Primeira Liga e tudo

Németország, szerény szememmel

2012. június 06. - Latz von W.

Mi jut eszembe Németországról? A baklavájuk nem az igazi, az emberek rondák, a nyelv pedig jobban irritál mint Rubint Réka hetente a Story magazinban. Pedig annál jobban kevés dolog. Ja és van a válogatott, akik az elmúlt években állandóan legyűrtek minket, és akik ellen megkezdjük menetelésünket az idei Eb-n.

Mi jut eszembe Németországról? A baklavájuk nem az igazi, az emberek rondák, a nyelv pedig jobban irritál mint Rubint Réka hetente a Story magazinban. Pedig annál jobban kevés dolog. Ja és van a válogatott, akik az elmúlt években állandóan legyűrtek minket, és akik ellen megkezdjük menetelésünket az idei Eb-n.

Sosem értettem, hogy lehet szurkolni egy olyan csapatnak, akik a brusztoláson kívül gyakorlatilag mindenre alkalmatlanok, ami futball, a meccseik sosem képviseltek nézhető kategóriát. De min csodálkozom? Magyarország is tele van bulldogokkal, akik esélytelenek hármat dekázni és simán azonosultak és/vagy szimpatizáltak ezzel a "futballal", felfogással. Sajnos muszáj múlt időt használnom, mert mára megtanultak zsugázni is a gürcölés mellé. Anno Lineker belebetegedett a német-angol derbikbe, pedig akkor csak szaladgáltak...

Nem hiszem, hogy bárkinek be kéne mutatnom Németországot futballilag. 4 éve döntőt játszottak az Eb-n, két éve bronzot nyertek Dél-Afrikában és jelenleg is az egyik favoritként tartják számon a Nationalelfet. Valahogy bármi történhet, bárki játszhat, ők mindig elevickélnek egy elődöntőig, ehhez nagyon értenek. Ha létezik igazi tornacsapat, akkor ők mindenképpen azok.

A mostani keretükről egy valamit le kell szögeznem az elején: még vannak benne német játékosok! Mármint mindenki állampolgár, de maradtak még gyári modellek akik így jöttek le a szalagról .

Thomas Müller

német vagy, vagy mi van-e?

Visszaevezve a komoly vizekre, Joachim Löw nagyon ráérzett, hogy kiből mit lehet kihozni és látható a játékosokkal való kapcsolatán, hogy két évig mindenkinek ő volt a lelki toprongya, mindenki hozzá járt sírdogálni. Di Matteo fél évig csinálta ezt a Chelseanél, majd miután menedzser lett mindenki meghalt érte a pályán és a semmiből Bajnokok-Ligáját nyertek. Válogatott esetben ez nyilván nem ilyen gyors lefolyású, nincsenek meccsek minden héten, de a folyamat ugyanaz. Azzal persze ő sem tud mit tenni, hogy a Dortmund két éve szopatja a Bayernt, ezáltal lehetnek kisebb-nagyobb összezördülések csapaton belül, mert hát ki padozna szívesen friss bajnokként egy Badstuber vagy Boateng mögött? Ez már az ő problémája, engem pont hidegen hagy.

Márpedig az elsődleges információk szerint lesz itt dortmundi padozás bőven.

A kapuban ugye Neuer, aki ha úgy véd majd mint a Fifa 12-ben, akkor minden mindegy, mert kapott gól nélkül fognak Eb-t nyerni. A védelem négy játékosa közül hármat a bőrgatyások delegálnak, habár Boateng a Ronaldo elleni védekezés miatt kerülhet a jobb oldalra dortmundi kollégája kárára. A későbbiekben ez változhat, persze azon is múlik, hogy Cé mesterhármast szerez majd mellőle, vagy megelégszik egy duplával és egy kihagyott tizivel. Lahm inkább futkos majd fel s alá ha kell ha nem a bal oldalon, a két jól képzett cula meg bedarál mindenkit aki arra jár, vagy így, vagy úgy. Első látásra stabilnak tűnik ez az egység. Elöl Európa vagy kap egy butított Mario Jardelt még utoljára hazai közönség előtt, vagy egy van Nistelrooy utódot, akiről szintén minden bepattan a leglehetetlenebb helyzetben is, mint lóképű elődjéről. Gomez sem matyóhímzés, de ugye dojcs, tehát nincs ebben semmi meglepő.

