:57

Elképesztő, hogy sokan még mindig nem jutottak el arra a szintre, hogy rájöjjenek: egy szurkolói blogon járnak. Persze, hogy portugál szemszögből íródott a bejegyzés. De ami a lényeget illeti: nem hiszem, hogy van a világon olyan ember, akinek a bunkerfoci tetszik. Elismerni lehet a jó védekezést, de kétlem, hogy valaki ettől elájulna.

interes 2012.10.13. 15:05:48

Gyenge ez az irás,na! Több szót nem érdemel. Bár CR a kedvencem!

Hilts 2012.10.13. 15:17:05

Mekkora poén ez az írás :D Úgy bírom, amikor a vesztes csapat (tökmindegy hogy magyar bajnokság, vagy nemzetközi, kupaselejtező, vagy megye II.) arra fogják a vereséget, hogy az ellenfél ,,megölte" a focit... A focit gólra játsszák, és nem szépségre, vagy kreatívságra. Tessék elfogadni, hogy a végén a számszerű eredmény dönt, és itt ez 1-0 lett az oroszok javára. Ha a portugálok amenyira jók, mint amennyire ők, meg a drukkereik állítják, nem lehet nekik gond kijutni a VB-re.

339855 2012.10.13. 15:51:41

[Cinege1](#942153): egy szurkolói blogon mégis milyen cikk legyen, ha nem elfogult? Egyébként én a meccset nem láttam, mert egyik tv sem volt képes adni, bezzeg az Anglia - San Marino-t adták...no mindegy. Így azonban véleményt sem tudok formálni róla. A szerző "haragját" megértem, mert tényleg szar érzés kikapni, ha a csapatom jobban játszik mint az ellenfél, de mint tudjuk a focit gólra játszák. Valószínű ha az elején nem kapnak Pepéék gólt, akkor az oroszok sem bekkelik végig a meccset, de bekapták, ez a lényeg. Innentől kezdve - hiába is lenne képes sokkal többre ez az orosz válogatott - ebben az esetben érthető volt a védekező foci a ruszkiktól. Persze az, hogy nem adják oda a labdát stb. az gusztustalan. Amúgy meg nincs baj, CR-ék ki fognak jutni a VB-re és otthon simán le lehet gyalulni Kerzsakovékat.

luisao 2012.10.13. 16:18:12

hát igen, szegény Luisao után itt a második áldozat, a portugál válogatott...

TFL 2012.10.13. 16:50:10

Nincs itt semmi, csak keserű a szőlő kicsit :) Szar is lehet ha a zselésből nem lesz egy meccsen istenkirály, megértem :D

343658 2012.10.13. 17:25:20

Nem értem ezt az egészet a posztoló részéről... Szerintem sem Capello volt itt a lényeg, hanem a portugál játék csődje. CR7 lehet, hogy megint depressziós lesz...?

336895 2012.10.13. 21:10:24

Mindkettő gyalázatos! +1,5 gólra tettem a meccset, erre egyet bírnak rúgni, ahelyett hogy játszanának egy jó kis 4-3-at. Haldoklóban a foci.......

154146 2012.10.13. 22:05:14

[Nojavier](#942224) Linkedet kivettem, legközelebb az egészet törlöm, ha csak önreklám miatt jössz ide.

backlink pagerank 2012.11.09. 11:00:27

hey all portugal.blog.nepsport.hu blogger discovered your site via search engine but it was hard to find and I see you could have more visitors because there are not so many comments yet. I have found website which offer to dramatically increase traffic to your website http://cheap-mass-backlinks.com they claim they managed to get close to 4000 visitors/day using their services you could also get lot more targeted traffic from search engines as you have now. I used their services and got significantly more visitors to my website. Hope this helps :) They offer most cost effective services to increase website traffic Take care. Richard
süti beállítások módosítása