Primeira Liga e tudo

Viva España!

2012. június 26. - Latz von W.

Elkezdhetném boncolgatni a spanyolok futballját és hibákat hajkurászni, de jelenleg ezek inkább öngáncsolásként hatnának, mint megalapozott tényekként. A spanyol válogatott jó és kész. Van itt azonban valami, ami évek óta egyre jobban az agyamra megy és ennek hangot is adok, mert ugyebár megtehetem.

Elkezdhetném boncolgatni a spanyolok futballját és hibákat hajkurászni, de jelenleg ezek inkább öngáncsolásként hatnának, mint megalapozott tényekként. A spanyol válogatott jó és kész. Van itt azonban valami, ami évek óta egyre jobban az agyamra megy és ennek hangot is adok, mert ugyebár megtehetem.

Spanyolország 2008-ban megnyerte az Európa-bajnokságot, két éve pedig a dél-afrikai Vb-t. De mit tudnak a korábbi évekből, évtizedekből felmutatni? Ha a világbajnokságokat vesszük, egy árva negyedik hely még 1950-ből, meg néhány negyeddöntő. Az Eb-k tekintetében azért sikeresebbek voltak, 64-ben hazai pályán aranyérmet szereztek, 84-ben ezüstérem, majd a négy évvel ezelőtti sikerig csupán két negyeddöntő. A lényeg, hogy nem hasonlíthatók sem Brazíliához, sem Olaszországhoz, de még minden idők legcsúnyább válogatottjához, Németországhoz sem. Ha Spanyolországot nem az elmúlt négy év tükrében vizsgáljuk, megállapíthatjuk, hogy középcsapat. Sőt, ha belefésüljük ezt a négy évet, akkor is. De még mielőtt a sok nagy ősrégi hispán drukker teleköpködi a laptopját vagy a monitort, kifejteném, hogy véleményem szerint miért kezdett el felemelkedni a futballjuk.

RijkaardBármilyen hihetetlen, az ok nálam Frank Rijkaard. Ő lett a Barcelona vezetőedzője 2003-ban, az ő vezetésével lábaltak ki a van Gaal féle mélységekből. Nem árt kihangsúlyozni ezeket az információkat, hátha tanulnak a barca szurkolók is valamit, nagyon nagy részük ezekből az időkből egy játékost sem tudnának felsorolni, mivel akkoriban nem volt top-5-ös a csapat, nem volt még Messi, tehát nem volt menő nekik szurkolni. Rijkaard első szezonjában a BL-be vezényelte őket, a rá következő évben pedig bajnokok lettek. Itt kezdődött azon vélemények kinyilvánítása, melyek szerint bizony a Barcelona a világ legerősebb klubja. 2006-ban jött is a Bajnokok-Ligája siker az újabb bajnoki cím mellé, a holland megszűnt motiválni, majd két bajnoki ezüst után megköszönték a munkáját. Az ő által megálmodott játékkal mindent megnyertek, Guardiola pedig mindent learatott ugyanezzel a futballal az elmúlt években, úgy, hogy vajmi kevés köze volt a létrehozásához.

Sokan valószínűleg még most sem értik miről beszélek, mert hát ez a korszak a spanyol szurkolók nagyon nagy részének nincs meg, mert amikor már menő volt a barcának szurkolni, még nem volt menő Spanyolországnak. Épp ezért folytatom, még mielőtt minden legkevésbé sem divat spanyol szimpatizáns összezavarodik. Rijkaardnak, az általa tökéletesített gyors passzos 1-2 érintős futballnak (a spanyolok valami tiki-kakának nevezik) köszönhető Xavi és Iniesta ilyen meredek felfejlődése, ez emelte őket a világ legjobb középpályásaik közé, mintha rájuk szabták volna. Tudott valamit ez a bongyor ürge, de azért később ő sem tudott a szarból várat építeni, bárhova is nevezték ki. Most őszintén, szerintetek véletlen, hogy miután abszolút beért a munkája, a selección Eb-t nyert? Aragones vén kecske, de azt pillanatok alatt észrevette, hogy mit kell játszatni ezzel a kerettel. Attól, mert ez a valaha volt legjobb generációjuk, enélkül a játék, enélkül a szemlélet nélkül nem lennének ennyire sikeresek. Del Bosque egy az egyben Guardiola pepitában, vitte a Vb-t, és jó esélye van a címvédésre ezen a tornán is, kész csapatot, kész rendszert kapva.

ők még hagyján...

És akkor még nem is tettem említést azokról az emberekről, akik szurkolnak nekik, de fingjuk nincs arról, ki melyik csapatban játszik. Az ilyenektől nemcsak a hideg, még a meleg is ráz. Mindennapi szituáció: haveri társaság, meccsnézés, a szomszéd asztalnál spanyol mezben habzó szájjal fröcsögő szalonspicces pöcs szentségel, majd két perc múlva megkérdezi, nem tudom-e hol játszik Jordi Alba... És ezek az emberek büszkén verik a nyálukat, hogy Spanyolország így, meg úgy, simán a világ legjobbjai. Hát, lehet. De biztos nem az ilyen idióták fognak meggyőzni.