Itt van még nekünk a középpálya, konkretizáljunk kicsit, mi is várható szombat este a németektől, és mi várható Portugáliától?
Szembemegy egymással a 4-2-3-1 és a 4-3-3. Tény, hogy pillanatok alatt át lehet állni egyikből a másikba, ha a játékosaid meg vannak hozzá és ha az ellenfél rákényszerít. Mindenképp rizikósabb a Portugália féle 4-3-3, de azzal Ronaldo és Nani is tisztában van, hogy nem fogják őket egyedül hagyni, Löw már most azt mondta, hogy Ronit nem hagyhatják 1-1-ben, ha labdát kap, 3-4 játékosnak kell nagyon hamar a közelébe érnie. Ez nyilván nem fedi a valóságot teljesen, de azzal mindenki tisztában van részükről, hogyha a széleken nem zárnak megfelelően, elúszhat a meccsük. És ezt tudja Bento is, és itt kerül a képbe Moutinho, Veloso és Meireles. Ha ez a hármas ezt ki tudja használni és elkezd dominálni Özil - Schweinsteiger - Khedira ellenében, azzal megalapozhatnánk a sikert. Ha esetleg Kroos kezdene, az nagyobb rizikó-faktor a védekezés miatt, de benne van a pakliban ő is. Tény, hogy Khedira kreativitási szempontból teljesen használhatatlan, de a védőmunka mellette szól Schweinsteigerrel szemben. És akkor még nem beszéltem a szélső hátvédekről. Coentrao képes egyszerre segíteni a támadásokat és közben megreggelizni Thomas Müllert, a Joao Pereira-Podolski csata azonban jóval izgalmasabbnak ígérkezik.

"igen, én!"

Özil szinte biztos, hogy kötetlenül futballozik majd, az ő kikapcsolása a török német méreg ellenszere. Idén is megmutatta párszor, hogy menyire lát a pályán, ráadásul aszisztkirály. Cristiano erről tudna mesélni azt hiszem.

Elemezgethetnék a végtelenségig, szombaton minden kérdésünkre választ kapunk. Illetve majdnem. És miután tegnap felvilágosítottak egy csomó számadattal meg mindenféle szövegeléssel, hogy Portugália miért nem esélyes a továbbjutásra, nincs más hátra, fejet hajtok és mindent elhiszek. Ettől függetlenül német és holland oldalon sem alszanak nyugodtan miattunk, ebben nem kételkedem. Mi legalább pihenünk az esélytelenek nyugalmával, ők meg csak forgolódjanak...

A bejegyzés trackback címe:

https://portugalfoci.blog.hu/api/trackback/id/tr168330904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

335004 2012.06.06. 12:50:22

Ami azt illeti, én elég nyugodtan alszom, de most nem ez a téma. :) Szerintem ezt a középpályát úgy fogják átjátszani a németek, ahogy csak akarják, a két szélsőtöknek nagyon sokat kell majd védekeznie is, hogy versenyben maradjatok. Továbbá Müllert és Podolskit megzabálni azért nem lesz valami egyszerű, ha nem parkol le a portugál 9 fős busz, akkor elég nehezen marad üresen a portugál kapu, sőt, szerintem még akkor se. Egy kínkeserves döntetlen még benne van a pakliban, de a németek dominanciája szerintem győzelmet fog érni.

345428 2012.06.06. 12:56:19

[szederbokor](#845690): Van rá esély, de ezzel a csapattal nem lehet mást játszatni. Én biztosan nem hagynám ki Kroost a helyükben, de ezt majd ők eldöntik. A német bal oldaltól sokkal jobban tartok, akkor is ha CR nem fog védekezni. Podolski a válogatottban mindig jó. Örülök, hogy velük kezdünk mert általában csak a csoportkör végére jönnek bele és ezt van némi esély kihasználni. Nem fogom a fejem falba verni, ha x lesz...:)

257955 2012.06.07. 14:11:09

Egész szimpatikus ez a blog, szemben ugye a csapattal, amit képvisel. Bár én soha nem fogom megérteni, hogy lehet a portugáloknak szurkolni, főleg ennek a generációnak. Ettől függetlenül bizony benne van a pakliban a továbbjutásuk, mert az ilyen halálcsoportok esetén nagyon nem ritka, hogy boruljon a papírforma... A nyitómeccsen X-re tippelek.

húha 2012.06.07. 14:16:53

kicsit nagyképű lett ez az írás. Real-Bayern meccsen azért nem volt "megreggelizés". A németek 2-1-re, vagy 3-1-re nyernek.

154146 2012.06.07. 15:01:02

[matthe07](#846396): A mostani csapatnak főleg a régiek miatt lehet drukkolni megszokásból, de most például alig várom, hogy mit tud Nélson Oliveira összehozni. 2008-ban és 2010-ben szinte már mérges voltam a portugál játékosokra, de aztán mára feldolgoztam a sokkot, és inkább nevetek CR-en, minthogy rá haragudjak, amiért nem esik le tíz évente egy Figo-Rui Costa-Nuno Gomes trió a szalagról:)

266377 2012.06.07. 15:18:17

Nem tudom, hogy vagytok vele, de én inkább azt nem értem, hogy a portugáloknak hogy lehet drukkolni. Ronaldo, Coentrao, Pepe, Nani stb. Persze mindenkinek más az ízlése. A középpálya portugál dominanciája meg vicc kategória. Ennél sokkal erősebb középpálya kellene ahhoz. Célravezetőbb a portugáloknak, ha az egész csapat megy hátra a tizenhatoshoz aprítani.

154146 2012.06.07. 16:06:57

[misafeco](#846459) Coentraoval mi a baj? Én amúgy nem titkolom, hogy szerintem a portugálok a középpályán bukhatják be ezt az Eb-t, mert ott a leggyengébbek. Persze van, aki egy Meirelest, vagy Moutinhot elégnek tart, de engem csak igencsak aggaszt az ő helyzetük.

metheny 2012.06.07. 16:20:29

Kicsit off, de azért ez gáz, hogy a fejedben még mindig az a kép él Németországról, hogy csúnyák a nök és ronda a nyelv. Magyarországon meg mindenki hegedül, kommunista és szegény, a nök meg vagy takarítónök vagy kurvák? Más: A németek megtanultak focizni... Már a 2006-os vébén is támadó szellemü szép focit játszottak a németek. Szóval kicsit le vagy maradva. Tipp: Gyere vissza 1996-ból és menj el egy német nagyvárosba, életedben elöször. Ja, és nézz focit. Nem árt, ha írni akarsz.

345428 2012.06.07. 16:31:25

[húha](#846401): A Real-Bayern meccsen nem Müller volta jobb szélső. Robben esetében nem írnám ezt azért.:) [misafeco](#846459): Attól mert van Pepe, Ronaldo-akik megosztják a futballvilágot, tény és való-, még nem fogok nem szurkolni egy csapatnak, akiket 12 éve szeretek. Én lennék a legboldogabb, ha a Nuno-Figo- Rui Costa hármas sosem öregedett volna ki, elhiheted. [metheny](#846510): Nem azt mondtam, hogy most tanultak meg, ha olvastad a posztot láthatod, hogy Linekerrel példálóztam, aki ugye nem mostanában akasztotta szögre. [famate5](#846499): A középpályával akkor lesz nagy baj, ha valaki megsérül, mert nincs kihez nyúlni. Én bízom ebben a hármasban.