A spanyol futball majdhogynem kikezdhetetlen, de a drukkerek nagyon nagy része semmit nem tud a mostani kedvenc csapatáról, csak őket választották, mert most éppen Spanyolországnak szurkolni menő. Remélem a kis gyorstalpalómmal segíthettem minden vérmes szurkolójuknak. Most már lehet köpködni a monitort. Persze akinek nem inge...

Látom a sok forgó agytekervényt, ezért elárulom, Jordi Alba a Valencia játékosa.

A bejegyzés trackback címe:

https://portugalfoci.blog.hu/api/trackback/id/tr398330978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

334302 2012.06.26. 10:24:40

Rikaardnak valóban fontos szerepe volt a Barcánál, de kulcsfigurának nevezni erős túlzás. Már csak azért is, mert kizárólag Cruyff kedvéért kapott lehetőséget a klubtól, és munkája során szinte végig élvezte a szaktanácsadó támogatását, bizalmát. De Rijkaard nem tudott rendet tartani az öltözőben, semmilyen szinten nem tudta motiválni a játékosokat a BL-győzelem után, és nem volt koncepciója a továbblépésre sem. Cruyff nagyon sokáig kitartott mellette, aztán mikor látta, h ennyi volt benne, akkor elengedte a kezét. Rijkaard nem volt rossz edző a Barcában, de munkájának jelentőségét - eredményektől függetlenül - össze sem lehet hasonlítani Guardiolával.

boloabi 2012.06.26. 11:53:22

Vagy talán azért szurkolnak a spanyoloknak, mert szerethető csapat. Németeket sokan szeretik, mert jól játszanak most (igaz barátságos mérközésen kikapnak a nagyoktól még :D), de a német focisták nagyképűek... Még a spanyolok nem, ők a spanyol népért fociznak, nekik akarják a dicsőséget, mert most gazdaságilag is rossz nekik. A VB győzelmet és a népnek ajánlották, nem magukért akartak ők játszani, sok ilyen kijelentés volt anno. Amúgy igaz, hogy nincsenek nagy sikereik EB-n és VB-n a spanyoloknak, de mindig is világklasszis játékosaik voltak! Volt egy olyan, hogy spanyol átok. Aragones, sem csak úgy egyből átvette a csapatot... ugyanis ő kivette Raúlt anno... Ő észrevette, hogy a túl sok klasszis játékos sem jó egy csapatba. Rengeteg foci legendátnevelt fel a spanyol nép.

Xaby H. 2012.06.26. 12:00:59

nem értek egyet :) Bizonyos Johan Cruyff 1992-ben BEK-et nyert csapatában már játszott bizonyos Guardiola, aki ugyanezt a stílust képviselte. Igaz, ott még bizonyos Ronald Koeman néha ívelgetett előre 70 méteres pontos lasztikat :)

334707 2012.06.26. 12:09:21

Szerintem ez eléggé mellément. A Rijkaard-éra Barcája közel sem volt annyira fojtó és az ellenfelet kőbunkerre késztető, mint Guardioláé. Nem is tudta motiválni a játékosait, a Deco-Dinho vonal süllyedésével el is ment az összes kedv és győzelmi ösztön. Ezt Pep Barcájából 4 év alatt sem lehetett gyökerestől kiirtani. Sajnos. Arról nem is beszélve, hogy a tiki-taka nem a 2000-es évek szüleménye (ahogyan azt már le is írták). 2004-ben és 2005-ben pedig Iniesta még főként padozott, alig volt kezdő. Nem Rijkaard miatt fejlődött ekkorát, maradjunk annyiban. Szóval sajnos nemcsak a divatdrukkerek tudnak keveset a spanyol futballról, hanem neked is komoly hiányosságaid vannak.

338546 2012.06.26. 12:10:24

Heinrich már pontosított egy kicsit a dolgokon, de azért én is hozzáteszek még egy keveset. Jó irányba indultál, tényleg Hollandia felől fúj a szél, de úgy látszik, hogy túl fiatal vagy ahhoz, hogy személyesen is emlékezz a kezdetekre, ezért elvétetted a célt. A spanyol futball felemelkedése leginkább Johan Cruyff munkásságához, és az ő sikerei nyomán megváltoztatott utánpótlás-neveléshez köthető. A '70-es évek holland "totális futballja" a gyors, rövid passzos játékon alapult, amit a holland játékosok már gyerekként elsajátítottak - nem véletlen tehát, hogy Hollandia a nála lényegesen nagyobb, 40-60-80 milliós országokkal is állja a versenyt válogatott szinten. Cruyff, amikor '88-ban a Barcelona edzője lett - talán nem véletlen, hogy ez a szám a gomes88 névben is feltűnik -, vitte magával ezt a stílust és az ehhez tartozó utánpótlás-nevelést egykori játékossikerei helyszínére. A módszer rövid- és hosszútávon is bevált: '90 és '94 között egy fantasztikus Barcelonát láthattunk a pályán, közben pedig az utánpótlásbázison olyan kisgyerekek ismerkedtek meg a "totális futballal", mint például Xavi. A sikereken felbuzdulva az Spanyol Labdarúgó-szövetség is magává tette a holland módszereket, és egész Spanyolországban megváltoztatta az utánpótlás-nevelést. Amint felnőtt az első új módszerekkel új taktikára képzett generáció - az a bizonyos Xavi-féle -, azonnal jöttek is az eredmények: elsőként az 1999-es nigériai U20-as vb megnyerése. Akkoriban ugyebár Rijkaard még a holland válogatott kispadján üldögélt, és a spanyol fociról csak annyit tudott, amennyire 11 évvel korábbról emlékezett, amikor fél évet eltöltött Zaragozában. 1999-re tehát a rendszer felállt, a többi már szinte jött magától. Cruyff kijárta, hogy egy holland legyen a Barca edzője, aki jól ismeri ezt a rendszert, majd amikor Rijkaarddal elmaradtak a sikerek, akkor egy korábbi megbízható játékosát segítette a csapat edzői székébe. Nehogy félreértse bárki is: Rijkaard és Guardiola is kiváló edző, de a kulcsemberek nem ők. Az Johan Cruyff. Röviden ennyi a történet. Kíváncsi vagyok, hogy heinrich is így látja-e napjaink spanyol sikereinek őstörténetét.

334319 2012.06.26. 12:10:29

Rijkaardot kiemelni a spanyol vb-győzelemben játszott lényeges tényezők között valóban erős. A spanyol felemelkedés alapja az utánpótlás-nevelés új alapokra helyezése volt a 2000-es évek környékén, amivel sorra nyerték a különböző korosztályos tornákat. Ebből a merítésből nőtt aztán ki a mostani aranygeneráció. (Megjegyzem, a portugáloknál is az utánpótlássikerek alapozták meg az ezredfordulós "aranycsapatot", és úgy néz ki, a tehetségek kinevelése ott is folyamatos.)

334319 2012.06.26. 12:13:15

[szponzor](#862165): Azt mindenképpen hozzá kell tenni, hogy a spanyolok korántsem egy az egyben vették át a holland módszereket és stílust, a saját képükre formázták. Volt egyszer egy poszt (cikk) a Népsporton a holland és a spanyol módszer különbségeiről.

339564 2012.06.26. 12:24:58

Még a 2010-es VB-döntő kapcsán volt erről egy alapos cikk a ZM-en, íme: http://www.zonalmarking.net/2010/07/10/world-cup-final-preview-total-football-holland-spain/

338546 2012.06.26. 12:31:02

[csoncson](#862169): Persze, igazad van, nyilván alakultak és alakulnak is a módszerek, különben nem is lehetnének hatékonyak. Az mindenesetre biztos, hogy ha már holland kell, és ne a nyilvánvaló Cruyffot mondjuk, akkor a 2005-ben meghalt Rinus Michelsnek több köze van a 2008-as spanyol Eb-győzelemhez és 2010-es vb-győzelemhez, mint Rijkaardnak.

346194 2012.06.26. 14:33:10

az első gondolatom az volt, hogy a blogíró nagyon fiatal lehet, hogy egyfolytában a spanyol drukkereket fikázza, meg a menőséggel, meg a divattal foglalkozik. aztán a második gondolatom is ez lett

339510 2012.06.26. 14:56:23

jó meglátás! Guardiola nem akkora zseni, mint ahogy annak tartják. Épp az előzmények és összefüggések miatt, amiket jól leírsz. Anno Hierréko, Raúlék miatt szurkoltam nagyon a spanyol csapatnak, de most már a díszkatalánok miatt nagyon nehéz. Akik mind állítják, hogy ősidők óta barca szurkolók, de azt sem tudják, ki az a Kluivert. Pedig nem olyan régi idők ezek...

346194 2012.06.26. 15:08:03

kluivert? az nem egy porlasztómárka? vagy egy üdítő, nem? csak hózentróger olyan okos, hogy tudja, örüljönk, hogy ő azért itt van nekünk

SteveNo1 2012.06.26. 16:23:17

Rijkard nem igazán jó edző, a valódi munkát (edzések vezetése, taktika kidolgozása) az MTK-ban is megforduló Henk Ten Kate végezte, aki a Chelsea első BL döntős csapatában is benne volt. Rijkard ahogy akkoriban mondták a sztárok kezelésében volt jó... Ahogy Kate elment, elkezdett romlani a játék színvonala, és elfogytak az eredmények. És ne mondja senki, hogy nem emlékszem a régi jó kis Bonano-s időkre: egy jó huzása mindenképpen volt Franki papának - a sztárigazolás Rüstü Recber helyett betette a kapuba Victor Valdest!

341042 2012.06.26. 19:33:53

Gondolom nem problema ha leirom a velemenyem,szerintem vajmi keves kozod van a focihoz..Szerintem probalkozz masfajta bloggokkal,annyi minden van meg ezen a sporton kivul..:)

345428 2012.06.26. 20:37:07

Vannak hozzászólások, amik hozzátesznek a poszthoz, az ember mindig okosodhat, ezeknek örülök. [Bon_Dia](#862402): Igazad van. Azért ülök a klaviatúra ezen oldalán, mert nem értek hozzá, te pedig azért ülsz azon az oldalon, mert igen.