Kis Ferenc 2012.06.07. 19:00:16

Véletlenül, a nemzeti sport oldaláról keveredtem ide, de nem is időzöm itt sokat. Az ok, hogy valaki kedvel egy futbalkultúrát, de ennyire elrugaszkodni a valóságtól, ez az egészet hiteltelenné, sőt nevetségessé teszi a szerző önmagát. A német népről elsütött néhány sztereotípia annyira nélkülöz minden valóságalapot, "remekmű" ebben a műfajban az elmúlt 60 évben. Ami a foci szakmai részét illeti, szintén olyan, mintha valaki a Holdról jött volna és életében nem látott volna német csapatot játszani, kizárólag a legelvakultabb németgyűlölők beszámolói alapján ítélné meg a német focit. Egy enyhítő körülmény ehet a szerző számára, ha fiatal, és csak 2000-től néz futballt, bár akkr is elképesztően szemellenzős, mert 2006-tól napjainkig már játszott néhány mecset, sőt több világversenyt is a Nationalelf, amelyeken játszotta a futballt, és leginkább támadó focit produkálta a sokszor szerencsétlenkedő, impotens, defenzív riválisokkal szemben, köztük a portugálokkal. De valószínűleg a valóság nem zavarja portugálfan klaviaturabajnokunkat, és makacsul ragaszkodik a saját lázas vágyálmához, amelyben a németek nem tudnak focizni. De van, aki így érzi jól magát, én meg inkább élvezem a valóságot, a jó német focit. Tschüss! Auf geht's Deutschland!

256148 2012.06.07. 19:12:30

A portugál csapatban hány portugál játszik? Vagy egyáltalán van olyan, hogy portugál? Az valami keverék nép lehet. CR, Nani, Pepe, Bruno Alves és még jónéhány játékosban van néger vér, ez teljesen tisztán látszódik rajtuk. Ezek után azzal foglalkozni, hogy a német válogatottban csak 7 echte német játszik, elég nevetséges.

154146 2012.06.07. 20:14:27

[flacchus](#846638) Adódik a kérdés: ez alapján az amerikai, vagy az ausztrál válogatottban hány ausztrál játszik?

143679 2012.06.07. 20:43:46

Lemaradt a felvezetőből, hogy a német csapatban sok a buzi :)

metheny 2012.06.07. 21:23:01

[Kis Ferenc](#846632): Minden szóval egyetértek. Kösz!

jtg 2012.06.07. 22:43:46

flacchus: 1. Mivel a portugálok nem ma kezdték a gyarmatosítást, egy átlag régóta európában élő portugál génállományának is 5% afrikai eredetű. 2. Többször járva Lisszabonban kijelenthetem, ez a négy focista külsőleg beleillik a populációba. (Mondjuk Pepe sokkal rondább az átlagnál :-)) 3. Születési helyük alapján Bruno Alves (Póvoa de Varzim) echte kontinentális portuál. Cristiano Ronaldo Madeira-n született (Funchal) ami nyilván egy különleges hely, de mióta felfedezték tudtommal azóta Portugáliához tartozik. Nani már érdekesebb eset, Praia , Zöld-foki Köztársaság ugyanis csak volt portugál gyarmat, ahol az egyik hivatalos nyelv a portugál. Na talán Pepe az aki inkább Brazil (Maceió), de jé ott is a hivatalos nyelv a portugál. Kurturálisan Portugália soha nem vesztette el a kapcsolatát volt gyarmataival, mellesleg sötét bőrű focistájuk is nekik volt először Europában. (Eusebio) Ebből a szemszögből nézve (külsőleg, nyelvileg, a nevük alapján tehát kulturálisan) egységesek. Ok nem mindegyükök portugál útlevéllel látta meg a napvilágot. Próbáld meg ebből a szempontból nézni a német válogatottat, és Ok hogy Berlinben divat a multikulti, de a német válogatott jelentős része esetében sem a név sem a kinézet, sok esetben esetleg még az anyanyelv is kétséges lehet... Ami egyébként nem baj (sőt!), de tény.