341042 2012.06.26. 21:20:32

@gomes88:Az altalad fentebb leirtakbol sajnos ez jon le.szomoru de ez van,eleg gyenge kis iras,amator tollbol:)

339564 2012.06.26. 21:34:33

[Bon_Dia](#862451): tudod, van a konstruktív, építő jellegű kritika, amit pl. heinrichtől, vagy szponzortól olvashattunk, és van az a fajta levegőbe beszélés, alaptalan okoskodás, amit te is csinálsz. Az ilyesmire nincs szükségünk, köszönjük.

341042 2012.06.26. 21:53:53

[PVMiki](#862468): Nezd,ha valaki azt irja hogy;"Guardiola pedig learatott mindent ezzel a futballal ugy,hogy vajmi keves koze volt a letrehozasahoz"akkor ugy gondoltam nem kell kulon megmagyarazni,miert latom ugy a posztot,ahogy leirtam..Ritkan hallhato boduletes baromsag,amit nem is igazan lehet "velemeny"kategoriaba sorolni,egyszeruen csak ugy gondolod,az ember nem ert a footballhoz,tul fiatal,vagy csak szimplan rosszindulatu..Ennyi.Eleg epito?Gond ha masnak mas a velemenye?

339564 2012.06.26. 22:02:25

[Bon_Dia](#862486): Egyáltalán nem gond, ha neked más a véleményed. De a vélemény több annál, mint a "ez hülyeség, túl fiatal vagy" -szerű böfögés. Mások normálisabban is le tudták írni a gondolataikat, neked ez nem sikerült.

347146 2012.06.26. 22:23:05

Jó írás, de egy fontos apróságot hiányolok. Sok szó esett már a támadójátékról, de épp a gyűlölt tiki-taka okáról nem. Mert az nem véletlen és előzmények nélküli. Az eredeti holland koncepció szerint, amit Rinus Michels fogalmazott meg a totális futball leírásakor, a játék középpontjában a támadás áll. Minden csapatrésznek és játékosnak elsődlegesen a támadást kell segítenie. Ezt a felfogást Cryuff honosította meg a Barcelonánál, amivel bajnokságot és Bl-t is nyert. De ma már nem ezt játssza sem a Barca sem a spanyol válogatott. Most a súlypont a támadás helyett a labdabirtokláson van, ebbe kell beszállnia minden játékosnak. Ez a tiki-taka. A vicces az, hogy ezt is egy holland edző találta ki, úgy hívják Luis van Gaal. Aki még emlékszik 1995-re az tudja, hogy akkor az Ajax nyerte a Bl-t, az edző van Gaal volt és az a foci amit akkor az Ajax játszott épp ezen alapult. Ők akkor azt mondták, "amíg nálunk van a labda nem lehet baj". Nem csináltak semmi különöset, csak tartották a labdát és általában kevés gólt rúgva, dögunalmas meccseken nyertek. Mindezt Rijkard indította el, de ahogy sokan írták ö nem volt elég jó ahhoz, hogy ezt művészi tökélyre fejlessze, viszont Gardiola igen.

341042 2012.06.26. 22:26:09

[PVMiki](#862489): Nem hasznaltam a "hulyeseg" szot,illetve a fiatal jelzot is csak mas(ok) utan:) [gomes88](#862429): Egyebkent hogy Te,a klaviatura azon felen ulsz(es nyitottal egy blogot),meg nem feltetlen jelenti azt,hogy jobban ertessz a footballhoz,mint barki mas,ezen a felen..:)) Nem igazan ertem,mit akartal ezzel a valasszal bizonygatni:)

swlvbfeoi 2012.06.27. 00:34:25

Sajnálatos,hogy aki a Barcának,vagy a spanyol válogatottnak szurkol,annak szégyellnie kell(ene) magát,mert szereti a játékukat. És az sem baj szerintem,ha valaki nem tud 2003 előttről játékosokat mondani adott csapatból...pl. egy 15-6 éves fiatal,aki nem is emlékszik ár,de azóta megszerette...valamilyen szempont szerint mindenki választ magának csapatot. Ez nem lehet vita tárgya... Guardiola nagyon nagy dolgokat tett a csapattal,ez szerintem megkérdőjelezhetetlen. De mindenki azt mondja,hogy kész csapatot kapott,könnyű...azért én megnézném,hogy a Barcelona,hogy játszana egy ilyen ember keze alatt :) Valószínűleg ő is sikert sikerre halmozna... :) Csak hozzáteszem,én a játékukért szeretem a spanyolokat is és a Barcát is,de nagyon sokat hozzátesz a személyiségük. Nem szállnak el a sikertől,a szurkolókat tartják szem előtt. Sokan tanulhatnának tőlük...ha kikapnak,gratulálnak az ellenfélnek,ha nyernek akkor az ellenfél egyből a bírókat kritizálja és a játékosokat. Mourinho is csak a feszültséget szítja... Csak azért,mert valaki más válogatottnak szurkol,és nem jön ki a lépés a kedvenceinek,azért nem kell szapulni és divatdrukkernak hívni azokat,akik aktuálisan az egyik legjobb csapatnak szurkolnak.

342319 2012.06.27. 01:00:19

[swlvbfeoi](#862550): Miért ne hívjuk annak ha aktuálisan a legjobb csapatnak drukkol, azért mert állandóan nyernek? Ha tényleg azért szurkolnának a spanyoloknak mert szeretik, a játékukat vagy már régen nekik drukkolnak nem lenne probléma. De azért szurkolni mert jelenleg ők a legjobbak, az divat. Persze az más ha vki először néz meccset és beleszeret vmilyen futballba. Lehet az akár a Stoke is, ha vki azt szereti. Én pl a spanyol focistákat szeretem, szeretem ahogy zseniális meglátásaikkal szép gólt tudnak szerezni, de a két gigászt és főleg a tili-tolit nem. Az nem adja hogy a játékosok elkezdenek egymás közt nyomni az 1 méteres passzokat, miközben támadhatnának mert olyan technikai és képzettség közti különbség van köztük és az ellenfél közt hogy simán nyernének. De inkább erőltetik ezt, de ha csak a támadásokkal foglalkoznának rúgnának egy meccsen 10 gólt is.

341042 2012.06.27. 01:49:31

Meg egy aprosag,lehet nincs igazam...khmm...nem igazan erdekel maga a teny,hogy mennyi fiatal,uj,olyan szurkoloja van az altalam tisztelt valogatottnak,olyan aki nem biztos hogy felsorolja a 82-es vb-n indulo valogatott kezdocsapatat,vagy hogy esetleg miert nem nyertek rogton az elso forduloban Honduras ellen,hazai palyan csak egy gyenge 1-1..:( de nem is kell nekik..ez meg nem jelenti azt,hogy nem szimpatizalhatsz egy csapattal,csak es kizarolag abban az esetben,ha tudod az xy ev kezdojet..ez baromsag,ennek semmi ertelme..:(Ilyen butasagot kevesen allitanak,azok is tok hulyek a focihoz,szurkolashoz! Es ha mar itt tartunk..szerintetek mennyi divatszurkoloja lehet a portugal valogatottnak C.Ronaldo miatt?Lehet tobb mint a spanyoloknak??Gondolom szerintetek ezen ok miatt senki...:))Egy picit nezzetek szet magatok korul,mielott vadaskodtok,plane szakmailag nevetseges dolgogat allitotok!

Nyakatlan 2012.06.27. 07:00:03

[kompany](#862163): egyetértek. Na + Aragones mit látott + a Barcában? Teljesen más rendszerben játszottak mint Rijkaardék. Innentől + továbbolvasni is időpazarlás. A divatdrukkerek egyébként ritka ellenszenvet keltő egy bagázs. Nincs náluk rosszabb.

338546 2012.06.27. 07:31:07

[caroberto](#862497): Teljesen igazad van abban, hogy az eredeti, '70-es évekbeli holland "totális futball" és a mai spanyol változata között koncepcióbeli különbség van. A továbbiakban viszont több dologban is tévedsz. A labdatartásra épülő taktikai módosítást nem Van Gaal találta ki a '90-es évek közepének nagy Ajaxával, az már a '90-es évek elejének nagy Barcájánál is megjelent. Cruyff egyik híres nyilatkozatában arról beszélt, hogy ha vesztésre áll a csapatod, akkor ne csatárt cserélj be, hanem védőt, hogy labdát tudj szerezni. Ez már egyértelműen erre a koncepcióra utal. Szerintem nem igaz a Van Gaal-féle Ajaxra, hogy "általában kevés gólt rúgva, dögunalmas meccseken nyertek". Ezt sem a számok, sem az emlékeim nem támasztják alá. '95-ben a BL egyenes kiesés szakaszában ugyan volt két 0-0-ra végződött meccsük, de emellett a negyeddöntőben a Hajduk Splitet 3-0-ra, a Bayernt 5-2-re verték. '96-ban a negyeddöntőben a Dortmundot tényleg "csak" 1-0-ra és 2-0-ra verték, de aztán az elődöntőben Athénban gurítottak egy hármast. Én úgy emlékszem erre a korszakra, hogy az Ajax a labdatartás mellett a holland futball legszebb hagyományait idéző, látványos szélsőjátékkal terrorizálta leginkább ellenfeleit (de jó kis játékos volt Overmars és Finidi). Végül abban is tévedsz, hogy a labdatartásra épülő taktika, a tiki-taka bevezetését Rijkaard kezdte meg a Barcánál. Mint írtam, már Cruyff csapata is élt ezzel a fegyverrel, de még ha ezt nem is fogadnád el, akkor sem Rijkaard lenne az első, hiszen te magad írtad, hogy Van Gaal is valami ilyesmit játszatott Amszterdamban: miért ne tette volna ugyanezt gyakorlatilag ugyanazokkal a játékosokkal Barcelonában? A kisebb tévedések ellenére nagyon jó, hogy hozzászóltál. Fontos különbségre hívtad fel a figyelmet a holland és az abból kinőtt spanyol taktika között - erre korábban már csöncsön is utalt -, és nagyon jó, hogy az összekötő láncszemek sorában megemlítetted Van Gaalt is. Az ő szerepe sem elhanyagolható a mai spanyol sikerekben. Egyrészt azért, mert ő is kivette a részét a holland "totális futball" átültetéséből. Másrészt azért, mert bár Barcelonában úgy marad meg a szurkolók emlékezetében a neve, mint aki alatt egyszerre 7 holland szerepelt a kezdőcsapatban, de ne felejtsük el, hogy mindig bátran nyúlt az utánpótláshoz, így aztán az elmúlt évek spanyol sikereiben kulcsszerepet vállaló játékosok közül többen is - Xavi, Puyol - alatta mutatkoztak be a Barca felnőttcsapatában.