339564 2012.06.07. 23:34:51

[jtg](#846838): Minden szóval egyetértek. Kösz!

342370 2012.06.08. 01:05:36

[jtg](#846838): Ilyen szempontból akár vizsgálhatnánk az angolokat,franciákat és a spanyolokat is. De azok az emberek saját maguknak választották Németországot hazájuknak ,de ebbe most ne menjünk bele! A posztot tekintem inkább egy futball szurkoló véleményének ,mint egy objektív előzetes felvázolásának.De egy valamire azért kitérhettél volna,még pedig arra ,hogy sok játékos ismeri egymást ,azok közül akik most ellenfélként lépnek pályára(jó Özil aszisztjainál megemlítetted CR-t). Az pedig ,hogy a németek tudnak focizni az tény nem pedig kérdés.Ezezel kapcsolatban még jelentősen lerontja véleményem szerint a posztot a sztereotípiákkal való kezdet.De ez egy szurkoló szemszögéből nézve teljesen helyén való. Bár szerintem az eredeti célod nem az volt vele! A meccsel kapcsolatban őszintén remélem ,hogy Podolski a 2008-as Eb-s formáját hozza elő ,mint sem a 2010-es VB formáját.Figyelembe véve természetesen azt a tényt ,hogy most lényegesen jobb idénye volt egyénileg véleményem szerint ,mint akkor. Jóslásom a meccsel kapcsolatban pedig egy német siker.

266377 2012.06.08. 16:43:26

[gomes88](#846519): A cikk és a hozzászólásod között érzek némi ellentmondást. "Sosem értettem, hogy lehet szurkolni egy olyan csapatnak, akik a brusztoláson kívül gyakorlatilag mindenre alkalmatlanok, ami futball, a meccseik sosem képviseltek nézhető kategóriát." "Attól mert van Pepe, Ronaldo-akik megosztják a futballvilágot, tény és való-, még nem fogok nem szurkolni egy csapatnak, akiket 12 éve szeretek."

266377 2012.06.08. 16:46:25

Amit én írtam, azzal csak azt akartam érzékeltetni, hogy nevetséges ez a "nem értem hogy lehet ezeknek drukkolni" hozzáállás.

266377 2012.06.08. 16:47:48

[famate5](#846499): Nincs különösebb bajom vele (max az hogy a Realban játszik :D).

345428 2012.06.08. 19:52:18

[misafeco](#847393): Volt már a futballtörténelemben szimpatikusabb portugál válogatott a mostaninál, ezt én is tudom. Én szeretem Ronaldot, azt a stílust amit képvisel. Őt vagy szeretik, vagy utálják, nincs arany középút. Pepe egy állat, de ezt mindenki tudja, engem csak az érdekel, hogy jól játsszon. Velük példálóztam, nem azt mondtam, hogy utálom őket.

297969 2012.06.09. 17:01:04

[jtg](#846838): Ne haragudj de nincs teljesen igazad! Kulturális alapon kár is összehasonlítani a portugál-brazil és a német-török kapcsolatokat, ugyanis ha jobban belegondolsz, Portugália a 15., 16. század folyamán már gyarmatosított, míg Németországba bevándoroltak a törökök a 20. század 50-es, 60-as éveiben. Hogy alakulhatott volna ki kapocs a németek és a törökök között?! Ahhoz a németeknek is a gyarmatosítás útjára kellett volna lépniük akkor a középkorban, hogy keveredjen a két nép és átvegyenek szokásokat tőlük. Arról meg nem tehetnek a németek, hogy szinte minden bevándorló hozzájuk megy a jobb élet reményében. Különben is ma már sajnos nem lehet olyan válogatottat felmutatni, ahol ne lenne egy honosított (brazil) vagy egy nemzettől gyökerező, de ott született játékos.

297969 2012.06.09. 17:02:09

[pietro87](#848257): * vagy egy MÁS nemzettől gyökerező, de ott született játékos.
süti beállítások módosítása