345428 2012.06.27. 08:12:33

[Bon_Dia](#862499): Úgy gondolod, hogy jelentkeztem a hátsó padból, felszólítottak, elmondtam, hogy mit akarok és azt mondták oké? Ez az év egyik legnagyobb sporteseménye, nálad jóval komolyabb és hozzáértőbb emberek kérték fel ezt a csapatot erre a munkára. Megkérdőjelezhetsz te itt bármit, kicsit olvasgass vissza ha van hozzá kedved, de ha azt hiszed, ez "csak úgy" megy, akkor elég szűk látókörű vagy.

256725 2012.06.27. 08:42:21

Nem volt még két hete, hogy Xavi elmondta egy interjúban, mennyire hálás Aragonés-nek azért, hogy a 2008-as EB-n őt tette meg a csapat központi játékosának és pályafutása során először(!) valóban irányítója lehetett egy csapatnak. (=Nem a mindenkori külföldi Barca sztárok "árnyékában" élte az életét.) A Barcában addig évtizedeken keresztül mindig "nem spanyol" játékosok voltak a sztárok és a kulcsjátékosok, ő lett az első spanyol, akit valóban világsztár (klasszis?) kategóriába sorolhatunk. És valóban meg lehet figyelni, hogy 2008 előtt (és a sérülése után) Xavi játéka "semmi másból nem állt", mint alibipasszok tömegéből, aztán ez egy csapásra megváltozott a 2008-2009-es szezontól kezdve. (Én őszintén szólva a 2007-2008-as szezonban erősen kezdtem azt érezni, hogy a pályafutása a vége felé közeledik.) Egyéni vélemény, de szerintem Xavi és Iniesta meredek fejlődése éppen 2008-ban kezdődött el, párhuzamosan Pep érkezésével + Dinho és Deco távozásával. Ezzel együtt szerintem semmiképpen nem Rijkaard az "ok", inkább Aragonés és utána Pep, aki ugyanezt a kulcsszerepet biztosította a Xavi-Iniesta párosnak.

347146 2012.06.27. 09:16:32

[szponzor](#862628): Lehet, hogy Cruyff is alkalmazta a labdatartást a Barcával, de ők szerintem sokkal inkább támadtak állandóan, mint labdát tartottak. A van Gaal féle Ajaxnál került először a játék középpontjába a labdatartás. A sokgólos meccsek nekem nem annyira maradtak meg, meg mint a dögunalmasak, mert azokból volt több, most hozhatjuk a fradi elleni 5-1-et is, de nem ez a lényeg. Legyünk őszinték ez a cikk épp azért íródott, mert sokan nem csípik ezt a fajta focit. Overmars és Finidi tényleg jó volt, bár én Litmanent, Davidsot és Seedorfot is nagyon kedveltem, ráadásul az ő középpályás játékuk és a labdaszerzésük-labdatartásuk volt a kulcsa mindennek. Szerintem ők voltak az elsők, akik már tudatosan és rendszerszinten azonnal visszatámadtak egy labdavesztés után. Biztos próbálkoztak ezzel korábban mások is, de ők ezt csapatszinten csinálták. Azzal feltétlenül egyetértek, hogy a fiatalok, mindig is van Gaal focijának a magvát adták, pl. a Bayern is az ő felfedezettjeire épül ma is. Arra viszont valahogy nem emlékszem, hogy van Gaal Barcelonája mennyire alkalmazta a labdatartást, lehet, hogy az én memóriám rossz, de valahogy ez nekem nem rémlik.

338073 2012.06.27. 09:20:04

[boloabi](#862148): Hát köszi. Ezen jót röhögtem. "A nagyképű németek"... pf.... hagyjuk már. Nagyon sok sportoló tűnhet nagyképűnek, azoknak, akik nem ismeri. "a spanyolok nem, ők a spanyol népért fociznak" Hát akkor írj nekik levelet, hogy a fizetésüket osszák szét a szegény nép között! :) lol. "Rengeteg foci legendátnevelt fel a spanyol nép." Ez meg a legnagyobb lol. Nem is részletezem, de köszi, feldobtad a napomat. Az ilyeneken mindig tudok röhögni. Egyébként én is csak azért írtam volna, hogy van Gaal-t megemlítsük. Szerintem ő egy fontos lépcsőfok volt a Barca sikereihez vezető úton, de nehéz egy embert kiemelni, aki miatt ez az állapot kialakult.

Begbie 2012.06.27. 09:34:14

Nem tudom mi értelme ilyeneken fröcsögni kedves cikkíró. Teljesen nyilvánvaló, hogy az eb nézőinek legalább felét a nagyobb nemzetközi meccseken kívül totálisan hidegen hagyja a foci. Hogyan várható el az ilyen emberektől, akik csak a felhajtás, az EB hangulat, barát, barátnő miatt néznek meccseket, értsenek is a focihoz. Ugyanakkor az is teljesen természetes, hogy az ilyen emberek is választanak maguknak kedvenc csapatot, hiszen az egész szurkolásnak ez a lényege. Lehet ez pusztán az adott ország iránt érzett szimpátia, ami a választás alapja. Teljesen mindegy. Arról nem is beszélve, hogy bár tíz években mérhető már amióta a spanyoloknak szurkolok, mégsem vagyok teljesen biztos benne, hogy tudnám az összes csere vagy tartalék csapatát kapásból.

254414 2012.06.27. 09:45:54

[johneagle11](#862650): Ahh lelőtted... :) Mármint a Xavi-féle dolgot. Pep előtt annyira bűn gyenge volt, hogy ha valaki akkor azt mondja nekem, hogy véresszájúan fogom neki követelni az aranylabdát pár évvel később biztosan hülyének nézem... Óriási pluszt kapott Peptől és Aragónestől, olyat amit pl. Guti soha sem kapott meg sem a Realban sem a válogatottban, pedig képességben volt ugyanolyan jó mint Xavi, sőt. Csak hát ugye a mentalitás... Amúgy meg a sok tiki-taka fikázó... 4 ill. 2 éve egy rakás ember azért szerette meg a spanyolokat, mert egyszerűen szép focit játszottak, esélyt nem adtak az ellennek, sokpasszos kombinatív játék stb volt a felkiáltás. Pár évvel később, amikor szinte a tökélyre fejlesztették, nem hallok mást hogy milyen kurva unalmas. Így múlik el a világ dicsősége... Egy dolog miatt kárhoztatható ez a csapat a mostani EB-n, a gyilkos ösztön hiánya miatt. Érzik, hogy gyenge az ellenfél, nem kell megszórni őket, pontosan annyit adnak ki magukból ami feltétlenül szükséges. A spanyolokon a franciák ellen is látszott, hogy még maguk is meglepődtek mennyire gyengék a gallok és egy kemény kezdés (és vezetőgól) után, kb 30%on játszottak. Ez a mentalitás felróható a semleges szurkolók részéről, de az vesse rájuk az első követ, aki egy ilyen fárasztó idény után egy lefutott meccsen is szándékosan kihajtja a belét... Német-Spanyol döntőt szeretnék, mert a németeken kívül nem látok más csapatot aki teljes erőbedobásra késztethetné a selecciónt, mondom ezt úgy hogy ma kizúghatnak simán a fent említett mentalitás és CR miatt.

339646 2012.06.27. 10:47:56

Én még ott is látnék egy kis ellentmondást, hogy egyik oldalon szidjuk azokat akik az aktuálisan erős és eredményes csapatoknak szurkolnak (pld spanyolok), másrészt leírjuk, hogy tulajdonképpen a spanyolok a történelem során nem tekinthetőek másnak csak középcsapatnak lekicsinyelve őket. Akkor mégiscsak egy középcsapatnak szurkolnak?:)

félix 2012.06.27. 10:56:02

Kicsit unalmas már ez a tévhit, hogy mindenki,aki a spanyoloknak szurkol azóta rajong értük,mióta eb-t nyertek. Nekem elég régóta a kedvenceim (euro2000), és ha belegondoltok régen is szurkoltak sokan a spanyoloknak. Csak éppen keveset lehetett róluk hallani, mert 2008-ig nem jutottak sehova. De a játékuk nagyon is szerethető volt,a mostani egysíkúság,ami miatt már nem kötnek le a meccseik, ez a játék nem tetszik, igaz már a 2010es vb-n is voltak fenntartásaim. Amit viszont 2008-ban játszottak, az "régi" spanyol szurkolóként varázslatos volt, nekem a 4 közé jutás könnyeket csalt a szemembe :D ja és sose tudtam kívülről a spanyolok keretét, nem ismertem mindenkit,de ez sose jelentett hátrányt,magyaroknál se tudom mindenkinél néha,h ki hol játszik. Jordi Albát mondjuk ismerem :D

338546 2012.06.27. 11:02:34

[caroberto](#862665): A '90-es évek közepének Ajaxát mindenképpen jó, hogy megemlítetted, tényleg lehet benne valami, hogy ott és akkor volt először labdavesztés utáni tudatos, rendszerszerű visszatámadás a mérkőzés egészén. A Barcelona és a spanyol válogatott mai játékát csak továbbfejlesztések soraként lehet értelmezni, természetesen átfedésekkel és vargabetűkkel: Rinus Michels - Johan Cruyff - Loius Van Gaal - Pep Guardiola. Hozzájuk képest Frank Rijkaard szerepe tényleg elhanyagolható. Ami a Van Gaal-féle Barca labdatartását illeti, íme rá egy példa: az 1999-2000-es szezonban lejátszott Barcelona-Bilbao meccs néhány jelenete. Még nem az a tiki-taka, ami az elmúlt négy szezonban ment, de már hasonlít rá. Milyen érdekes, hogy Xavi mai szerepét akkor egy bizonyos Guardiola játszotta. http://www.youtube.com/watch?v=AXNUnMAjDE4

jazzmaszat 2012.06.27. 11:42:55

Hát! Annak ellenére, hogy világ életemben a latin futballnak áldoztam a figyelmem, köztük főként Spanyolországnak már onnantól kezdve mikortól érdekelt a foci, tehát nem kezdek öltözködni és valóban el lehet ismerni a holland nagyot tett az asztalra, de azt nem, hogy előtte a Barca (bár akkor nem éppen volt tele igaz spanyollal) és a Real (bár a real az utóbbi időben elég undorító a portugálok favágása miatt - egyébként érdekes, hogy a válogatottban nem viselkednek úgy mint a realban, na mindegy...) nem lett volna nagy csapat,( lehet nem a világ legjobbja) csak annyit kérdeznék meg, hogy ÉÉÉÉÉS?????? Éééés, ha így volt akkor mi van? És, ha valakinek most ezáltal a kialakult játék által tetszett meg akkor mi van? És ha divat akkor mi van?? Miért zavar ez téged?? Azért, mert nem a te általad protezsált csapat a divat? Persze tudom a választ...akkor még jobban meg lennél őrülve!! De komolyan miért fontos az, hogy miért? A lényeg, hogy a eljutottak idáig, az meg, hogy ki hogyan és miért szurkol és milyen felsőruházatban legyen a maga problémája! Ez egy játék, amit számodra a szórakozást biztosítja, hát élvezd és ne arra használd, hogy baromságokon bosszankodsz!! VIVA ESPANA!

enzoka 2012.06.27. 12:48:32

Most nincs kedvem keresgetni a jelszavam, be se lépek ezért, de azt hittem a spanyol csapatról olvashatok, erre kiderült, h csak megint a magyarokról van szó, h mennyi szégyellhetjük magunkat. Köszönjük szépen a tájékoztatást.

347146 2012.06.27. 12:53:59

[szponzor](#862713): Köszi a linket, ez tényleg nagyon jó. Itt még inkább fele-fele az arány a labdatartás és a támadó szellem között. Most már csak labdatartás van és a támadások kevésbé fontosak. Másrészt itt még hullámzó a játék és sok a mozgás, most sokkal statikusabb, kevesebb mozgással, inkább csak jól helyezkednek. Igaz az is, hogy ha ennyi is elég a győzelemhez, akkor miért adjanak ki többet magukból? A horvátok elleni meccsen Iniesta sokszor még az ellenfél ötösénél is inkább passzolt, mint gólt rúgott.

progyface 2012.06.27. 13:44:45

Mindenki elfelejt egy nagyon lényeges dolgot. A focit 22 ember játssza, nem 11. A spanyol csapat és a Barcelona is annyit ad ki magából, amennyi szükséges. Ahhoz, hogy támadó focit és pörgős meccset lásson a közönség, ahhoz kell egy jó ellenfél is, aki nem a saját tizenhatosát szállja meg, és nem hajlandó onnan előre jönni, csak akkor, ha már az ellenfél kapusa is feljön a támadáshoz és üres a kapuja. Engem is idegesít, hogy nincsenek lövések, hogy mindig van egy következő passz. De tessék utánuk csinálni, vegyék el a labdát és lehet támadást építeni. Ja, hogy nem hagyják, szomorú. Savanyú a szőlő némelyeknek! Egy Német-Spanyol döntőt várok és legalább háromgólos spanyol győzelmet és akkor mindenki befoghatja a száját.

343387 2012.06.27. 13:54:00

gomes88 te teljes hülyeségeket írsz ne haragudj. nem vagyok se spanyol, se barca (divat)szurkoló, egyébként szeretem őket, mégsem értek egyet a posztoddal. rijkaard jó edző volt, de nem ő találta ki a tiki-takát. aragones meg bosque csak a babérokat aratta le mint guardiola??? teljes hülyeség. egy-két érintős játék??? amikor kell igen, de nézd már meg iniestat pl hányszok ér labdába.. hááát ennyi

341042 2012.06.27. 14:22:11

[gomes88](#862643): Dehogy olvasgatlak vissza,ez is eleg volt egy idore...:D

269281 2012.06.27. 15:47:12

Csak annyit ahhoz, hogy Guardiola nem tett a csapat játékához semmit: Felhozta, beépítette pl. Busquetszet, Pedrot, Piquet, Thiagot akik az ismeretlenségből spanyol válogatottak lettek!

269281 2012.06.27. 15:49:57

[gomes88](#862643): Jól beleválasztottak veled!

256725 2012.06.27. 17:27:32

[Neil Blender](#862673): ha folytattam volna a gondolatot - na meg persze a Madridban gondolkodnék:) -, akkor valószínűleg én is éppen Gutihoz jutottam volna el. Szerintem telibe trafáltad, mert Xavival kettejük pályafutása pontosan megmutatja, hogy mi lesz egy-egy játékosból, ha ilyen vagy éppen amolyan környezetbe kerül. (=Megkapja a feltétlen bizalmat, vagy nem.) Amúgy ha nincs Pep (és ahogy az interjúból kiderült Aragones), akkor Xavi ma már valószínűleg valamelyik spanyol középcsapatban készülne lezárni a pályafutását. Vagy szerencsésebb esetben "újra felfedezték volna", mint pl. Pirlot.
süti beállítások módosítása